Erdoğan 2 milyar dolarlık fabrikayı açtı, ‘paranın dini imanı olmaz’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan 2 milyar dolarlık fabrikayı açtı, ‘paranın dini imanı olmaz’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “geçmişte yapılan sermayeyi renklerine, milliyetine, coğrafyasına göre bölme yanlışına” kendilerinin son verdiğini ifade ederek, “Paranın dini, imanı, milleti, vatanı olmaz; para paradır. Para cıva gibidir, kendisine uygun nereyi bulursa para oraya akar” dedi.

Haberin Devamı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Atakaş Grubu ile Rus MMK Grubu tarafından ortaklaşa kurulan demir-çelik fabrikasının açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan 2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen bu tesislerin, Türkiye açısından örnek bir yatırım olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu tesisin aynı zamanda, özel sektör tarafından demir-çelik alanında Türkiye’de yapılmış en büyük yabancı sermaye yatırımı niteliğini de taşıyacağını söyledi.
2 bin 500 kişi çalışacak
2.5 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip bu tesiste 2500 kişinin sürekli istihdam edilecek olmasının da sevincini artırdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Bir milyar dolarlık döviz getirisine sahip üretim yapacak bu tesisten söz ederken, aslında 7 fabrika ve limandan oluşan bir sanayi kompleksi konuşuyoruz. Çelikhanesi, rulo sac haddahanesi, asitleme hattı, soğuk sac  haddehanesi, galvanizleme tesisi, boyama bölümü ve diğer kısımlarıyla devasa bir yatırım var karşımızda” dedi.
Dış ticaret açığı düşecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti: “10 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip liman, bölgedeki diğer yatırımcılara da hizmet verecek. Türkiye’nin demir-çelik alanındaki yassı mamul ihtiyacını tümüyle karşılayacak olan bu tesisin, ülkemize kazandırılmasında ve inşasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu tesis, Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan dış ticaret açığımızın kapanmasında ve istihdam konusunda önemli ve örnek bir yatırımdır. Türkiye’nin demir-çelik üretiminde de iddialı ülkeleri arasında yer almasını istiyoruz. Geçen yıl itibarıyla otomotivde 17 milyar doları aşan bir ihracatımız var, demir-çeliğe bakıyoruz 15 milyar doları aştı.”
Yerli otomobil markası
Başbakan Erdoğan, yerli otomobil konusundaki isteğini de tekrarladı ve “Araba üretmenin yanında araba tasarlamalıyız, kendi markamızı oluşturmalıyız. Bilgisayar üretmenin yanında yeni bilgisayar teknolojileri geliştirmeliyiz. Beyaz eşyada da aynı şekilde yeni teknolojileri, yeni markaları oluşturmalıyız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!