Başbakan Yıldırım: 30 bin Suriyeli 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak

İzmir'de konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Vatandaşlık hakkı kazanan 30 bin Suriyeli 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak” dedi.

Yayınlanma: 19.06.2018 - 12:07
Abone Ol google-news

ABD Kongresi'nin F-35 kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Karar talihsiz bir gelişme. Türkiye alternatifsiz değil" diyerek tepkisini gösterdi.

 İzmir'de konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Karar talihsiz bir gelişme, Türkiye alternatifsiz değil. ABD Senatosu'nun böyle bir teşebbüste bulunması esef verici. Bu teşebbüsler stratejik ortaklık ruhuna aykırı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Pentagon'a 2019 mali yılında 716 milyar dolarlık bütçe öngören yasa tasarısı, ABD Kongresi'nde 10'a karşı 85 oyla kabul edilmişti. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunulmuştu.

 Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer almıştı. Ancak bu nihai karar değil. Senatodan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye'nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek.

Mayıs ayı sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe tasarısında da benzer şekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümlere yer verilmişti.

30 BİN SURİYELİ OY KULLANACAK

Açıklamalarında 24 Haziran seçimlerine de değinen Başbakan Binali Yıldırım, “Vatandaşlık hakkı kazanan 30 bin Suriyeli 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak. Suriyeliler bizim misafirimiz memleketlerine gidecekler” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK), Nisan ayında yayımladığı verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli yaşıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 8 Haziran tarihi itibariyle güncel verileri de bu sayıyı tam olarak 3 milyon 579 bin 254 kişi olarak verdi.

 Bu sayının 215 bin 28'i hariç Suriyeliler geçici barınma merkezleri dışında kalıyor ve 1 milyon 922 bin 767'sı 18 yaşın üzerinde.

 Suriyeli mülteciler 561 bin 615 kişi ile en çok İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'un 475 bin 800 kişi ile Şanlıurfa ve 443 bin 837 kişi ile Hatay takip ediyor.

 Seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler