hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasanın ilk 4 maddesi nedir, değiştirilebilir mi?

    Anayasanın ilk 4 maddesi nedir, değiştirilebilir mi
    expand

    Anayasanın ilk 4 maddesi bugünlerde merak ediliyor. TBMM'de yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında AK Partili İsmail Aydın'ın açıklamaları sonrasında gündeme gelen Anayasanın ilk 4 maddesi nedir? Değiştirilebilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasanın ilk 4 maddesi, TBMM'de gerginliğe neden oldu. Yeni Anayasa çalışmalarının yapıldığı bugünlerde Meclis'te Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirileceği iddiaları konuşulmaya başlandı. Vatandaşlar, "Anayasanın ilk 4 maddesi nedir?" sorusuna yanıt arıyor. Ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bursa Milletvekili İsmail Aydın'ın bu maddelerin değiştirilebilir olduğunu söylemesi, "Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir mi?" sorusunu akıllara getirdi.

    "ANAYASA'NIN TÜM MADDELERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR"

    AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın'ın, "Ben de 1980 Anayasası’nın ilk dört maddesinin mutlaka anayasamızda olması taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisabı, nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir. Hatta Meclis yeni bir Anayasa yapabilir. Aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir. Milli egemenliği küçümsemek yüce Meclis çatısı altında hiçbir milletvekilinin arzu edeceği bir durum değildir. Tersi bir durum silahı, darbeyi, vesayetçiyi kutsamak anlamına gelir" sözleri gerilime neden oldu.

    "ÇOK TEHLİKELİ VE YANLIŞ"

    Yeni Anayasa maddeleri konusunda AK Parti'ye destek veren MHP milletvekilleri bu açıklamaya tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir” dedi. AK Parti grubundan bu sözlere ilişkin açıklama isteyen Usta, "Az önce hatibin bir “hukukçu” olarak şöyle söyledi: “Anayasa’nın bazı maddelerinin değiştirilmesini engelleyen hüküm konulmasını doğru bulmuyorum” şeklinde bir ifadesi oldu. Bu çok tehlikeli ve yanlış bir ifadedir. Bunun hukukçuluğu falan da yoktur. Anayasa’nın dördüncü maddesi Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok hassas olduğu bir maddedir sayın vekil. Dolayısıyla, yani biz bu tartışmaları hatırlıyoruz bir yerden. Ancak burada çok dikkatli olmanızı size salık veririm. Anayasa’nın ilk üç maddesinin hiçbir şekilde tartışılmasına rızamız yoktur. Dördüncü maddesi de bu tartışmanın dahi yapılamayacağını ve bu değişikliğin teklif dahi edilemeyeceğine ilişkin bir hükümdür ve önemlidir. Böyle bir hüküm de anayasaya konulabilir. Eğer partinizin görüşüyse bu, bunun ben grup başkanvekilleri tarafından düzeltilmesini talep ediyorum. Partinizin böyle bir görüşü varsa bunu da şu aşamada bizim bilmemizde fayda var." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ŞAHSİ FİKRİM, ARZU ETMİYORUZ"

    MHP'den gelen tepkilerin ardından yeniden söz alan AK Partili İsmail Aydın, "Sayın başkan, az önceki ifadelerimde gayet açık bir şekilde şunu ifade ettim. Ben ve partim de anayasanın ilk dört maddesinin anayasada mutlaka olması taraftarıyız. Bunların değiştirilmesini arzu etmiyoruz. Ama benim şahsi görüşüm olarak, bir hukukçu olarak anayasanın bütün maddelerinin değiştirilebileceği kanaatindeyim. Yeni bir anayasa da yapılabileceği kanaatindeyim. Ben bunu ifade ettim. Yoksa anayasanın ilk dört maddesinin mutlaka gerekli olduğu şahsi olarak ben de katılıyorum. Bunu ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ÖNEMLİ OLAN PARTİNİN YAKLAŞIMI"

    Aydın’ın ardından AKP Grup Başkanvekili ve Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı da “Anayasanın ilk dört maddesine ilişkin herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Partimizin görüşü bu ilk dört maddenin hiçbir biçimde değiştirilmemesi yönündedir. Hatip, kendisi kişisel bir yorumda bulunuyor. Önemli olan partinin yaklaşımıdır” diye konuştu.

    BAŞBAKAN YILDIRIM: "DEĞİŞTİRİLMESİNİ TEKLİF ETMEDİK"

    Tartışmalara ilişkin Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım ise, "Biz değiştirilmesini teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. Bu kadar açık ve nettir. Bunlar devletin temelleridir, olmazsa olmazıdır. 10 yıldır AK Parti ne diyor? Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan. Onun için böyle ucuz polemiklerden herkes uzak dursun. Bu maddelerin teminatı yüce Türk milletidir ve AK Parti iktidarıdır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?

    I. Devletin şekli

    MADDE 1.
    – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

    II. Cumhuriyetin nitelikleri

    MADDE 2.
    – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

    III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

    MADDE 3.
    – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

    Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

    Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

    Başkenti Ankara'dır.

    IV. Değiştirilemeyecek hükümler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MADDE 4.
    – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow