Tüpraş'la 1.2 milyar dolar topladılar

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşla 1.2 milyar dolar topladılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜPRAŞ'ta kesin satış rakamı 1 milyar 235 milyon dolar olarak açıklandı. Yüksek talep üzerine halka arz oranı yüzde 15'ten yüzde 27.4'e çıkartılırken, bir Tüpraş hissesinin fiyatı 31 bin lira olarak belirlendi. İç talebin yüzde 99'unu oluşturan küçük yatırımcılar, bir hisse senedine 27 bin 280 lira ödeyecekler.

TÜRKİYE tarihinin en büyük halka arzı olan Tüpraş hisse senetlerine, 970 milyon dolarlık kısmı yurtiçinden olmak üzere toplam 1 milyar 235 milyon dolar aktı. Öngörülenin üç katı gelen talep üzerine, halka arz oranı yüzde 15'ten yüzde 27.4'e çıktı. Ek satış hakkı opsiyonu ile bu oran yüzde 31.5'e yükselebilecek. Böylece, Tüpraş'a gelen talep yüzde 73.43 oranında karşılanmış olacak.

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, bir Tüpraş hissesinin fiyatını 31 bin lira olarak açıkladı. Böylece, yabancılar, büyük yatırımcılar ve taksitli alanlar bir Tüpraş hissesine 31 bin lira, Tüpraş çalışanları 26 bin 350 lira, peşin alan küçük yatırımcılar ise 27 bin 280 lira ödeyecek.

Tüpraş hissesi almak için başvuran yerli yatırımcı sayısı 369 bin 556 olarak açıklandı. Bu başvuruların yüzde 99'unu küçük yatırımcılar oluşturdu. Tüpraş için kesin kayıt yaptıran yabancı fon sayısı ise 98 olarak açıklandı. Yalova, Tüpraş hisselerine, yurtiçinden 1.3 milyar dolar, yurtdışından ise 360 milyon dolarlık talep geldiğini açıkladı.

Yurtiçinde 369 bin 556 yatırımcının 24 milyon 887 bin 631 lot Tüpraş hissesi almak için başvuruda bulunduğunu belirten Yalova, ‘‘31 bin lira olarak belirlenen hisse senedi fiyatı ile çarpıldığında bu rakam, yaklaşık 1.3 milyar dolar düzeyinde yurtiçi talebi ifade ediyor’’ diye konuştu.

Yalova, başvuru sayılarının yatırımcı grupları bazında dağılımına bakıldığında yüzde 99'unun küçük tasarrufçu, yüzde 1'nin de diğer gruplardan oluştuğu vurgularken, talep büyüklüklerinin yatırımcı grupları bazında dağılımı göz önüne alındığında da, talebin yüzde 90'nın küçük tasarruf sahibi, yüzde 10'nun da diğer gruplardan geldiğini bildirdi.

TÜPRAŞ ÇALIŞANLARI

1830 Tüpraş mensubunun, 169 bin 553 lot taleple hissedar olma başvurusunda bulunduğunu kaydeden Yalova, aynı dönemde yurtdışında talep toplama yöntemiyle alınan başvurular sonucunda da, 360 milyon dolarlık talep geldiğini belirtti.

İADELER BUGÜN

Yüksel Yalova, Tüpraş halka arzı için başvuranların hisse senedi fiyatı tavanı üzerinden yatırdıkları tutar ile indirimler ve taleplerin karşılanmayan kısımlarından oluşan tutarın, bugünden itibaren tasarruf sahiplerine iade edileceğini açıkladı.

Yalova, böylelikle Tüpraş'ın, ülkede yüzde 35'i halka açık olan ve halka açık kısmı 1 milyar doların üzerinde bulunan, hissedar yapısı açısından derinliği olan nadir şirketler arasında yer alarak, güçlü sermaye yapısıyla ülke ekonomisi ve hissedarlarına hizmete devam edeceğini söyledi.

Tüpraş, kime kaç liradan satılıyor?

Yabancı ve büyük

yatırımcıya : 31.000 TL

Tüpraş çalışanlarına : 26.350 TL

Peşin alan küçük

yatırımcıya : 27.280 TL

Hisseler 12 Nisan'da İMKB ve Londra'da

TÜPRAŞ'ın yüzde 35'e ulaşacak halka açıklık oranıyla, gelişmekte olan piyasaların en önemli göstergelerinden bazı finansal endekslere dahil olabileceğini belirten Devlet Bakanı Yüksel Yalova, yurtiçi ve yurtdışında halka arz edilen A grubu Tüpraş hisse senetlerinin 12 Nisan tarihinden itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Londra Borsalarında işlem görmeye başlayacağını açıkladı.

Yunanlılar da Tüpraş aldı

TÜPRAŞ hisselerine başta Yunanistan olmak üzere Almanya, İtalya, İskoçya, Avusturya, İspanya, Abu Dabi, Macaristan, İsviçre, Japonya, Lüksemburg, Hollanda ve ABD kaynaklı bir çok ülkedeki 98 fondan talep geldi. Yunanistan'dan gelen 7.2 milyon dolarlık talebin 5.3 milyon dolarlık bölümü karşılandı.

Hedef 750 milyon dolarlık gelirdi

TÜPRAŞ'ın halka arzında ilk olarak şirketin 74.5 trilyon liralık sermayesinin yüzde 15'ini temsil eden 11 milyon 212 bin lot hisse senedinin satılması planlanıyordu. Bu satışla hedeflenen gelir ise 750 milyon dolar civarındaydı. Dün açıklanan 1 milyar 235 milyon dolarlık satış miktarı ile, Tüpraş'ta hedeflenen gelirin yüzde 64 fazlası toplandı. Ancak, Tüpraş'ta halka satılan hisse oranı da yüzde 27.4'e yükseltildi. Bu oran, Yeşil Ayakkabı Opsiyonu (Green Shoes Option) ile yüzde 31.5'e yükselecek. Yani, bir anlamda halka satış oranı ikiye katlanıp, gelir de ikiye katlanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!