Burnunun dikine gitti, yabancıya ’orta gerilim’de ’pes’ dedirtti

Güncelleme Tarihi:

Burnunun dikine gitti, yabancıya ’orta gerilim’de ’pes’ dedirtti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 00:00

İzmit Uzuntarla’da 1980’de yatırım yapmaya başlayan ve şu anda 40 bin metrekare kapalı alan sahip 4 üretim tesisindeki entegre yapıyla ’elektrik iletim ve dağıtım sistemlerinin tüm ürünlerini’ üretebilen Muzaffer Avcı, iç pazardaki yabancı egemenliğini bozdu.

TÜRK girişimcilerinin cesaretinin en büyük sermaye olduğuna inanan Elimsan Şirketler Grubu Başkanı Muzaffer Avcı’nın 1972’de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmasıyla başlayan girişimciliği, kendi deyimiyle ’take-off’ (kalkış) noktasına geldi. Muzaffer Avcı, sermayesiz çıktığı yolculukta çok önemli deneyimler elde ettiğini ve Türk gençlerinin ’sermayesiz olmaz’ yargısına kapılmaması gerektiğini söylüyor. Avcı şöyle başlıyor anlatmaya: "1950 Sakarya doğumluyum. İlkokulu ve orta okulu Sakarya’da okudum. Liseyi ise İzmit Sanat Enstitüsü’nde bitirdim. Bizim zamanımızda ilkokuldan sonra sanat enstitülerine gidilirdi. Enstitüsü yıllarında bölüm ayrılmazdı ve talebe bütün bölümlerde 3’er ay eğitim görürdü. 12-13 yaşındaki bir çoçuk olarak bizler demir atölyesine girer büyük şahmerdanda demir şekillendirirdik."

ELEKTRİK DİYE TUTTURDUM: Kafkasya göçmeni bir ailenin çocuğu olan Muzaffer Avcı, çoğu zaman eleştirilere konu olan ’Çerkez inadı’na pozitif anlamda küçük yaşlardan itibaren kapıldığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Ben orta okul aşamasından sonra mutlaka elektrik bölümünde okumak için inat ettim. Adapazarı’ndakinde bu bölüm yoktu. İzmit’tekinde vardı ama ailem beni Adapazarı’ndan İzmit’e göndermedi. Ben de inadımı sürdürdüm ve 1 yıl bakkalda çalıştım. Sonraki yıl hocalarımın da ısrarı ile İzmit’te elektrik bölümüne gitme iznini kopardım. İzmit’e her sabah trenle gidip her akşam trenle Adapazarı’na eve dönerek okudum. Okulumu ve bölümümü çok sevdiğim için çok çalıştım ve trende ders çalışarak okulun en başarılı öğrencileri arasına girdim."

YILDIZ TEKNİK’TE MÜHENDİS: Muzaffer Avcı, küçük yaştaki inatçılığı yüzünden büyüklerinin ’hep burnunun doğrultusunda gidiyorsun’ diye kendisini eleştirdiğini de belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Ama ben gençlere hep ne olmak istiyorlarsa o konuda inatçı olmalarını öneririm. İyi ki ben öyle yapmışım. Enstitüyü bitirdikten sonra Yıldız Teknik Elektrik Bölümü’ne devam ettim ve 1972’de elektrik mühendisi olarak mezun oldum, Adapazarı’na döndüm. Yine bir konuda inat ettim ve ’hiçbir zaman devlet işinde çalışmayacağım. Kendi işimi kurup ülkeme devletime daha yararlı olacağım’ dedim. Adapazarı’nda bir büro açtım. Ancak Adapazarı’nda inşaatlarda mühendise proje yaptırma mecburiyeti yoktu. İstanbul’dan iş alıp, Adapazarı’nda çizip, para kazanmaya başladım."

İTHALATÇIYA İNAT ÜRETİM: Muzaffer Avcı, bir başka ciddi inadını da şöyle özetliyor: "1973-75’ler ülke döviz sıkıntısı yaşıyor, ithal mallar çok değerli. Doğu Bloku malları bile kapışılıyor. Bir müşterim orta gerilim devre kesicisi istedi. İstanbul’a ithalatçıya gittim. 36 bin voltla çalışan komplike bir sistem. İthalatçı ’saat onikiye kadar para getirirsen malı alırsın, yoksa başkasına satarım’ dedi. Bu benim çok gücüme gitti ve bu üründen bir tane alıp Adrapazarı’a getirdim. Ürünü civatalarına kadar söktük. 250’den fazla parça çıktı. Parçaları imalathanelere dağıttık. Bütün parçaları yaptırdık. Yılda 20-25 tane ithal sattığımız cihazdan ayda 25 tane yerli satar olduk. Yaklaşık 4 sene böyle sürdü ve çok iyi sermaye biriktirdik."

Girişimci mühendisleri ortak aldı, 12 şirket kuluçkada

ELİMSAN Şirketler Grubu Başkanı Muzaffer Avcı, büyüme için de farklı bir model oluşturduklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor: Tüm ürünlerin parçalarını yani yan sanayisini kendimiz kuruyoruz. Buradaki arazimiz 750 dönüme çıktı ve 4 fabrika oluşturduk. Yetenekli mühendislere yüzde 55 hisse verip ortak alıyorum, imalat için tesisi kuruyorum ve başına geçiriyorum. Bu şekilde 12 şirketimiz kuluçkada. 3 fabrika ise faaliyete geçti. Grup olarak geçen yıl yüzde 25’i ihracattan 30 milyon YTL ciro yaptık ve geçen ay da Nijerya ile 18 ayda teslim şartlı 60 milyon YTL’lik sözleşme imzaladık. 300 kişilik istihdamımız var, hedefimiz dünyada da yabancı devlerle rekabet edebilmek. 6 bin adet/yıl OG Metal Mahfazalı Modüler Hücre, 6 bin adet/yıl OG Vakumlu ve SF6 Gazlı Devre Kesici ve 3 bin adet/yıl YG Ayırıcı kapasiteye ulaştık. Şimdi hidrojen teknolojileri konusunda da çalışmalara başlıyoruz."

UKİ’nin üretimi geçici duracak

UKİ Uluslararası Konfeksiyon İmalat ve Ticaret A.Ş., geçici olarak üretimini durdurma kararı aldı. UKİ’den borsaya yapılan açıklamada, şirketin kredi ilişkisi içinde bulunduğu bankaların, şirket aleyhine icra takibi başlatması ve bu nedenle ham madde, yarı mamul ve mamulleri haczedilerek muhafaza altına alınması, bankalarla yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması sebebiyle üretim faaliyetinin geçici olarak 6 Ağustos 2007 tarihine kadar durdurulmasına karar verildiği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!