Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model

Güncelleme Tarihi:

Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 01:46

Başbakan Erdoğan, son dönemde zaman zaman eleştirdiği Koç Grubu’nun yeni fabrikasının açılışına katıldı. Ford Başkanı Bill Ford’un da açılış töreninde yer aldığı Ford Otosan’ın Kocaeli Yeniköy’deki yeni fabrikası ve bu fabrikada üretilen yeni modeli Courier (Kurye) için toplam 487 milyon Euro’luk (1.4 milyar TL) yatırım yapıldı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan dün, Gezi olayları sırasında zaman zaman eleştirdiği Koç Grubu’nun yeni fabrikasının açılışına katıldı. Yeni hafif ticari model Courier’inin (kurye) üretilmeye başlandığı Gölcük’teki yeni fabrika için Erdoğan’a Koç Ailesi 3 Mart’ta davette bulunmuştu. Daveti kabul eden Başbakan Erdoğan, dün Ford Otosan’ın Kocaeli Yeniköy’de 206 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 3’üncü fabrikasını açılışını yaptı.

FORD İLE GÖRÜŞME

Törene Başbakan Erdoğan’ın dışında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ford Motor Company Başkanı Bill Ford, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ile aile fertleri ve Koç Holding yöneticileri katıldı. Gezi olaylarının ardından Başbakan Erdoğan ile temaslarında bir süre sıkıntılı günler yaşayan grubun bu açılışta buzları erittiği gözlendi. Erdoğan, açılış sonrasında Ford Motor Company Başkanı Bill Ford ile de kısa bir süre görüştü.

Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model

Haberin Devamı

1.4 MİLYARLIK DAVET

Koç Holding ve Amerikan Ford’un ortak olduğu Ford Otosan’ın 110 bin adet kapasiteli Yeniköy fabrikasında tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen Ford’un hafif ticari araç ailesinin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier üretiliyor. Fabrika yatırımı dahil 371 milyon Euro’su Ford Otosan, 116 milyon Euro’su yan sanayi olmak üzere toplam 487 milyon Euro’luk (1.4 milyar TL) yatırımla hayata geçirilen yeni Courier başlangıçta yüzde 60’lık yerlilik oranına sahip olarak 46 ülkeye ihraç edilecek. Yeniköy fabrikasının devreye girmesiyle Ford Otosan’ın üretim kapasitesi 415 bine yükseldi. 2010 ila 2014 yılları arasında toplam 1.6 milyar dolarlık yapan Ford, halen Türkiye’deki ticari araç üretiminin yüzde 57’si, ihracatın ise yüzde 61’ini yapar hale geldi.

Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model

Haberin Devamı

‘Merkel’in selamı var

BAŞBAKAN Erdoğan, Ford Otosan’ın Avrupa’da önemli bir pazar payına sahip olmasının kendilerini gururlandırdığını belirterek, “Ford Otosan’ın istihdamı da takdire şayan” dedi. Ankara’da Almanya Cumhurbaşkanı Merkel’le telefonla görüştüğünü de hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu: “Kendilerine ‘Kocaeli’de Ford tesislerini açmaya gidiyorum’ dedim. O da tüm katılımcılara selam söyledi. Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı yapan Ford Otosan’ın ‘Daha ileri’ sloganıyla başarılar ortaya koyacağına inanıyoruz. 16 ayda tamamlanan bu fabrikanın 110 bin araçlık kapasitesiyle Courier’in dünyadaki tek üretim merkezi olması da önemli. Dünya ülkelerinde Ford Otosan araçlarının dolaşacağını bilmek bizleri mutlu ediyor.”

Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model

Haberin Devamı

Yerli otoya çok yakınız

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ford Otosan Yeniköy fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yerli otomobil hayaline hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söyledi. Erdoğan, “Türkiye 50 yılı aşkın bir süredir kendi otomobil markasını gerçekleştirmeyi hayal ediyor. Şu anda bu hayale hiç olmadığı kadar yakınız. Geçtiğimiz 12 yılda ülkemizin ufku tüm dünyayı içine alacak kadar genişlemiştir. Türkiye olarak her yerde varız. Sanayi alanındaki gelişmemiz de gurur verici düzeyde. Tüm bu gelişmeleri kendi otomobil markamızı oluşturarak taçlandırmak istiyoruz. Bunu Bill Ford’a söyledim tebessüm etti. Sektörden de daha cesur adımlar istiyoruz bu alanda” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Yerli otomobil markası geliştirmemiz konusunda bir teklifin ve hatta ısrarım var. Yerli otomobil markası konusunda itirazlar var, eksikler konuşuluyor. Ancak artık biz Türkiye’nin sadece teknoloji sadece kullanan değil, geliştiren bir ülke olmasını istiyoruz. Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz desteği biliyorsunuz. 1 milyar doları aşan yatırım olduğunda vergideki kesintimiz çok daha yükseklere tırmanacak. Şu anda arkadaşlarımız çalışmasını yapıyor çok yakında da müjdesini vereceğiz.”

Haberin Devamı

Erdoğan direksiyonu Bill Ford’a bıraktı

Ford Otosan’dan 1.4 milyar dolara hem yeni fabrika hem yeni model

Açılış töreninin hemen ardından fabrikada üretilen yeni Ford Courier salona getirildi. Aracın direksiyonuna Bill Ford otururken Başbakan Erdoğan da yanına geçti ve aracı yeni fabrika çevresinde bir süre denediler. Aracın arka koltuğunda ise Mustafa Koç ve Ali Koç ve Sanayi Bakanı Fikri Işık yer aldı.

Dostluğa ve güvene yatırım

Ford Motor Company Başkanı Bill Ford törende yaptığı konuşmada 90 yıl önce Vehbi Koç’la kurulan bağların aynen devam ettiğini belirterek, “İki ailenin de önemli bir vizyonu var. Bu vizyon bugün de devam ediyor. Ford Otosan Türkiye otomobil endüstrisinde bir lider. Koç gibi bir aileyle iş yaptığımız için gurur duyuyorum. Bu başarı neredeyse görülmemiştir. Bu güvene ve saygıya dayanır. Türkiye’de aynı zamanda dostluğa da yatırım yapıyoruz. Bu fabrika çevre dostu olarak yapıldı. Aynı zamanda yeni iki Ford ürünü de bu fabrikada yapılacak. Kârlı bir büyüme sağlayacağız. Ford Otosan Ford’un önemli bir parçası olacak” dedi.

Haberin Devamı

Yeni fabrikanın yeni yıldızı

YENİKÖY Fabrikası’nda üretilen Tourneo Courier ve Transit Courier, 3 farklı gövde tipi ve 2 dizel motor seçeneğiyle, 36.7 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. Araçta 1.5 litre 75 ve 1.6 litre 95 beygirlik motorlar yer alıyor. 100 km’de ortalama 3,7 litre ile sınıfının en düşük yakıt tüketimi ve 2.6 metreküplük rekabetçi yükleme kapasitesi sunan Courier’de 5 inçlik navigasyon ve geri görüş kamerası ekranı, start-stop sistemi, Akıllı Cihaz İstasyonu ve Ayarlanabilir Bagaj Örtüsü gibi özellikler yer alıyor. Transit Courier’nin Van Deluxe versiyonu 40.7 bin TL, Kombi Van Trend versiyonu 39.9 bin TL TourneoCourier Titanium Plus donanımı ise 49.5 bin TL’lik etikete sahip.

Türkiye’nin ticari gücü

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yatırım, üretim, satış ve ihracatlarıyla Türkiye’nin ticari gücü haline geldiklerini belirterek “Courier” modeliyle Ford’un yeni ticari araç ürün gamını tamamladıklarını belirtti. Yenigün şunları söyledi: “Bir ürünün üretilmesi için gereken 4 unsurun tamamını Ford Otosan olarak biz yaptık ve hem Ford bünyesinde hem de Türkiye’de bir ilke imza attık. Ford’un 2014 ilk çeyreğinde Avrupa ticari araç pazarında elde ettiği % 10.4’lük payı son 16 yılın rekoru olarak yenilenen ürün gamının başarısını gösteriyor. Courier ile yepyeni bir sınıfa adım atan markamız bu başarıyı 2017’de 3.2 milyon adete çıkması öngörülen Avrupa ticari araç pazarında daha da yükseltecek.” Bu yıl yaşklaşık 50 bin Courier üretmeyi hedefleyen Ford,bu modelle iç pazarda sınıfında yüzde 30 pay hedefliyor. İhracat pazarlarını artırmak isteyen marka Kuzey ve Güney Amerika için de çalışmalar yapıyor.

Aya 2 kez gidip geldi

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford’un B (küçük) platformundaki ilk hafif ticari aracını geliştirdiklerini belirterek, “40 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Courier projesine 490 mühendis emek verdi. 16 ülkede 3800 test yapılan aracımızda 175 prototip çalışması yaptık. Araç güvenliği ve araç dinamiği için milyonlarca km sürüş gerçekleştirdik. Bu testlerle 2 kez aya gidip gelecek kadar yol kat ettik” dedi. Taksi pazarına da gireceklerini kaydeden Yenigün
aracın 1.5 ay sonra showrooma ineceğini aktardı.

219 engelli çalışacak

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, açılışını yaptıkları Yeniköy fabrikasının engelli dostu olarak tasarlanan ilk fabrika olduğunu belirterek. “İşitme ve konuşmanın dışında ortopedik engelli çalışanlarımız da kendilerini iş sahibi olarak görebilecekler. Bu fabrikada 219 engelli çalışanımız var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!