Öğrenci dayanışması komisyonu yenecek!

2dk okuma

ODTÜ’lü üç öğrenci kurtlar sofrasına dönen emlak sektöründe birer kuzu gibi görülen öğrencileri emlakçı hışmından korumak amacıyla yerimegel.com projesini ortaya çıkarıyor. Araya emlakçı sokmadan, çıktığı evin ilanını siteye veren öğrenciler birbiriyle dayanışıyor. Çok da iyi oluyor. Bu güzel, öğrenci dostu projeyi, yaratıcısı beş ekip arkadaşı; Mücahit Gürbüz, Bahadır Türktekin, Kürşat Çalık, Abdurrahman Polatol ve Ali Sihab Akcan ile konuştuk.

Haberin Devamı

Öncelikle, yerimegel.com gayet öğrenci dostu bir proje aslında. Bu fikrin doğup gelişme süreci nasıl şekillendi?

Yerimegel.com fikri, aslında tüm öğrencilerin yaşadığı bir sıkıntıdan ortaya çıktı. Genelde öğrenciler ev ararken komisyon vermemek için ilk başta ev sahipleri tarafından verilen ilanları araştırır. ODTÜ’lü üç öğrenci olarak biz de ev ararken özellikle ODTÜ’lü öğrencilerin konakladığı İşçi Blokları Mahellesi’nde sahibinden verilen kiralık evleri incelemeye başladık. Bu ilanlar bir iki taneyi geçmiyordu. Genelde bu ilanların sahipleri de öğrencilere vermek istemiyorlardı. Bu mahalle genellikle öğrencileri barındırdığı için biz de evden yakın zamanda çıkacak öğrencilere ulaşmaya çalıştık ama çok da başarılı olamadık. Bu esnada öğrencilerin bu konuda birbiriyle dayanışma içinde olabilecekleri, hızlı ve başarılı bir platform oluşturma fikri aklımıza geldi ve yerimegel.com fikri doğmuş oldu.  

Haberin Devamı

Aslında sizin hedeflediğiniz sistemi içerisinde kiralık ev ilanların da bulunduğu bazı siteler hali hazırda gerçekleştiriyor. Sizi tam olarak bu sitelerden ayrıştıran şey nedir?

Evet şu an büyük emlak sitelerine bakarsanız ev sahiplerinin paylaştığı ilanlara ulaşabilirsiniz. Ama bu sitelerdeki ilanların yüzde 95’inden fazlası emlakçıların verdiği ilanlardan oluşuyor ve ev sahipleri uğraşmak istemediği için bu oran gittikçe artıyor. Bizim sistemimizde ise bütün ilanlar ya çıkan öğrenci ya da ev sahibi tarafından paylaşılan ilanlar. Yani komisyonu tamamen dışarıda bırakan bir sistem. Ve direkt olarak evden çıkan kişiyle muhatap olduğunuz için evde son zamanlarda yaşamamış emlakçı ya da ev sahibine göre ev hakkında daha tarafsız ve samimi bilgiler alabiliyorsunuz. Ayrıca, evden çıkacak kişiyi mutlu etmek amacıyla yerine gelecek kişi küçük bir hediye alıyor. Bu hediye genelde kahve, tatlı ısmarlama gibi sosyalleşmeyi teşvik edici küçük şeylerden oluşuyor.

 

Siteyi en çok kimler kullanıyor? Sizin yola çıkarken belirlediğiniz hedef kitle neydi ve şimdiki kullanıcı profili bununla örtüşüyor mu?

Sitemizin güncel istatistiklerine baktığımızda, ziyaretçilerimizin %80’ine yakınını 18-28 yaş aralığındaki kesim oluşturuyor. Bunun yanında üye profillerini incelediğimizde, üyelerimizin büyük bir kesiminin öğrenci ve bekarlardan oluştuğunu görüyoruz. Kırktan fazla şehirde aktif olan ilanların birçoğu üniversite çevrelerinden veya öğrencilerin yaşadığı muhitlerden verilmiş. Bu kullanıcı profili, yerimegel.com projesini hayata geçirirken planladığımız öğrenci dayanışma platformu hedefini destekleyecek bir yapıda. Fakat başlangıçta sadece evden çıkacak kişilerle eve girecek kişileri buluşturmayı hedeflemişken daha sonra ev arkadaşı arayanlardan da ciddi bir talep aldık. Bu nedenle ev arkadaşı arayanların da ilan verebileceği bir kısım oluşturduk. Böylece, zaten bu ev arkadaşı arayanların da bir çoğu üniversite öğrencisi olduğu için daha geniş bir üniversite öğrencisi kitlesine hedef kitlesine ulaştık. İleriye dönük hedefimiz ise, daha çok üniversite öğrencisine kendimizi tanıtmak ve bütün şehirlere yayılıp öğrencilerin komisyon ödemeden kolayca kiralık ev bulabileceği bir platform haline gelmek.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Öğrencilerin girişimci olması son yıllarda çok sık rastlanır bir durum oldu. Sizi buna yönlendiren şey neydi ve destek alabiliyor musunuz?

Haberin Devamı

Öğrencilerin son zamanlarda girişimci olmasının arkasında yatan şey imkanların çok fazla artması bizce. Artık birçok şey internet ortamına aktarılmış durumda. Ve bunlara kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bizi buna yönlendiren şey de aslında aynı nedene bağlı. Artık insanlar kiralık ev ilanı ararken önce eskiden olduğu gibi emlakçıya gitmek yerine internet sitelerinden bakıyor. Şu an destek alma konusunda aramalara yeni başladık sayılır. Bundan önce daha çok projenin teknik altyapısı üzerine çalıştık. Bu arada kendimizce üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Facebook gruplarından destek toplamaya çalıştık ve destekler bizi bir seviyeye ulaştırdı fakat projeyi daha geniş bir kitleye yaymak için daha çok öğrenci desteğine ve profesyonel desteğe ihtiyacımız var. Kısacası her türlü desteğe açığız.

 

İşe girişirken koyduğunuz hedeflerin neresindesiniz, pazardaki yerinizi düşününce, gelecekte olmayı planladığınız noktaya ne mesafedesiniz?

Haberin Devamı

Projemizin başarıya ulaşabilmesi yolunda en önemli kilometre taşımız tüm öğrencilerin eve çıkarken aklına gelecek ilk platformlardan biri olmak. Bu şekilde, gerçek bir öğrenci dayanışması ile, emlakçılara olan ihtiyacın öğrenciler adına büyük oranda azalmasını beklemekteyiz. yerimegel.com projesinin hayata geçirilmesinin üzerinden yaklaşık beş ay geçti. Bu süreçte projeyi geliştirmek adına çok ciddi mesafeler kat ettik ve hala devam ediyoruz. Tabii, bu çabalarımız tüm öğrencilerin hayatına dokunacak seviyeye henüz ulaşamadı. Hatta projemizi duyurma konusunda işin çok başında sayılırız. Bu sebepten dolayı projemiz, daha iyi tanıtılmalı ve kullanım sürekliliği için kullanıcılara daha iyi sonuçlar vermeli. Sonuç olarak toplu bir öğrenci hareketine yol açmalı.

Facebook : https://www.facebook.com/YerimeGel/

Twitter : https://www.twitter.com/yerimegel

Mail : yerimegel@gmail.com

Website : https://www.yerimegel.com/

Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası: