Karadeniz Pet

Muhabbet kuşlarında sıcak soğuk ayak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

muhabbetkusu

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
16 Ocak 2013
Mesajlar
3,078
Tepkime puanı
51
Bir muhabbet kuşunun ayağının sıcaklığının yardımıyla, sağlık durumu hakkında çok fazla bilgi edinilebilir. Evcil bir kuşun sıcaklığını ölçmek, birçok muhabbet kuşu sahibinin parmaklarında tünemeyi sevdiğinden veya eline konduğundan çok basittir. Ayaktan ısısı ölçülmeye çalışılırken en iyi sonuçlar, kuşun durgun , rahat olduğu zamanlarda alınabilir. Eğer bir kuş aktifse veya çok fazla etrafta uçmuşsa, kalp atışları hızlanacak ve ayaklar olağan biraz daha sıcak olacaktır. Bundan dolayı her zaman, güvenilir bir sonucu almak için tamamen durgun, sakin kuşun sıcaklığı ölçülmelidir.
Bir muhabbet kuşunun genel vücut sıcaklığı, vücudunun iç kısmında 41°C civarındadır. Genelde ayakların sıcaklığı ise 39°C dir. Başka zaman elinize aldığınızda sağlık durumunu anlayabilmek, ayak ısısındaki değişikliği algılayabilmek için denemeler yapınız. Bu sıcaklığın nasıl hissedildiğini ve kuşunuzun kişisel performansına göre değişen ortalama ısıyı kaynak olarak kullanılmak üzere aklınızda tutunuz. İleride bu ortalamadan herhangi bir sapmayı fark edebileceksiniz.

Geçici ayak ısısı değişikliği
Ayaklar, aşırı derecede sıcaksa ısı 40°C'nin üzerindedir ve kuşun vücut ısısı daha da yüksektir, hemen, kuşunuza iyice bakınız. Tüyleri, bedenine çok yakın mı ve kuşunuz kanatlarını kartal gibi (Sağdaki fotoğraf) açmakta mı? Gagasıyla tamamen açık olarak mı nefes alıyor? Bu davranışlar gözlendiği takdirde kuş kendini çok sıcak hissetmektedir. Yaz aylarında veya fazla uçuşlarda bu durum olağandışı değildir. Veya sıcaklığını belirlemeden hemen önce kuş panik halinde de olabilir . Panik, kalp atışlarını hızlandırır ve vücut ısısını yükseltir. Kısaca, kuş, bir şeyden korktuktan sonra veya yoğun uçuştan sonra, ayak ısıları, ortalama sıcaklığına ulaşıncaya kadar düşük olacaktır. Yaz aylarında , kuşa, serin ve gölge bir ortam sağlamalısınız.Aksi halde, bir sıcak çarpması tehlikesindedir.

Uzun süreli ayak sıcaklığı
Ayakları, uzun bir dönem boyunca sıcak kalıyorsa , en olası neden böbrek hastalığıdır (Nefrit). Kuşun organizması, hasta böbrekler yüzünden vücuttaki zehirleri atamadığından , vücut "Ateş"'ile tepki gösterir ve fazla ısınır. Acilen harekete geçilmeli, mümkün olduğu kadar çabuk veteriner hekime götürülmelidir. Böbrekleri etkileyen herhangi bir hastalık, kısa sürede tüm vücudu sarar, bundan dolayı , tedavi edilmezse yaşamını kaybetmeye kadar varacak büyük tehlike altında olacaktır.

Lütfen not edin: Fazla kilolu muhabbet kuşlarının, bu paragrafta belirtilen kuşlar gibi her zaman zayıf kuşlardan biraz daha sıcak ayakları vardır, çünkü depoladıkları vücut yağları, vücutlarını izole eder. Bu yüzden sıcak ayaklar, tıknaz , kilolu kuşlarda mutlaka bir hastalık işareti değildir!

Geçici ayak soğukluğu
Yalnızca zaman zaman ayaklarda soğukluk belirlendiğinde,heyecanın ya da stresin bir işareti olabilir. Başka bir olasılık, ısısını ölçmeden önce kuşun yeni banyo yapmış olmasıdır. Eğer tüyleri veya hatta ayakları ıslaksa, vücut sıcaklığı, normalden biraz daha düşüktür.. Birkaç dakika içinde sıcaklık, yeniden kuşun sağlıklı olduğu zamandaki düzeye yükselecektir, bundan dolayı korkmaya gerek yoktur. Bir uyarı: Gün içinde birkaç kez ve birkaç dakika ayaklarının soğuk olması , dolaşım sistemi rahatsızlığı için işaret olabilir. Ayaklar ve parmakları bu hastalık sonucu kanla yeterince beslenememektedir. Bir hekime veya bu belirtilerdeki hayvanların tedavisi konusunda uzman kişilere danışılmalıdır.

Uzun süreli ayak soğukluğu
Muhabbet kuşunun ayağı sürekli olarak soğuksa, kuş, tepkisiz görünürsa, tüyler bütünüyle kabartılmışsa ve genelde olduğundan daha çok uyuyorsa, çok muhtemelen, (ağır) hastalığa yakalanmıştır. Daha ileri komplikasyonları önlemek için acilen bir hekime danışılması önerilir. Neredeyse bütün hastalıkların bir ortak yanı vardır: Bir kuş; bakteriler, virüsler veya diğer hastalık yapıcı mikroplarla savaşabilmesi için beslenmeyi de bıraktığından daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden vücut sıcaklığı düşer , vücudu ısıtmak daha çok enerjiye mal olacaktır. İnsanlardan farklı olarak kuşlar, çoğu kez ateşlenmezler ,aksine yetersiz ısıdan etkilenirler. Pek çok durumda, kafesin yakınına kızılötesi bir ısı lambasını yerleştirerek.
 
Teşekkür ederim bilgi için, benim kuşumun sadece geceleri ayakları biraz olsun soğuk oluyor, ayrıca göğsündeki tüyleri ile ayaklarının çoğunu kapatıp uyku moduna geçiyor adeta. Bu soğukluk normal mi yoksa odamın sıcaklığını arttırmalı mıyım?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst