Referandum sonucuna itiraz etmek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içinde bulunan İl Seçim Kuruluna gelen CHP İstanbul İl Gençlik Kolları üyeleri ve vatandaşlar, adliye içinde slogan atınca güvenlik görevlileriyle aralarında gerginlik çıktı. İl Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi sunmak üzere içeri giren çok sayıda vatandaş, İzmir Marşı söyleyip "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attı.

caglayanitiraz880sozcu
Bu sırada güvenlik görevlileriyle bazı partililer arasında kısa süren bir itiş kakışma oldu. Daha sonra adliye içinde Çevik Kuvvet polisi güvenlik önlemi aldı.

caglayanitirazkuyrugu880sozcuDilekçeleri kabul edecek YSK ofisinin önünde uzun kuyruk oluşturan vatandaşlar, tek görevlinin hizmet vermesinden dolayı itiraz sürecinin uzadığını açıkladılar.

 

[old_news_related_template title="CHP'den YSK'ya referandumu iptali başvurusu" desc="CHP, referandumu tartışmalı hale getirmekle eleştirilen Yüksek Seçim Kurulu’nun kapısını çaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger YSK'ya gelerek yetkililerle görüştü ve resmen başvurusunu yaptı. CHP ve Vatan Partisi'nin çağrısıyla YSK'ya akın eden vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren ellerinde dilekçelerle kuyruk oluşturdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/ysk-ic.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/chpden-iptal-hamlesi-1801516/"]

ftftf2

CHP ADANA'DA İPTAL İSTEDİ


CHP Adana İl Başkanlığı, halk oylamasının ardından evet oyu çıkan Sarıçam, Tufanbeyli, Pozantı, Saimbeyli, Kozan, İmamoğlu, Feke, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde tüm sandıklarda, YSK'nın geçerli saydığı mühürsüz oy pusulalarının iptalini istedi. İl Başkanı Ayhan Barut, İl Hukuk Koordinasyon Kurulu Başkanı Av. Remzi Ümit Atay ve kurul üyeleri ile birlikte ilçe seçim kurullarına sevk edilmek üzere Seyhan Bölge Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz nedenlerini ve taleplerini içerenk dilekçe verdi. Başvuruda, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bitlis'in Güroymak İlçesi'ndeki seçimlerde itirazlar üzerine oyların 4'üncü kez sayımında kullanılan zarflardan bir adedinde mühür olmadığının tespiti üzerine seçimin iptaline karar verdiği vurgulandı. YSK'nın seçim günü yaptığı açıklamalarla seçimde adalet ve eşitlik ilkelerinin ihlal edildiği kaydedilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:

"Sandık kurulları filigran olup olmadığını kontrol etmeksizin, bu pusulaları geçerli kabul etmiştir. Bu pusulaların geçerli kabul edilmesi olanaksız olduğundan buna yönelik itirazların ise şikayetin varlığına tabi olmaması gerekir. Bu aykırılık ise ancak seçim kurullarınca yapılacak inceleme ile saptanabilecektir.Sarıçam, Tufanbeyli, Pozantı, Saimbeyli, Kozan, İmamoğlu, Feke, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde mühürsüz zarf ve oy pusulalarının iptali veya yapılan tüm seçimlerin iptal edilerek yeni bir seçim tarihi verilmesini saygılarımızla talep ederiz."

ÇANAKKALE'DE 200 İTİRAZ


Çanakkale'deki İDA Dayanışma Derneği üyeleri, 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen referandumun iptal edilmesi için hazırladıkları 200'e yakın dilekçeyi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'na gönderilmek üzere Çanakkale Merkez İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. İDA Dayanışma Derneği üyeleri ve vatandaşlardan oluşan 200 kişilik grup, Çanakkale'deki adliye ek binası önünde toplandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği, mühürsüz oy pusulaları kararına itiraz etmek için bir araya gelen grup, 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen referandumun iptal edilmesi talebiyle, hazırladıkları 200'e yakın dilekçeyi Ankara YSK'ya gönderilmek üzere Çanakkale Merkez İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.

İtiraz dilekçelerinin verilmesinin ardından bir açıklama yapan İDA Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinçciler, "Çanakkale halkı olarak 16 Nisan'da tamamlanan halk oylamasıyla ilgili, Ankara'ya iletilmek üzere bireysel itiraz dilekçelerimizi sunuyoruz. İtirazımın sebebi; seçimle ilgili var olan kanunların çiğnenmesidir. Kanun varken YSK seçim tamamlandığında bir karar aldı. Mühürsüz zarflar, mühürsüz oy pusulaları ki bunların 2.5 milyon olduğunu biliyoruz, kabul edildi. Bir toplumsal sözleşme oylandı. Maalesef ülke ikiye bölündü. Toplumsal sözleşme ile ülke ikiye bölünmez. Hele hele bir toplumsal sözleşme yapılırken, son anda da kanun çiğnenerek yeni bir karar alınmaz. Bunu protesto ediyoruz. Seçimin yenilenmesi, yinelenmesini istiyoruz" dedi. Eğer itirazları Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilmezse Anayasa Mahkemesi'na, Türkiye'deki iç hukuk yolları tükenirse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

MARMARİS'TE 3 SİYASİ PARTİ İTİRAZ ETTİ


Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, CHP başta olmak üzere toplam 3 siyasi parti ile 14 sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan 220 kişi, İlçe Seçim Kurulu'na, referandum sonuçlarına yönelik itiraz dilekçesi verdi. CHP Marmaris İlçe Başkanı Acar Ünlü, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), mühür bulunmayan zarf ve pusulalarla kaç 'evet', kaç 'hayır' oyu kullanıldığını açıklamadığı sürece, referandumun meşru kabul edilemeyeceğini söyledi.

CHP başta olmak üzere Vatan Partisi ve Demokrat Parti ile 14 sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan 220 kişi, Marmaris Adliyesi'nde bir araya geldi. Burada toplananlara İlçe Seçim Kurulu'na verilmek üzere dilekçeler dağıtıldı. Dilekçeleri dolduranlar, sırayla İlçe Seçim Kurulu'na teslim etti. Sonrasında açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Acar Ünlü, "Bu seçimlerin OHAL kapsamında yapıldığını unutmamak gerekir. Devletin tüm imkanlarını bir kesim tarafından kullanılırken, hayır cephesi hiçbir imkandan faydalanamadığı gibi çeşitli kurumların baskısıyla karşı karşıya kalarak kısıtlandık. Referandum süresince devletin imkanları, vatandaşlarına baskı aracı olarak kullanıldı. Devletin valisi, kaymakamı ve çeşitli yetkilileri seçim çalışmalarına bire bir katıldı. Bunları gördükçe seçimin meşru olmadığını fark ettik. Seçim günü mühürsüz oyların kabul edilmesiyle, Yüksek Seçim Kurulu'nun kendi kanun ve hükümleriyle yanlış yaptığını yaşadık. Bu seçim meşruiyetini kaybetmiş ve vatandaşlarını derinden yaralamış, güven kalmamıştır. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti'nin birer vatandaşı olarak referandumun iptal edilmesini istiyoruz. YSK, arkasında mühür olmayan oy pusularından kaç tane evet ve hayır çıktığını söylemek zorundadır. YSK, bunu kabul etmeseydi seçim sonucunun nasıl değişeceğini hep birlikte görecektik. Hayır cephesinin yüzde 50 üzerinde oy aldığına inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vicdanı yaralanmıştır. Bir an önce vicdanlar rahatlatılmalı ve gerçekler açıklanmalıdır. Bunlar yapılmadığı takdire kimse kendini meşru görmesin" dedi. Açıklama sonrası gruptan bazı kişiler, "Bu seçim meşru değildir" diye bağırdı. Grup, daha sonra sessizce adliyeden ayrıldı.

İtiraz dilekçesi veren parti ve sivil toplum kuruluşları ise şöyle: CHP, Vatan Partisi, Demokrat Parti, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Veli-Der, Kıyıları Koruma ve Gözetleme Derneği, Marmaris Halk Harekatı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Eğitim-Sen, Bir İnsan Derneği, Vardiya Bizde Platformu, Marmaris Belediyesi Kent Meclisi Kadınlar Grubu, Türkiye Emekli ve Malulen Astsubaylar Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Marmaris Hayvan Hakları Koruyucuları Derneği. (DHA)