Makaleyi İndir Makaleyi İndir

"Kendini bulmak için önce kendini öğren." Gerçek seni bulmak aydınlanma yaşatan bir deneyimdir. Kendine yetebilen biri olursun ve bir şeyleri bir kereliğine de olsa kendin için yaparsın. Bu sözcüklerle ifade etmesi zor olan bir duygu ama kim olduğunu bilmediğin zaman bunu görmezden gelmesi de zor olur. Kendini bulmak kolay değil ama denemeye değer. Hazır mısın? Hadi başlayalım.

Kısım 1
Kısım 1 / 4:

Bilincini Uyandırmak

Makaleyi İndir
  1. Ulaştığını hissettiğin ve ulaşmak istediğin büyük hedeflerinin tümünü yaz. Sonra hayatın boyunca seni etkileyen ya da şekillendiren tüm olayları sırayla yaz. Hayat bize sorunlar ya da şanssızlıklar getirdiğinde, bunlar inanç sistemimizi şekillendirir ve farklı düşünmemizi sağlar ama aynı zamanda bizi biz yapar. Listelediğin bu şeyler toplumun basit bir yansıması değil doğal olarak sensin.
    • Bu çamurda yuvarlandığın bir egzersiz değil, sorunları tespit etmek ve açıklığa kavuşturmakla ilgili bir alıştırmadır. Bu sorunlar mevcut potansiyelini ortaya çıkarmanı ve gerçek benliğinin gelişmesine izin vermeni engelliyor olabilir.
    • Zaman çizelgendeki geçmişi açıklığa kavuşturmak için biraz zaman harca. Zaman çizelgesi, hayatında önemli kabul ettiğin geçmiş olayları kaydetmek için inanılmaz nesnel bir yöntemdir. Günlüklerde olduğu gibi çok fazla duyguyla doldurmayacağın için onları bir oluşumun parçaları ve çizelgen boyunca değişen deneyimler olarak görebileceksin. Özgeçmiş hazırlar gibi, sade olmasına, doğru bilgiler içermesine ve geçmişte yaşanan her bir olaydan çıkarılan derslere ya da yarattıkları etkilere yoğunlaşmasına özen göster.
    • Geçmişteki olumsuz deneyimleri analiz ederken onlardan ne öğrendiğine odaklan. Herkesin çizelgesinde böyle kırılmalar olabilir ancak bunları abartmanın ya da yok saymanın sana bir faydası olmayacaktır. Aksine bu deneyimlerin seni şekillendirdiğini kabul et.
  2. Çoğu insan için (tahmin ettiğinden daha yaygın olabilir) otomatiğe bağlamış şekilde hayatı yaşamak oldukça kolaydır. Pratikte gerçekliğin nasıl "çalıştığına" dair elimize bir yol haritası verilmiş gibidir. Okula git, işe gir, evlen, bunu, onu, öbürünü düşün ve bum! Umarım iyi vakit geçirmişsindir. Her şey mutlaka hallolmuştur, iyidir, hoştur ama sana ait bir alan kalmamıştır. Bu yüzden kendinle baş başa kal. Çizelgenin sonunda mantığına uymayan ama öğrenilmiş bilgilere dayanan inançlarını düşün. Hepimizde onlardan var. Peki, şimdi gerçekten ne düşünüyorsun?
    • Toplum çok üstü kapalı bir şekilde "aykırıları" gösterir, "ezikleri" ayıplar, "güzeli" idealize eder, "yabancıyı" uzaklaştırır. Ama şuna dikkat et: Bu tanımlayıcı sözcüklerin gerçekliğin içinde hiçbir temeli yoktur. Etrafındaki dünyayla ilgili sen nasıl hissediyorsun? İyi ya da kötü olmakla ilgili başkalarının sana söylediklerini değil, senin neye inandığını düşün.
    • Daha somut bir şekilde düşünmekten çekinme. Ebeveynlerinin dini inançlarına ya da siyasi görüşlerine gerçekten katılıyor musun? Kariyer sahibi olmak senin için gerçekten de en önemli şey mi? Kalın, siyah camlı gözlükler, kendini gerçekten "daha havalı" hissetmeni sağlıyor mu? Cevabın hayırsa harika! Öyleyse mevcut kurallarla kendini şekillendirmiyorsun demektir. Artık yapman gereken tek şey, unutmak ve sonrasında yeniden öğrenmek olacaktır. İlk defa içinden gelen sese kulak ver ve yeniden öğren.
    Adrian Klaphaak, San Francisco Bay Bölgesi’nde butik bir kariyer ve hayat koçluğu şirketi olan A Path That Fits’in kurucusu ve kariyer koçudur. Dünyaya olumlu bir etkide bulunmak isteyen kişilerle çalışmaktadır. 1000’den fazla kişiye başarılı bir kariyer oluşturmalarında ve daha anlamlı bir hayat yaşamalarında yardımcı olmuştur.
    Adrian Klaphaak, CPCC

    Kişiliğini kucakla. A Path That Fits’in kurucusu Adrian Klaphaak şöyle diyor: "ABD’de kültürümüz, bireylerin kim olduklarını ve kişisel yeteneklerini, tutkularını ve eşsiz kişiliklerini anlamalarına gerçekten destek vermiyor. Ayrıca, hepimiz çok yoğunuz. İş ve sorumlulukların baskısı, tutkularımızı kovalamak ya da kim olduğumuzu sorgulamak için pek da fazla ekstra zaman bırakmıyor. Bunu düşünüp anlamak için zaman ayırman gerekiyor. Takip edeceğin yolu bulduğun zaman korkuların, şüphelerin ve güvensizliğin seni durdurmasına izin verme. "

  3. Kendine güvenmek ve inanmak, kendini bulmanın tam kalbinde yer alır. Gerçek anlamda kendine saygın yoksa daima başkalarının dediklerini dinleyecek ve onların uygun gördükleri yöne meyledeceksin. Kendine inanmayı ve kendi hislerine güvenmeyi öğren. Ancak o zaman kendinle ilgili yeni algını üzerine inşa edebileceğin bir temel atacaksın. Unutma, kendine karşı sabırlı ol ve yeteneklerine güven. Her şey zamanla hallolur.
    • Geçmişte herhangi bir mağduriyet yaşadıysan bu meselelerle yüzleş. Kendiliğinden ortadan kaybolmayacaklar. Bunlar kendi beklentilerine değil, başka insanlarınkine cevap vermene neden olacak şekilde günlük hayattaki yaklaşımını etkiliyor olabilir.
    • Kendi yargılama, karar verme süreçlerine ve hatalarına güvenmeye başla. Hepimiz hata yaparız ama bu hatalar vasıtasıyla olgunlaştığımızı, öğrendiğimizi ve gerçek özümüze ulaştığımızı görürüz.
    • Bütçeleme, ev meseleleri ve geleceği planlama ile ilgili sorumluluk almaya başla. Benlik duygusundan yoksun olan insanlar, su akar yolunu bulur inancıyla ve kayıtsız bir tutumla hayatın "ayrıntılarını" önemsememeye yatkındırlar. Ama akan suyun yolunu bulamadığı zamanlar da vardır. Sorumluluk almak seni uçurumun kenarından kurtarır ve senin kendine güvenen ve kendi kaderini tayin edebilen biri olmanı sağlar. Böylece kaderin dalgalarıyla sürüklenip giden biri olmazsın.
  4. Kendi ahlaki tutumunu geliştir ve ona sadık kalmaya çalış. Kötü alışkanlıklarından kurtularak başla.
    • Sigara içmeyi, aşırı yemek yemeyi ve alkol bağımlılığını bırak. Bunlar verimli bir şekilde çalışmanı engelleyecek kötü alışkanlıklardır. Ayrıca hayatını canlandıracak daha iyi yollar bulmak yerine bunlara sığınma nedenini analiz etmekten kaçarak "rahatlamanı" da sağlarlar.
    • Bu adım bazı bireyler için ciddi bir iyileşme süreci gerektirebilir ama görmezden gelerek ortadan kalkmayacağı da kesin. Unutma, sürekli dikiz aynasına bakarak hayatını ileriye taşıyamazsın!
  5. Yapman gereken işleri düzene sokmanın kişiliğin üzerinde tam bir kontrol elde etme sürecini hızlandırdığını görebilirsin. Odanı temizle. Ödevini yap. Arkadaşınla arandaki anlaşmazlığı çöz. Kalan tüm işlerini halletmen "kendine ait" bir zaman dilimi yaratmana yardımcı olacak.
    • İstediğimiz yönde neden gelişemediğimizle ilgili hepimizin daima bir bahanesi vardır. Para, okul, iş, ilişki gibi aklına gelebilecek pek çok bahane vardır. Çok meşgul bir insansan programını temizlemeye yönelik adımlar at. Böylece oturup bu meseleyi doğrudan çözmeye çalışabilirsin. Senin için ikincil öneme sahip olmaya devam ederse hiçbir zaman hallolmayacaktır.
    Reklam
Kısım 2
Kısım 2 / 4:

Kendi Dünyanı Fethetmek

Makaleyi İndir
  1. Beklentilerden, sohbetlerden, gürültüden, medyadan ve baskıdan uzaklaşmak için kendine biraz zaman ve alan yarat. Her gün uzun bir yürüyüşe çıkıp düşünmek için zaman ayır. Parktaki bir banka otur ve etrafına bak. Düşüncelerle dolu bir uzun yol seyahatine çık. Ne yapmayı seçersen seç, hayatınla ve olmak istediğin yerle ilgili kafa yormaktan seni alıkoyacak her şeyden uzaklaş. Kendi başına kaldığında yalnız, muhtaç ya da korkak biri gibi değil, aksine bağımsız ve kendine yeten biri gibi hissetmelisin.
    • İçe dönük ya da dışa dönük, ilişkisi olan ya da olmayan, genç ya da yaşlı her insan yalnız zaman geçirmeye ihtiyaç duyar. Kendi başına kalmak, tazelenme, içsel konuşma, mutlak huzur için ve bir amacı olan "yalnızlığın" kötü bir şey değil, aksine tüm varlığının özgürleştirici bir parçası olduğunu anlamak için ayrılan bir zaman dilimidir.
    • Yaratıcı bir insansan yalnız zaman geçirmenin yaratıcılığını beslediğini görebilirsin. Başka insanlarla işbirliği yapmak bazen güzeldir ama sürekli çevrende insanlar varken gerçekten yaratıcı olmak da çok zordur. Geriye çekil ve yaratıcılığına ulaş.
  2. Bir şeye inandığında ya da ondaki güzelliği keşfettiğinde, başkaları ne düşünürse düşünsün onu yaparsın. Çok emek vermene, kendini feda etmene ve gözyaşlarına değecek bir şey bulduysan hayatının en önemli arayışını bulmuşsun demektir. Genelde bu arayış seni en büyük tatmini yaşayacağın şeye yönlendirir.
    • En önemlisi de fark etmez diyebilmektir. Çocukların aç kalmasını önlemek ya da resim yapmak olabilir. Mesele tutku olunca sınırlardan bahsedilemez. Onu hissedersin ya da hissetmezsin; hiçbiri diğerinden daha iyi değildir. Seni sabahları yataktan zıplatan her ne varsa, ona sıkı sıkıya tutun. Ancak o alanda gelişip meyve verebileceksin.
  3. Sonuç olarak içsel bir değerlendirmeyi ancak sen yapabilirsin ve neye ihtiyaç duyduğunu belirleyebilecek tek kişi sensin. Öte yandan bir rehbere sahip olmak, önüne çıkan tümsekleri aşma konusunda senin için harika bir kaynak olabilir. Tam bir benlik duygusuna sahip, güvendiğin birilerini bulmaya çalış. Onlar bunu nasıl başarmış olabilir?
    • İçine girmeye başladığın süreçle ilgili onları bilgilendir. Bunun senin yolculuğun olduğunu vurgula ama onların tecrübelerini rehber olarak kullanmaktan mutluluk duyacağını da belirt. Onları elinden geldiğince nesnel şekilde değerlendir. Onlara yol gösteren, kim olduklarını belirleyen ne olabilir? Onlar bunu nasıl buldular? Kendilerine karşı nasıl dürüst olabiliyorlar?
    • Destek sistemi, tüm kişisel gelişim taktiklerinin kilit noktasıdır. Çoğu insan ne yaşadığını anlamayacak ve konuyu açtığında gelip geçici bir karamsarlık olduğunu söyleyip kestirip atacaktır. Bu rehberi karşı karşıya kaldığın durumları anlatabildiğin bir "Güzin Abla" olarak da görebilirsin. Birine içini dökmenin faydasını mutlaka göreceksin.
  4. "Hayatının işini" bulmak için daldan dala atlıyorsan muhtemelen kendi içinde mutlu hissetmiyorsun. Gerçek potansiyelini tam anlamıyla ortaya koymamak için iş değiştirmeyi bir bahane olarak kullanıyor olabilirsin. Yapmaktan keyif aldığın şeylerle gerçekten ilgilenerek kendini bul. Para kazanmak zorunda olmasaydın mesela, günlerini ne yaparak geçirirdin? Bu aktivite/yetenek üzerinden nasıl para kazanabilirsin?
    • Serbest çağrışım yapmaya zaman ayır. Sevdiğin ve sevmediğin şeyler üzerine düşün. Sonrasında serbest çağrışım yaparken bir anda aklına gelen diğer fikirler üzerine düşün. Tüm bunları bir yere kaydet. Sonrasında kariyer sorusuna tekrar dön ve serbest çağrışıma bir göz at. Serbest çağrışım alıştırmasına göre en çok hangi kariyer alanı seni heyecanlandıran, harekete geçiren ve gerçekten canlandıran şeylerle uyuşuyor? Alain de Botton’un dediği gibi, zorunlulukların, gerekliliklerin ve beklentilerin kakofonisi içindeki "neşenin sesini" aramakla ilgili bir alıştırma bu.[1]
    • Şunu da unutmamak gerekir ki "tutku" duyduğun şeyle yaptığın iş aynı yerde buluşmayabilir. Senin için böyle bir durum varsa, iş ve hayat arasındaki dengeyi kurmaya çalışman gerekecek. Bu daha fazla zaman harcayıp daha az para kazanmak anlamına gelse de "gerçek benliğini" daha çok işyeri dışında aramanı sağlayacaktır. Özellikle gerçek benlik hissini bulma ve kabul etme arayışı içerisinde her şey mümkün olabilir.
    Reklam
Kısım 3
Kısım 3 / 4:

