Gillette’in Türkiye fabrikası kapanıyor

Güncelleme Tarihi:

Gillette’in Türkiye fabrikası kapanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tıraş bıçakı üretiminde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Gillette, aldığı küçülme kararı doğrultusunda İstanbul Güneşli'deki fabrikasını bu ay sonunda kapatıyor. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Gillette Türkiye operasyonlarını Polaris Plaza'da yürütecek.

GILLETTE'nin dünya çapında başlattığı küçülme programından şirketin Türkiye'de bulunan fabrikası da etkilendi. Gillette'nin Güneşli'de bulunan ve ‘‘kullan at tipi’’ Gillette ile berberlerin kullandığı tıraş bıçağı üretimiminin yapıldığı fabrika kasım ayı sonu itibariyle kapanmış olacak. Tıraş bıçağı üretiminde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan yıllık 10 milyar dolar cirolu Gillette, 200 ülkede faaliyet gösteriyor. Gillette, Türkiye'deki fabrikasını da etkileyen küçülme kararını 1998 Eylül'ünde ABD'deki merkezinde alınan karar çerçevesinde uyguluyor. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Gillette aldığı bu kararlar çerçevesinde kasım ayının başında Türkiye operasyonunu da başlattı. Fabrikanın alınan karar gereği geçen ağustos ayında kapatılması gerekirken, deprem nedeniyle bu işlem kasım ayı sonuna alındı. Bu ayın sonundan itibaren Gillette'nin İstanbul Güneşli'de bulunan tesislerinde üretim yapılmayacak. ABD'li dünya devi, İstanbul Güneşli'deki fabrikayı 10 yıl önce 80 milyon dolara satın almıştı.

O tarihe kadar bu fabrikada Türkiye'nin en çok satan 2 tıraş bıçağını üretiyordu. Bunlardan biri İngiliz markası olan Perma Sharp, diğeri de Permatik'ti.

POLARİS PLAZA'DA

Gillette, bundan sonra Türkiye operasyonlarını 2000 yılının ilk 3 ayı içerisinde taşınmayı hedeflediği Maslak'taki Polaris Plaza'dan sürdürecek. Firmanın Türkiye Ofisi, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya, Malta, Arnavutluk, Makedonya, İsrail ve Kuzey Kıbrıs'tan sorumlu olacak. Firma, merkez büronun yanısıra depolama ve ambalaj yapabilecekleri bir binayı da Haramidere'de kiraladı. Üretimin iptaliyle firmanın elinde Güneşli gibi İstanbul'un değerli bölgelerinden birinde yaklaşık 35 dönüm büyüklüğünde bir mülk kaldı. Fabrikanın Güneşli'deki arazisinin ne yapılacağına henüz karar verilmedi.

Makineler Çek Cumhuriyeti'ne

İSTANBUL Güneşli'deki Gillette fabrikası kapatıldığında 400 çalışandan 190'ı işten çıkartılacak. Gillette Türkiye, tazminat ve diğer yasal hakları verilecek olan 190 kişinin yeni iş bulması amacıyla gazetelere ilanlar verecek. Nitelikli elamanları işten çıkartamak zorunda kaldığını anlatarak, işçilerine iş isteyecek. Yüzde 100 Amerikan sermayeli bir şirket olan Gillette'nin Güneşli fabrikasında ‘‘kullan at’’ tipi plastik saplı tıraş bıçağı ile berberler tarafından kullanılan çift yüzlü tıraş bıçağı üretiliyordu. Şimdi bu ürünlerin kalıplarının Çek Cumhuriyeti'ndeki fabrikaya götürüleceği belirtiliyor. Gillette, bir süre önce Çek Cumhuriyeti'ndeki Astra tıraş bıçağı fabrikasını satın aldı ve burayı bu tip ürünler için Avrupa merkezine dönüştürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!