Kapalıçarşı’da manevi âleme seyahat

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşı’da manevi âleme seyahat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 14:39

Arpist Şirin Pancaroğlu ve okuyucu-besteci Bora Uymaz’ın grubu ‘Şimdi’, pazar akşamı 45. İstanbul Müzik Festivali kapsamında ilahilerden oluşan bir programla Kalpakçılar Caddesi’nde olacak. Bildiğiniz ‘ilahi’ prototipinin dışına çıkmaya hazırlanın!

Haberin Devamı

45. İstanbul Müzik Festivali’nde bu akşamdan itibaren İstanbul’un çok kültürlü/kimlikli şahsiyetine yaraşır, olağanüstü renklilikte bir program bizleri bekliyor. Galata Mevlevihanesi Bahçesi’nde bu akşam gönülleri mest edecek ‘Gülistan’ konserini Serhan Yedig’in kaleminden okuyabilirsiniz. Bu konseri kaçırırsanız üzülmeyin çünkü benzer bir ruh iklimine sahip bir başka konser Kapalıçarşı’da pazar akşamı saat 6’da sizleri bekliyor olacak.
Arpist Şirin Pancaroğlu ve okuyucu-besteci Bora Uymaz’ın kurdukları ‘Şimdi’ adlı grup, içinde bulunduğumuz ramazan ayından ilham aldıkları apaçık bir program sunacaklar, çarşının kalbi sayılan Kalpakçılar Caddesi’nde. Kalpakçılar Caddesi deyip geçmeyin zira dünyanın metrekare başına kira bedeli en yüksek caddelerinin başında geliyor! Ama Şimdi grubunun konserini bu caddede izlemeye/dinlemeye gidecekler, aranın verilmeyeceği yaklaşık 90 dakika boyunca maddi âlemden bütünüyle kopup manevi âleme doğru seyahat edecekler. Neden mi? Çünkü grubun konser programı ilahilerden oluşuyor. İlahi deyince çoğumuzun aklına, kandil geceleri TV’lerden de naklen yayımlanan, erkek okuyucuların mihrabın önünde yarım ay dizilerek, teganniye kaçmadan, dolayısıyla monoton bir tavırla okudukları ilahilerin gelmesi gayet doğal ama Şimdi’nin vokal solisti Bora Uymaz bu prototipin çok dışında bir profil sunacak dinleyicilerine. Aslında o bir dini musiki uzmanı ama Uymaz’ı tek bir kalıba sokmak mümkün değil zira -şimdi sıkı durun- o Türkçe tango parçaları da nefis söylüyor.
Merak edenler, ikilinin Kalan Müzik’ten 2014’te çıkan Cafe Tango albümünü dinleyebilirler. Şimdi grubunun geçen sezon Martı Klasikleri’nde düzenlenen sohbetli tango konserini moderatör olarak yönettiğimde ikilinin müzikalitesi ve her bakımdan üstün sanatçı kişiliklerini daha yakından gözlemleyebilmiş ve doğrusu hayran kalmıştım. Festival konserinde Bora Uymaz’ın ilahi besteciliği yönünü de tanıyacağıma seviniyorum. Birkaç yüz besteye sahip Uymaz. Sadece onun değil, Türkiye’nin önde gelen arpisti kimliğiyle tanıdığımız, yeniliklerin ve ses getiren projelerin sanatçısı Şirin Pancaroğu’nun bestelediği bir ilahiyle bir ‘nefes’i dinleyecek olmamız da bu konseri ilginç kılan etmenlerden.

ALIŞIK OLMADIĞIMIZ MEKÂNLAR...
Leipzig Bach Festivali, şehrin görkemli Adliye Sarayı’nın tamamen ahşapla kaplı kocaman duruşma salonlarından birini oda müziği konserleri için kullanır. Normal şartlarda kimsenin aklına konser vermek gelmez böyle bir mekanda. İKSV’nin Kalpakçılar Caddesi’nde konser düzenleyeceğini öğrendiğimde bu deneyimim aklıma geldi. Bırakın doğru düzgün modern konser salonlarına sahip olmayı, içerisinde bu tip oda müziği konserleri vermeye uygun köklü tarihi geçmişe sahip mekânlara sahip olmak bakımından da maalesef çok kısır bir şehir olan İstanbulumuzun gündüz vızır vızır işleyen tarihi bir alışveriş caddesini konser mekânına dönüştürmenin takdir edilmesi gereken bir çaba olduğunu düşündüm.
Alışık olmadığımız konser mekânlarının kullanılacağı bir başka festival etkinliği ise bu yıl Yeniköy’ün seçildiği ‘Müzik Rotası’. Her sene programa katılan yeni mekânlar festivalin, sayısı zaten bir elin parmaklarını geçmeyen -ve akustik bakımdan sorunlu- konser mekânlarının dışına çıkarak şehre yayılıp şehir halkını kucakladığının da güzel bir kanıtı.
‘Sonsuz Aşk’ konseri bu pazar saat 18.00’de Kapalıçarşı, Kalpakçılar Caddesi’nde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!