Bakış Açını Değiştirmek

Makaleyi İndir
  1. Ne yaparsan yap bazı insanların senin hakkında olumsuz düşünebileceği gerçeğini kabul et. Başkalarının ne düşündüğünü umursamamak önemli çünkü herkesi memnun edemezsin. Sen yakınlarını hayal kırıklığına uğratmak istemiyorsan onlar da senin mutluluğunu istemeli. Yalnızca başka insanların kim olman gerektiğiyle ilgili fikirlerini uygulamak için var olmaya devam ettiğin sürece gerçekten kim olduğunu asla bilemeyeceksin. Bu düşünceyi Raymond Hull çok güzel özetler: "Herkese uymaya çalışan, sonunda kendini tüketir."
    • Çevrendekilerin sıradan alışkanlıklarını değiştirip daha olgun ve kendini seven birine dönüştüğünde, bazılarının (hepsi değil) kıskançlık, korku ve şaşkınlık yaşayabileceğini unutma. Bu aranızdaki mevcut ilişkiye yönelik bir tehdittir aslında ve onları da istemeden kendilerini nesnel ve dikkatli bir şekilde gözden geçirmeye zorlar. Bu insanlarla arana biraz mesafe koy ve onlara anlayış göster; zamanla yelkenleri suya indirebilirler. Öyle olmazsa da kendi hâllerine bırak. Kendin olmak için onlara ihtiyacın yok.
  2. Kulağa çok soyut gelse de zor değil. Başkalarını, nesneleri ve kendini yargılamayı en aza indirmek için bilinçli bir çaba sarfet. İki nedenden dolayı bunu yapmalısın: 1) Olumluluk insanı besler ve beraberinde artık "kayıp" maskeler hâlini alan mutluluk hissini geri getirir. 2) Zihnini yeni deneyimlere ve yeni insanlara açmak (ki bir süredir yapmayı bıraktın) hayal ettiğinden daha iyi, yepyeni bir dünyayı gösterir sana. Öyle bir yer ki gökyüzünde kendi köşeni, bulutlarda kendi kaleni, bu çılgın dünyada da kendi yaşam alanını bulabilirsin.
    • "Tuhaf", "mantıksız" ya da sadece "rahatsız edici" diye kestirip attığın şeyleri her gün yapmaya çalış. Alanının dışına çıkmak sana bir şeyler öğretmekle kalmayıp seni kendini tanımaya, yani neler yapabildiğini, nelerden hoşlandığını, neleri kesinlikle sevmediğini ve şimdiye kadar neleri gözden kaçırdığını anlamaya zorlayacak.
  3. Kendine zor ve etkili sorular sor ve cevaplarını kaydet. Yalnız başına geçirdiğin zamandan sonra bu anlamlı düşüncelerin aklının bir köşesine yerleşip unutulması kolaydır. Onları bir kağıda yazarsan düşüncelere daldığın vakit aynı sorulara yeniden cevap vermeden notlarını gözden geçirebilir ve işi bir adım ileri taşıyabilirsin. Onları erişmesi ve güncellemesi kolay bir defterde tut. Senin için hayattaki gelişimini ölçmeyi sürdürebileceğin bir güç kaynağı olacak. Başlangıç olarak işte bazı sorular:
