Karadeniz Pet

Dışkıları Sağlıkları Hakkında Bilgi Veriyor

barisarslan

Meraklı Üye
Katılım
21 Eki 2016
Mesajlar
214
Tepkime puanı
52
Dışkı rengi ve şekli nasıl olmalı?

Kuşların dışkıları 3 farklı bileşenden oluşur;

  1. Kaka: Bağırsaklar tarafından atılan yeşil yada kahverengi, katı ve tek parçadır.
  2. Ürat: Böbreklerden atılan bir dışkıdır. Beyaz renkli ve krem yoğunluğundadır.
  3. İdrar: Böbrekler tarafından atılan şeffaf sıvıdır.
diskilari-sagligi-hakkinda-bilgi-veriyor-3.jpg


Bu 3 farklı bileşen dışarı atılmadan önce birleşir ve tek bir parça olarak dışarı atılır. Daha önce Muhabbet Kuşlarında İshal konusunda da belirttiğimiz gibi, sıvı dışkılar her zaman ishal belirtisi değildir. Kuşlar bazen daha sıvı, daha katı ve hatta farklı renklerde dışkılar çıkarabilirler.

Dışkıların renkleri, kuşların yedikleri besinlere göre değişkenlik gösterebilir. Dışkının kaka kısmı normal şartlarda sürekli yem/tohum ile beslenen kuşlarda yeşil olmalıdır. Mama ile beslendiklerinde ise kahverengi veya mama içeriğine göre renkli kaka üretebilirler. Taze meyveler veya sebzeler ile beslenen büyük papağanlar kırmızıya yakın kaka üretebilirler. Bu tür yiyecekler iyice sindirildikten sonra dışkı rengi tekrar yeşile döner. Muhabbet kuşları ise taze sebze ve meyveleri daha kolay sindirebildikleri için dışkıları meyve rengini almayabilir.

Ürat ve idrar rengi ise beslenme çeşitliliğine göre değişmez. Ürat daima beyaz ve krem yoğunluğunda, idrar ise daima sıvı ve şeffaf olmalıdır.

Dışkıların şekli ise renklerinden daha az değişkenlik gösterir ancak değişmesi hastalık belirtisi değildir. Kuşlar sulu meyve ve sebzelerden fazla tükettiklerinde doğal olarak fazla idrar olacağı için daha sıvı dışkı üretebilirler. Sindirim normale döndükçe dışkı yoğunluğu da normale döner. Ayrıca kafes kuşları, özellikle papağan türleri stresyaşadıkları zaman da sıvı dışkı üretirler.

Önemli olan, genellikle aynı büyüklükte ve sıklıkta dışkı bırakmalarıdır. Özellikle tek bir muhabbet kuşu veya papağan besleyenler, kafes temizliklerini aynı sıklıkta yaptıklarında, kuşlarının aşağı yukarı ne kadar dışkı ürettiklerini bilirler. Bu sayede kuşlarının dışkılamasında artış veya azalma olduğunda fark ederler. Eğer kuşlarınız çok daha sık veya seyrek dışkı üretiyorlarsa bu bir hastalık habercisi olabilir. Ayrıca papağan ve muhabbet kuşlarının katı dışkıları daima tüp şeklindedir. Ürat veya idrar ile birlikte yayılmış dışkılar da hastalık habercisi olabilir.

diskilari-sagligi-hakkinda-bilgi-veriyor-4.jpg


Hastalık belirtisi olabilecek dışkılar
Kuşların dışkılarında aşağıdaki işaretlerden herhangi biri var ise, o dışkıyı üreten kuşun sağlık sorunu olması kuvvetle muhtemeldir. Hastalık belirtisi olabilecek dışkılar şunlardır;

  • Dışkı üzerinde kan veya kan pıhtısı varsa, kuşun bir bağırsak enfeksiyonu geçirdiği, dişi ise yumurta sıkışması yaşadığı, büyük bir papağan ise bir yabancı nesne yuttuğu ve sindiremediği düşünülebilir.
  • Yeni çıkarılmış bir dışkının sıvı kısmında hava kabarcığı/köpük varsa, yoğun bir gaz belirtisi, sürekli oluyor ise bağırsak enfeksiyonu belirtisi olabilir.
  • Dışkı üzerinde tam sindirilmemiş tohum (yemiş) var ise, bu bir pankreas sorunu olabilir.
  • Yayılmış ve dağınık katı dışkı, ishal ve birçok çeşitli bağırsak enfeksiyonu habercisi olabilir.
  • 1 günden daha uzun süre ile sürekli sıvı dışkı çıkarması, bir böbrek sorunu olduğunu gösterir.
  • Sürekli katı dışkı ise vücutta sıvı kaybı olduğunu gösterir.
  • Beyaz olması gereken ürat kısmının sarı veya yeşilimsi olması, karaciğer sorunlarının habercisidir.
  • Sarı idrar ise böbrek iltihabını gösterir.
Muhabbet kuşu ve papağan türlerinin dışkılarını incelemek, size ilk başta mide bulandırıcı gelebilir. Ancak dışkıların, kuş sağlığı hakkında bize verdiği bilgiler düşünüldüğünde, bu olay katlanılabilir ve gereklidir.
 
Geri
Üst