OYAK, Brezilyalı şirketten Portekiz ve Afrika açıklarında fabrika aldı -

Güncelleme Tarihi:

OYAK, Brezilyalı şirketten Portekiz ve Afrika açıklarında fabrika aldı -
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 16:29

OYAK, bünyesinde altı çimento üreticisini barındıran OYAK Çimento'nun yüzde 40'ını 640 milyon dolara Taiwan Cement Corporation'a (TCC) 1101.TW satmak için anlaşırken, Brezilyalı bir şirketten de Portekiz ve Afrika açıklarında çimento fabrikaları almak için anlaştı.

Haberin Devamı

OYAK Çimento'nun iştirakleri tarafından sabah KAP'a yapılan açıklamada, Türkiye'nin en büyük çimento üreticisi konumundaki OYAK ve Uzak Doğu'nun önde gelen çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation'ın uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirmek amacıyla ortaklık kurmaya karar verdiği belirtildi.

OYAK ile TCC arasında mutabık kalınan anlaşmaya göre; OYAK'ın yüzde 100 sahibi olduğu OYAK Çimento hisselerinin toplam 1.6 milyar dolar değer üzerinden yüzde 60'ının OYAK'ta kalması ve kalan yüzde 40'ının yaklaşık 640 milyon dolarA TCC'ye devredilmesi kararlaştırıldı.

OYAK Çimento bünyesinde Aslan Çimento, Adana Çimento, Bolu Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Denizli Çimento ve OYAK Beton Sanayi bulunuyor.

OYAK'tan yapılan açıklamada, ortaklığın OYAK'ın sürdürülebilir büyüme ve dünyaya açılma vizyonunun bir yansıması olduğu belirtilerek, bu işbirliği ile bölgede ve dünyada yeni pazarlara açılmanın hedeflendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, "OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek" dedi.

ÖĞLEDEN SONRA SATIN ALMA AÇIKLAMASI

OYAK, öğleden sonra yapılan diğer bir açıklamaya göre ise Brezilyalı Intercement'e ait Portekiz ve Afrika'nın batısında bulunan Cape Verde adalarında üç entegre çimento fabrikası, iki öğütme tesisi, deniz terminali ve diğer varlıkları satın almak için anlaştı.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yaptığı yazılı açıklamada Intercement'in sahip olduğu Cimpor'a ait varlıkları satın aldıklarını belirterek, "Büyüme stratejilerimiz doğrultusunda ülkemizde ve dünyada yatırımlarımızı sürdürecek, üyelerimize sürdürülebilir nema sağlamak adına Türkiye'de ve dünyada fırsat olarak gördüğümüz adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Açıklamada satın almanın OYAK'ın büyüme stratejisini ne şekilde destekleyeceğine değinilmedi. Ancak çimento sektöründen bir kaynak satın alınan fabrikaların deniz kıyısına yakın olduğunu ve Cape Verde'nin Afrika'ya çimento ihracatı için bir köprü olarak görülebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Şirketler açıklamalarında işlem tutarını belirtmedi. Ancak konuya yakın adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak Intercement'in satıştan yaklaşık 700 milyon euro almayı beklediğini ifade etti.

Satın alınan varlıkların OYAK tarafından yapılan açıklamaya göre yılda 6.5 milyon ton, Intercement'in açıklamasına göre 9.1 milyon ton çimento üretim kapasitesi bulunuyor.

Brezilyalı holding şirketi Samargo Correa SA'ya ait olan Intercement, yaklaşık iki yıl önce Portekizli üretici Cimpor'u satın almıştı.

Yeni ortak haberlerinin ardından sert yükselişlerle açılan OYAK Çimento Grubu iştirakleri ilk işlemlerde sert yükselişle açıldıktan sonra karışık seyir izledi.

Haberin Devamı

Ünye Çimento yüzde 3.7 primle 3.96 liradan, Bolu Çimento yüzde 2.2 kayıpla 4.38 liradan, Aslan Çimento yüzde 13.1 kayıpla 29.98 liradan, Mardin Çimento yüzde 2.7 kayıpla 3.26 liradan, Adana Çimento'nun A hisseleri yüzde 4 primle 5.7 liradan, C hisseleri yüzde 8.6 kayıpla 1.48 liradan kapandı.

TAYVANLI ORTAK

OYAK Çimento'nun yeni ortağı TCC Tayvan'da 11, Çin'de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesiyle geçen yıl 3.2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. Toplam 23 adet fabrikası bulunan TCC, Çin'in en büyük üreticileri arasında bulunuyor.

Diğer yandan TCC'nin OYAK Çimento'dan pay alımı 2018 yılında Türkiye'ye giren en büyük yabancı sermaye yatırımlarından biri olacak.

Haberin Devamı

Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi DFDS A/S DFDS.CO özel sermaye fonu Actera ve Esas Holding'in neredeyse tamamına sahip olduğu U.N. Ro-Ro'nun yüzde 98.8'ini, finansal borçlar düşüldükten sonra 950 milyon euro hisse değeri üzerinden bu yıl içinde satın almıştı. (Full Story)

  

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!