5 milyar dolarlık temeli birlikte attılar, ‘geleceğe mektup’ bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

5 milyar dolarlık temeli birlikte attılar, ‘geleceğe mektup’ bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le Aliağa’da Star Rafinerisi’nin temelini attı. Liderlerin geleceğe mektupları temele konulurken, Erdoğan, 5 milyar dolarlık yatırımın dünyada, ‘tek noktada en büyük yatırım’ özelliği taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

TURCAS’ın Azeri ortağı Socar’la birlikte sahip olduğu Petkim’in Aliağa tesislerinde düzenlenen, Star Rafinerisi’nin temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla yapıldı. Azerbaycan geleneklerine göre yapılan temel atma töreninde, devlet büyüklerinin gelecek kuşaklar için yazdığı mektuplar temele konuldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ’geleceğe yazılan mektubu’ imzaladı. Mektuplar bir sepete konuldu ve halat yardımıyla sarkıtılarak temelin dibine gömüldü. İki lider de törende dostluk ve dayanışma mesajları verdi. Aynı törende plastik sanayiye hammadde sağlayacak AYPE-T Fabrikası açılırken, Azerbaycan’ın Kurucusu Haydar Aliyev’in adını taşıyacak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de temeli atıldı.
Bakü’ye deprem teşekkürü
Petkim Kampusü içine kurulan dev çadırda ya-pılan törende konuşmasına, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in nezdinde Van depremi nedeniyle verdikleri destek için tüm Azerbaycanlılar’a teşekkür ederek başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Van ilimize fiziken de çok yakın olan Bakü’nün yardım eli bu soğuk kış gününde içimizi bir ayrı ısıttı. Azeri kurtarma ekibi deprem bölgesinde hızla çalış-malara başlayarak 3 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkardı. 3 ayrı uçakla Van’a ulaşan Azeri yardımları da depremzede vatandaşlarımıza dağıtıldı. Azerbaycan Kızılay kurumunun ‘Siz tek değilsiniz’ sloganıyla yardım kampanyası başlattığını da öğrendim. Allah Azerbaycan’ı da Türkiye’yi de böyle afetlerden korusun. Kardeşliğimizi ve dayanışmamızı daim etsin.”
5 milyar dolarlık yatırım
Temeli atılan yatırımı ‘büyük ve muhteşem’ olarak nitelendiren Erdoğan, Socar ve Turcas Grubu’nun, Petkim yarımadasında inşa edeceği Star Rafinerisi’nin, 5 milyar dolarlık yatırım bedeliyle Türkiye’de ve dünyada, ‘tek noktaya yapılan en büyük yatırım’ özelliği taşıdığına dikkat çekti. “İzmir’in çehresini değiştirecek, Türkiye’nin enerjisine enerji katacak bu yatırım, aynı zamanda bizim 2023 hedeflerimizi de destekler nitelikte bir gelişme arz edecek diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Azerbaycan’a ve Türkiye el ele veriyor kardeşlik içinde çok büyük ortak yatırımlar gerçekleştiriyor. İzmir ve Türkiye için adeta bir gurur abidesi olacak bu yatırım, inşa aşamasında 10 bin kişiye, 2015 yılında devreye alındığında da 1000 kişi evine ekmek götürecek. Aliyev kardeşimle aramızdaki bu dayanışmayı tüm örnek olarak göstereceğiz. El ele omuz omuza en önemlisi de kalp kalbe bu bölgede istikrar ve refahı tesis edeceğiz.”

Haberin Devamı

Aliyev: Yatırımlar Türk ve Azerbaycan halkına hizmet verecek

Haberin Devamı

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, konuşmasında Türkiye ile Azerbaycan arasında son 5 yılda yapılan anlaşmaları, işbirliklerini anlatırken, bu temel atmanın da birlikteliğin bir göstergesi olduğunu vurguladı. “Türk şirketler Azerbaycan’a yatırım yapıyor, Azeri şirketler de Türkiye’ye yatırım yapıyor. Petkim’e yapılacak yatırımlar Türk ve Azerbaycan halkına hizmet verecek” diyen Aliyev, şu vurguları yaptı:
Türkiye büyük devlettir ve istediği bütün meseleleri çözer, halleder. Bizim deprem sonrasında dostluk elini uzatmak yüreğimizden gelen duyguydu. Bu ağır gününde Türkiye’nin yanında olalım istedik. İyi günlerde de birbirimizin yanındayız.
Bugün dünya haritasında Türkiye gibi büyük bir güç var. Bu bizi çok sevindiriyor, bu bizim de gücümüzü artırıyor. Türkiye’yi yürekten seven biri olarak buna çok seviniyorum. Aziz dostum Tayyip Erdoğan’ın faaliyeti içinde, 10 yıl içinde Türkiye güçlü mesafe almıştır. Dünyada güç merkezi haline gelmiştir.

Haberin Devamı

Haydar Aliyev adına yapılan okulda 720 öğrenci eğitim görecek

Aliağa ilçe merkezinde Çağdaş Azerbaycan’ın Kurucusu Haydar Aliyev’in adını taşıyacak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 2012-2013 eğitim yılında eğitime başlayacak.
“İş İçinde Eğitim, Eğitim İçinde İş” prensibi ile eğitim verecek Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 22 dönüm araziye kurulacak. 24 derslik, 10 dairelik lojman ve spor salonu ile birlikte toplamda 720 öğrenciye eğitim imkanı sunacak.
Okuldan mezun olacak gençler Petkim’in ve Socar&Turcas Grubu bünyesindeki diğer şirketlerin ve bölgedeki sanayi kuruluşlarının gereksinim duyduğu nitelikli ara işgücünü karşılamada çok önemli bir işlev yüklenecek.

Haberin Devamı

Star Rafinerisi yan sanayiyle birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

Yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacak Star, en ileri rafineri teknolojisine ve çevre standartlarına sahip olacak.
Yaklaşık 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip rafinerisinin inşa aşamasında, yan sanayi ile 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. 1000 kişi kalıcı olarak istihdam edilecek.
Tek bir petrol türüne bağımlı kalmadan; Ural, Azeri, İran ve Kerkük petrollerini işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacak.
Üretilecek yıllık 1 milyon 660 bin ton Nafta, Petkim’in temel hammaddesi olarak kullanılacak. Nafta tedariğini bugün yüzde 80’in üzerinde ithalat ile karşılayan Petkim’in dışa bağımlılığı bitecek.
Star Rafinerisi’nde naftanın yanında, 5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton Reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 75 bin ton Olefinik LPG, 145 bin ton kükürt üretimi yapılacak.

Haberin Devamı

Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasında Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandığını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İzmir’de Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi anlaşmasına ev sahipliği yaptıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, toplantı sırasında iki ülke arasında anlaşma ve mutabakat zaptlarına imza konulduğunu söyledi ve  “Türkiye- Azerbaycan arasında Şah Deniz gaz alımı anlaşması imzalandı” dedi. Anlaşmanın detaylarına ilişkin görüşmeleri enerji bakanlarının yaptığını belirten  Erdoğan, “En geç bir yıl içinde  hattın icrası ile ilgili proje çalışmaları bitirilip adımı
atılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!