432 ton demir sat, 1 ton ilaç al

Güncelleme Tarihi:

432 ton demir sat, 1 ton ilaç al
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2010 00:00

ATO’nun yaptığı belirlemelere göre dış ticaret açığının yüzde 32’si yüksek teknoloji ürünleri ticaretinden kaynaklanıyor. Aygün “Türkiye dış ticaret açığını ancak yüksek teknolojiyle çözer” dedi.

Türkiye’nin 432 ton demir satışından elde ettiği gelirle 1 ton ilaç, 2 bin 612 tır çimento satışından elde ettiği gelirle 1 TIR bilgisayar, 1 TIR domates satışından elde ettiği gelirle de sadece 7 kilo domates tohuma satın alabildiği savunuldu. Ankara Ticaret Odasından (ATO) araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, Ar-Ge’ye yaptığı yatırım tutarı bazı uluslararası şirketlerden bile düşük kalan Türkiye’nin, ileri teknoloji ürünleri ihracatının toplam ihracatı içerisindeki payının yüzde 3’te kaldığı, ağırlıklı olarak “katma değeri düşük ucuz ürünler ihraç eden Türkiye’nin” 2009 yılındaki dış ticaret açığının yarısından fazlasının ileri teknoloji ürünleri dış ticaretinden kaynaklandığı kaydedildi.

İhracat yükü demirde

“Türkiye’nin ihracatının ağırlık olarak büyük bölümünü çimento oluşturuyor. İki ürünün toplam ağırlığı Türkiye;nin yaptığı ihracatın toplam ağırlığının yüzde 35’ine yaklaşıyor. Türkiye dışarıdan ortalama 570 dolardan (kilosu ortalama 156 dolar) bir adet dizüstü bilgisayar alabilmek için kilosu 6 sentten 2 bin 612 kilo çimento satmak zorunda kalıyor. Bir TIR’ın ortalama 24 ton taşıdığı dikkate alırsa Türkiye 1 TIR dolusu dizüstü bilgisayar alabilmek için 2 bin 600 TIR dolusu çimento satıyor.”

Bir kalp pili bir otobüs değerinde

Türkİye 2009 yılında 30,5 milyon dolar vererek 9 bin 158 adet kalp pili ithal etti. Kalp pilleri için pil başına ortalama 3 bin 380 dolarlık bir ödeme yapıldığı dikkate alındığında, bir kalp pili alabilmek için yaklaşık bir TIR dolusu arpa vermek gerektiği ortaya çıkıyor. Bir kalp pilinin 20-25 gram olduğu dikkate alındığında da bir kilo kalp pili 168 bin doları buluyor. Buna göre de bir kilo kalp pili bir otobüsün değerine ulaşıyor. Türkiye, bir adet helikopter satın alabilmek için 49 TIR dolusu kabuksuz fındık ihraç etmek zorunda bulunuyor.”

Toplam ihracat

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün Türkiye’nin ileri teknoloji ürünü ihracatının, toplam ihracatının yüzde 3’ünü oluşturduğu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!