SAĞLIK - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:14

Uzm. Dr. Oyman: 'Prostatit tedavisi imkansız değil'

A
A
A
Uzm. Dr. Oyman: 'Prostatit tedavisi imkansız değil'

Üroloji uzmanı Uzm. Dr. Zafer Oyman, “Son dönemlerde özellikle genç yaştaki erkeklerde görülen ve psikolojilerini bozan bir hastalık olan kronik prostatit bireyler arasında genellikle tedavisi imkansız bir hastalık olarak görülmekte. Kronik prostatit tedavisi zor olan bir hastalık fakat kesinlikle imkansız değil” dedi.

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Uzm. Dr. Zafer Oyman, prostat iltihabı ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Oyman, prostat tedavisinin zor fakat imkansız olmadığını belirterek, “Son dönemlerde özellikle genç yaştaki erkeklerde görülen ve psikolojilerini bozan bir hastalık olan kronik prostatit bireyler arasında genellikle tedavisi imkansız bir hastalık olarak görülmekte. Kronik prostatit tedavisi zor olan bir hastalık fakat kesinlikle imkansız değil” ifadelerini kullandı. 

Kronik prostatit hastalarında şikayetlerin değişken olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Oyman, Kronik prostatitli hastalarda görülen şikayetleri şöyle sıraladı: “En sık görüle
n şikayetler kasıklara, testislere, penise ve perineye vuran künt ağrılar, sık idrar yapma, idrarda yanma veya ejekülasyon sırasında görülen ağrı, kronik prostatitli hastalarda belli bir süre sonra cinsel performans zayıflığı, erken boşalma şikayeti olabilir.”

Kronik prostatit tekrarlayıcı ve inatçı bir hastalık 

Üroloji uzmanı Uzm. Dr. Zafer Oyman, idrar tahlillerinin prostatit teşhisinde önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kronik prostatit teşhisinde en önemli yol prostat masajı yapıp direk olarak prostat salgısını alıp bunu mikroskopta incelemektir. Kronik prostatit tekrarlayıcı ve inatçı bir hastalık. Lökosit sayısı hastalığın şiddeti hakkında yol gösterir. Ayrıca prostat salgısından kültür ve antibiyogram yapılabilir. Prostat masajından sonra yapılan idrar tahlilleri teşhiste önemlidir. Pelvik MR, rektal prostat USG tetkikleri kronik prostatı teşhiste önemlidir” dedi.

“Hastanın yaşam tarzını da değiştirmesi gereklidir” 

Dr. Oyman, prostatit teşhis edilen hastalarda ilaç- antibiyotik tedavisinin tek başına yeterli olmayacağını kaydederek, “Kronik prostatit teşhis edilen hastada yalnız ilaç- antibiyotik tedavisi yeterli değildir. Hastanın yaşam tarzını da değiştirmesi gereklidir. Kronik prostatit tekrarlayıcı ve inatçı bir hastalık olduğu için tedavi genellikle uzun sürelidir. Uygun antibiyotik tedavisi yanında sıcak oturma banyolar ve kaplıcalar da tavsiye edilmektedir” açıklamasında bulundu.

“Hastanın kesinlikle üşütmemesi gerekli” 

Kronik Prostatit erkek kısırlığında önemli bir etken olduğunu da söyleyen Üroloji uzmanı Uzm. Dr. Zafer Oyman, prostatit teşhis edilen hastaların dikkat etmeleri gereken detaylardan bahsederek, şu ifadeleri kullandı: 

“Kronik prostatitin erkek kısırlığında önemli rol oynadığı da tespit edilmiştir. Kronik bakteriyel prostatitli hastalarda sperm sayısı hareketi ve morfolojisi bozulabilir. Birçok prostatitli hasta uygun tedaviden sonra normal sperm tahliline kavuşabilir. Acı-baharatlı yiyecekler vebira-şarap gibi mayalı alkollü içecekler kronik prostatit hastaları için zararlıdır. Yeme-içme alışkanlığının yanı sıra, hastanın kesinlikle üşütmemesi gerekli. Ayakları üşütmek, deniz ve havuzda uzun süre kalmak, deniz ve havuza girdikten sonra ıslak mayoyla kalmak gibi faktörler de şikayetleri alevlendirmektedir.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Evlilik Okulu’nda eğitim gören 530 çifte sertifika Aile kavramının sağlam temeller üzerine kurması için Şahinbey Belediyesi tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen Evlilik Okulu Projesi’nden mezun olan 530 çift daha sertifikalarını aldı. Toplumun temel taşı olan aile yapısının korunması evli ve evlenecek olan çiftlerin bir biri ile diyaloglarını daha sağlam temeller üzerine kurmayı hedefleyen Şahinbey Belediyesi, Gaziantep İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Evlilik Okulu projesini yürütürken bu zamana kadar 49.345 çifte eğitim verildi. 2009 yılından bu yana düzenlenen projede çiftlere evliliğin dini, hukuki ve sağlıkla ilgili boyutları anlatılıyor. “Evlilik toplumumuzun çekirdek yapısıdır” Evlilik Okulu Projesini önemsediklerini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Allah çiftlerimizi mesut ve bahtiyar eylesin. Şahinbey Belediyesi olarak evlilikte yanınızda olduğumuz gibi çocuklarınız olduğunda da yanınızda olacağız. Göreve geldiğimiz günden bu yana ‘Hoş Geldin Bebek’ projemiz ile evinizdeki ilk ziyaretçiniz Şahinbey Belediyesi olacak. Bebeğinizin bakımı ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Sonraki yıllarda da ana sınıfından başlayarak eğitimlerinde de onların yanında olacağız. Evlilik insan hayatında çok önemli bir dönüm noktası. İnsana hem dünyasını hem de ahiretini kazandıracak bir müessese. Eşinizle iyi iseniz eviniz cennet hayatı, eşinizle aranız iyi değilse eviniz cehennem hayatına döner. Bu nedenle eşler birbiriyle iyi olmak zorunda. Aile mutlu olursa toplumda huzurlu olur. Bu nedenle elimizden geldiği kadar fedakârlık yaparak aileyi ayakta tutmaya gayret etmemiz gerekiyor. Şimdiden tüm çiftlerimizi tebrik ediyor, mutluluklar diliyorum” diye konuştu.
Sakarya Sakarya’daki Gazeteciler Sitesi’nde konutlar teslim ediliyor: İşte detaylar Sakarya Gazeteciler Birliği’nin (SGB) girişimleriyle Sakarya’daki gazetecilerin ev sahibi olması için 2020 yılında başlatılan konut projesinde sona gelindi. Gazeteciler konutlarını 10-25 Haziran arasında teslim alabilecekler. Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı N. Müjdat Çetin, Adapazarı Alandüzü Mahallesi’nde SGB-TOKİ işbirliği ile TOKİ tarafından 2020 yılı sonunda yapılan ihale sonrası 2021 yılında inşaatına başlanan ‘Alandüzü 159 Konut Projesi’nin tamamlandığını belirterek, “10-25 Haziran arasında meslektaşlarımız hasretle bekledikleri konutlarını teslim alacaklar. Şimdiden herkese hayırlı olsun” dedi. Çetin, gazeteciler için yapılan ancak talep fazlası olan konutlarında TOKİ tarafından vatandaşlara kura usulü satış yapıldığını belirterek, “Sakarya Gazeteciler Birliği olarak sadece üyelerimize değil ilimizdeki tüm gazeteci meslektaşlarımıza yönelik gerçekleşen projede sona gelinmesinin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu çerçevede 159 konutun teslim işlemleri; 10-25 Haziran 2024 tarihleri arasında müşavir firması tarafından Adapazarı Alandüzü Mahallesi 159 konut projesi şantiyesinde teslim program çerçevesinde gerçekleştirilecek. Konut sahiplerine ayrıca mesaj ile bilgilendirmede yapılacak” dedi. Konut projesi teslim işlemleri Konut projesi teslim işlemlerinin detayları ise, “T.C. Ziraat Bankası 1913 Ankara Caddesi / Sakarya Şubesine 3065 sayılı KDV kanunu gereğince teslim işlemi nedeniyle, doğacak Katma Değer Vergisi tutarı Peşin olarak ödenecektir. (T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından, konut alıcılarının hesaplarından (Bankada hesapları olan) otomatik olarak tahsil edilecektir. Proje çerçevesinde yer alan konutların, ilk taksit ödemeleri Temmuz 2024 ayı itibariyle, ilk dönemsel artış uygulaması ise Ocak 2025 tarihi itibariyle başlatılacaktır. Konut alıcılarının aşağıda yer alan Teslim Programında belirtilen tarih aralığında konutunu teslim almaması durumunda, ilk taksit ödemesi yine Temmuz 2024 tarihinde başlatılacaktır” denildi. Konut tesliminde getirilmesi gereken belgeler Konut teslimi sırasında istenilen belgelerde eksiklik olması durumunda konut tesliminin yapılmayacağı da belirtilerek, “Konut teslimi sırasında getirilmesi gereken belgeler: Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı), gayrimenkul satış sözleşmesinin nüshası, konut vekaleten teslim alınacak ise vekaletnamenin aslı ve fotokopisi. Belirtilen tarihlerden önce T.C Ziraat Bankası A.Ş 1913 Ankara Caddesi / Sakarya Şubesine gidilerek KDV bedeli yatırılacak ardından ilgili şantiyeden konut teslim alınacaktır. İstenen belgelerde eksiklik olması durumunda konut teslimi yapılamayacağından, söz konusu belgelerin eksiksiz olarak getirilmesine özen göstermenizi rica eder, konutunuzda sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz” ifadeleri kullanıldı.