    • "Dünya üzerindeki bütün kaynaklara sahip olsaydım, yani para kazanmak zorunda olmasaydım, hayatta neyle meşgul olurdum ve neden?" Belki de resim yapardın, bir şeyler yazardın, bir şeyler ekip biçerdin ya da Amazon yağmur ormanlarını keşfe çıkardın. Hayal gücünü geniş tut.
    • "Geçmişe dönüp baktığımda yaşamaktan hiç pişmanlık duymadım diyebileceğim neler var?" Yurt dışına hiç seyahat edemediğin için mi pişmansın? Reddedilme riski olduğunu bile bile o çocuğa çıkma teklif etmediğin mi pişmansın? Zamanın olduğu hâlde ailenle yeterince vakit geçirmediğin için mi pişmansın? Yaşadığın toplumla ilgili özgün fikirlerini arkadaşlarınla paylaşmak yerine kendine sakladığın için mi pişmansın? Olmak istediğim seviyede miyim, yoksa onun da üstüne mi çıktım? Bu gerçekten de zor bir soru.
    • "Olmak istediğim insan tipini üç kelimeyle tanımlayacak olsaydım, bunlar neler olurdu?" Maceracı? Zor? Açık? Dürüst? Komik? İyimser? Güvenilmez? Olumsuz kabul edilen sözcükleri seçmekten korkma çünkü ancak o zaman başka insanların sahip olmayı istediği sıfatlarla donanmış, tek tarafı öne çıkan biri değil, gerçek bir insan olduğun kanıtlanmış olur.
      • Patronluk taslamak gibi sevmediğin özellikler bazen acil durumlarda işe yarayabilir. Aşırı titiz olmak mesela bazen yapman gereken iş için çok kıymetlidir.
      • Gerçekten olumsuz bir özelliğin varsa, onu dürüstçe kabullenmek olumsuz enerjiyi olumlu bir şeye yönlendirmeye çalışmak için seni motive edebilir. Kötü alışkanlığını bir hobinin hizmetine sunmaya çalış. Kıyafetlerini çok fazla yıkamıyor musun? Kamp yapmayı dene. Belki de seversin. Hatta direk dansı gibi bir şey bile senin için bir altın bilezik olabilir! Hangi konularda tembel olduğunu biliyor musun? Belki neredeyse hiç sıkılmayacağın başka alanlar bulup onlara yönelebilirsin.
    • "Ben kimim?" Bu cevabı değişmeyen bir soru değil, aksine hayatın boyunca sürekli kendine sorman gerek bir soru olmalı. Sağlıklı bir insan hayatı boyunca kendini tekrar tekrar keşfetmeye devam eder. Bu soruyu düzenli bir şekilde sorduğunda kim olduğunla ve hangi yönde değişiğinle ilgili anlayışın da güncellenir. Kim olman gerektiğine dair bir cevap bulmak yerine, gerçekten kim olduğuna odaklan çünkü olumsuz bile olsa büyük ihtimalle çok iyi bir cevap olacaktır.
    Reklam
Kısım 4
Kısım 4 / 4:

Tamamen Çözmek

Makaleyi İndir
  1. Kısa bir hikaye yaz. Mombasa’da tatil planı yap. Aileden biriyle akşam yemeği ye. Şakalar, espriler yap. Birine açıl. Doğruyu söyle. Her kim olmaya ya da her ne yapmaya karar verdiysen onu olmaya ve onu yapmaya şimdi başla.
    • Kafanı iki yana sallayıp "zaman darlığı", "parasızlık", "ailevi sorumluluklar" gibi bahaneler üretiyor olabilirsin. Bu bahaneleri kullanmak yerine hayatındaki zorlukların üzerine yoğunlaşmaya başla. Zaman ve para kazanabilirsin. Plan yapmaya zaman yaratabilirsen ve böyle şeyleri talep edecek cesareti kendinde bulursan iş anlamında talih yüzüne gülebilir.
    • Bazen gerçek sen, pratiklikle yüzleşmekten çok korkuyor olabilir çünkü bu kendine koyduğu sınırları kabullenmesi anlamına da gelir. Yapmayı gerçekten istediğin şeyi planlamaya ve o noktaya gelmek için neler yapılması gerektiğini araştırmaya başla. Bunlarla ilgili bahaneler üretmekten, hedefleri ve hayalleri dondurmaktan vazgeç.
  2. Kendini bulmak varılacak bir nokta değil, bir yolculuktur. Büyük bir kısmı deneme yanılmadan ibarettir. Aldığın tatmine karşılık ödediğin bedel şudur: Çoğu kez yolda engellere takılırsın ve bazen çuvallarsın. Bunun sürecin bir parçası olduğunu anlamaya ve kabul etmeye hazır ol ve hemen ayağa kalkıp baştan başlamaya söz ver.
    • Bu çok kolay olmayacak ki kimse için de öyle olmamıştır. Bunu kendini bulmayı ne kadar çok istediğini kanıtlamak için önüne çıkan bir fırsat olarak görebildiğin zaman, arayışın içerisindeki tatmin ve güven duygusunu bulacaksın. Kendini tanıdığın zaman çoğu insan sana daha çok saygı duyacak ve sana iyi davranacak. Hepsinden önemlisi, ışığın hem senin hem de başkalarının üstünde parlayacak; onların (ve tabii senin) kendi benlik duygularından daha da emin olmalarını sağlayacak.
  3. Mahatma Gandhi’nin şöyle bir sözü vardır: "Kendini bulmanın en iyi yolu, başkalarına hizmette kendini kaybetmektir." Başkalarına yardım elini uzatmadan iç gözlem yapmak, bencilleşmene ve kendini başkalarından uzak tutmana neden olabilir. Başka insanlara ve topluma hizmet etmek, bu dünyada kapladığın yerin anlamını ve amacını bulmanın en önemli yoludur.
    • Senden çok daha fazla ihtiyaç içinde olanlar için hayatın ne kadar zor olabildiğini görmek çoğu kez bir uyarı alarmı gibidir ve kendi üzüntülerini, endişelerini ve meselelerini tekrar değerlendirmeni sağlar. Ne yapman gerektiğini anlamanda ve hayatın boyunca yakaladığın fırsatları görmende yardımı olur. İnsanı büyük bir benlik hissiyle doldurabilir çünkü bir anda her şey senin için anlamlı hâle gelir ve neyin daha önemli olduğunu anlarsın. Bunu dene. Hoşuna gidecek.
    Reklam

