CHP'den "İstanbul Kent Anayasası" taslağı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP'nin yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esaslarının yer aldığı "İstanbul Kent Anayasası"nın taslak metnini basınla paylaştı.

Yayınlanma: 09.11.2018 - 12:08
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek yerel yönetim seçimlerine yönelik çalışmalarına devam ediyor. CHP İstanbul İl Başkanlığınca, Şişli'de "İstanbul Yerel Basın Buluşması" toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Kaftancıoğlu, "İstanbul Kent Anayasası" taslağını yerel basınla paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, bu kadim kenti korumanın önem taşıdığını söyledi.

"İstanbul Kent Anayasası"nın, CHP İstanbul il örgütü olarak yaklaşık altı ay yapılan çalışma neticesinde bir metin haline geldiğini anlatan Kaftancıoğlu, bu taslağın sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve İstanbul halkının görüş ve önerilerinin ardından son şeklini alacağını kaydetti.

Kaftancıoğlu, "İstanbul'un bugün geldiği noktada bir kent anayasasına ihtiyaç duyulduğu aşikar. 15 Aralık itibarıyla İstanbul Kent Anayasası'na son halini vereceğiz" dedi.

Basın mensuplarına dağıtılan taslak metin şöyle: 

Hedeflenen İstanbul;

Toplumsal enerjisini üretime dönüştüren mutlu bir kent,

Kayırmacı yönetimlerce dışlanmış yetenekli gençlerin öncülüğünde bir ‘teknoloji, sanat ve kültür kenti’,

Toplumsal barışın, huzurun, uzlaşmanın gerçekleşebileceğini gösteren öncü kent,

Geçmişteki yaşamın izlerini bugüne ayrımcılık yapmadan taşıyan, yeni değerlere açık, çok kültürlülüğü ve farklılıkları zenginlik gören hoşgörülü bir kent,

Ulaşım, çalışma koşulları, sağlık, eğitim ve sosyal olanaklarıyla emek dostu bir kent,

Güvenli kreş, çocuk yuvası, yaşlı gündüz bakımevleri ve sağlık merkezleriyle çocukların,
yaşlıların ve ana-babaların dostu bir kent,

Sosyal hizmet ve gönüllü sivil dayanışma ağlarının eşgüdümünü sağlayan, sosyal yardımları sadaka olmaktan çıkaran, yoksullara onurlu bir yaşamın ve yeniden yaşama sarılmanın mümkün olduğunu gösteren bir dayanışma kenti,

Bu çerçevede;

“Ben yaptım oldu!” mantığı ortadan kaldırılacak; katılımcı yönetim anlayışıyla büyük projeler, uzmanlarla, STK’larla vb. konuşarak, proje yarışmaları düzenlenerek hazırlanacaktır.

İlgili tüm STK’ların ve meslek örgütlerinin belediye meclisleri ve çalışma komisyonlarına katılımı sağlanacaktır;

İstanbul’un bütçesini İstanbullu bilecek; katılımcı bütçe uygulamalarıyla, açık, şeffaf ve denetlenip hesap verilebilir bir bütçe hazırlanacaktır.

İstanbul’un tüm ekonomik, fiziksel ve sosyal planları güncellenecek; her uygulama planlı olacak; planlı bir gelişim dönemi başlatılacaktır.

Ulaşımı insana yaraşır bir noktaya taşımak için, ulaşım planları güncellenecek; toplu ulaşıma, metro ve diğer raylı sistemlere, deniz taşımacılığına öncelik verilecek; İstanbul’un ulaşımı tek elden yönetilecektir.

Kuzey Ormanları, su havzaları, memba suları, göller, dereler, denizler, kıyılar korunacak; İstanbul’un çevresel-ekolojik değerleri geleceğe taşınacaktır.

Aktif yeşil alanlar, parklar arttırılacak; büyük kent parklarının yanı sıra ilçelerde de semt parkları yapılacaktır.

Yüreklerde deprem korkusu kalmayacak şekilde binaların güçlendirilmesi ve gerektiğinde
yenilenmesi desteklenecek; afet eğitimi yaygınlaştırılacaktır.

İstanbul tarihi dokuları ve zenginlikleri hak ettiği ilgiyi görecek; Tarihi Yarımada “açık müze kent” haline getirilecektir.

İstanbul’un en ihtiyaç sahibi mahallelerinden başlanarak, ilçe belediyeleriyle birlikte tüm 0-4 yaş arası çocuklarımızı kapsayacak kreşler hızla tamamlanacaktır.

Gençlerimiz özgür bir şehirde yaşayacak; gençlerimizin enerjisinden, dinamizminden en etkin şekilde yararlanılacak; onlara mesleki eğitim ve iş imkanları başta olmak üzere her tür eğitsel, sanatsal ve sportif olanaklar sağlanacaktır.

İşsizlik, geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı altında ezilen İstanbullular saptanarak yaşam standartlarının arttırılmasına destek olunacaktır.

İçinde yaşadığımız kentin kaldırımları, sokakları, caddeleri, parkları, meydanları birer okuldur. İmar planları bu anlayışla ele alınacak ve kenti oluşturan semtlerin, mahallelerin kültür genleri hayata kazandırılacaktır.

Her mahalle, her semt, öncelikle o bölgede yaşayan insanların gelişimini, yaşadığı kentle bütünleşmesini sağlayacak şekilde yeniden ele alınacaktır.

Mahallerde yaşayanların katılımını sağlamak için mahalle evleri oluşturulacak; uzman gönüllü katılımcıların desteğinde çalışma mekanları ve yaratıcılık merkezleri kurulacaktır; bu yerler aynı zamanda katılımcı mahalle örgütlenmelerinin buluşma mekanları olacaktır.

İlçe ve mahalle düzeyinde uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentte yaşayanlara imar konularında şeffaf bilgi veren ve haklarını aktaran danışma merkezleri kurulacaktır.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler