Tarihin En Eski Torrent'ı Hala Aktif Durumda!

2003 tarihinde internete koyulan ilk torrent şu an hala aktif ve kullanılıyor. Birkaç ayın üzerinden kullanılamaz hale gelen torrent'ları görmemizin ardından 13 yıldır aktif olan bir torrent ile karşılaşmak gerçekten ilgi çekici.
Çoğumuzun oyun, müzik, film ve çeşitli programları indirmek için kullandığımız torrent'lar internetin olmazsa olmaz indirme sistemleri arasında yer alırlar. Ortaya çıkışlarıyla birlikte çok kısa bir süre içerisinde milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başaran torrent'lar hala aktif bir şekilde kulanılıyorlar ancak bazı torrent'lar, belirli aralıklarla yenilenmediği takdirde bozulabiliyor ve internetin sonsuzluğunda kaybolabiliyorlar. Ancak bu durum internette paylaşılan ilk torrent için geçerli bir durum değil.

Bundan yaklaşık 13 sene önce, 20 Aralık 2003 tarihinde internet tarihinin ilk torrent'ı internete yüklendi. ASCII kullanılarak oluşturulmuş bir Matrix filmi görselini barındıran torrent, bugün hala aktif bir şekilde kullanılıyor. Sadece 1 tane seed kaynağı bulunan bu torrent'ın hala aktif olması sıradan bir durum değil ancak tarihin en eski torrent'ını aktif tutmak için verilen bu mücadele takdiri hakediyor.



Kaynak: Kotaku