İpuçları

  • Bu yolculukta bazen ağlamaya ihtiyaç duyacaksın. Buna izin vermek sağlıklı bir durum.
  • Ağırdan almaktan korkma. Karar verme konusunda aceleye gerek yok. Zihnin sakin ve dingin olursa isabetli kararlar verme ihtimalin daha yüksek olur.
  • İç sesini dinle ve ona güven!
  • Bazen konfor alanının dışına çık. Konfor alanının dışında nasıl hissettiğinle ilgili notlar al ve böylece kendinle ilgili hiç bilmediğin şeyleri fark edeceksin.
  • Başkalarının seni bağışlaması umuduyla bağışlayıcı ol.
  • Kendinin en iyisi ol. Kendin olmak, olabileceğin en iyi hâlindir aslında. Bunu unutma.
  • Olumlu sonuçları anında göremezsen kendini yargılamamaya çalış. Özellikle bir şeylerin zorlaştığını hissettiğinde en önemli şey sabretmektir.
  • Başkalarına yardım etmenin keyfini yaşa!
  • Başkalarının kim olduğunu ya da hayattaki yerini belirlemesine izin verme. Bu onların değil, senin hayatın. Günün sonunda yalnızca senin fikirlerinin gerçekten bir önemi var.
  • Kendi yolunu takip etmelisin ama saygı gereği başkalarının söylemek istediklerini de dinlemelisin. Herkes fikrinin dinlenmesini hak eder. Karşındakinin iyiliğini düşünürken yok sayılmayı sen de istemezsin, değil mi?
  • Kendini henüz bulmamışken biriyle flört etmekle uğraşma.
  • Asla duyduğun şeylerin peşinden körü körüne gitme. Üzerine düşün ve kendi sonuçlarını çıkar. Unutma, bu senin hayatın ve kim onu kontrol etmeye çalışıyorsa, ya kıskançtır ya da kendine güveni yoktur.
Reklam

Uyarılar

  • Kendini kandırma ve olmadığın biri gibi olmaya çalışma. Unutma, bu kendin olmakla ilgili bir şey. Yalnızca ailenin değil, toplumun ve medyanın da özellikle fiziksel görünüş anlamında seni belli yönlere çekmesine izin vermemek son derece önemlidir.
  • Başka insanlarla ilgili dedikodu çıkarma ya da ileri geri konuşma. Kendini tanımaya giden yol, başkalarını aşağıya çekmekten geçmez. Bir insan olarak saygınlığına gölge düşürmekten başka bir işe yaramaz ve sevilmeyen biri olmana neden olur.
  • Yapabileceklerinle ilgili başkalarının senin adına karar vermesine izin verme. Onların yolu senin için doğru yol olmayabilir. Birinin işine yarayan şey, başka birinde aynı etkiyi yapmayabilir.
  • Her şeyi gereğinden fazla analiz etme! Doğru ya da yanlış yok. Bir şeyler yapmaya çalışıyorsan doğru olanı yapıyorsun demektir.
  • Sırf uyum sağlamak için kim olduğun ya da nasıl davrandığın sürekli değişiyorsa, bu alışkanlığa kendini kaptırmaya izin verme.
Reklam

Referanslar

  1. Alain de Botton, "Now What Do I Do with All This You-Ness?" p. 115, in The Oprah Magazine, "Love Yourself, " (2010), ISBN 0-8487-3365-7
  2. http://dawnbarclay.com/how-to-find-yourself-again-part-1-wake-up

Bu wikiHow makalesi hakkında

wikiHow bir “wiki”dir. Bu, makalelerimizin çoğunun birden fazla yazar tarafından ortaklaşa yazıldığı anlamına gelir. Bu makaleyi oluşturmak için, zaman içinde makaleyi düzenlemek ve iyileştirmek üzere bazıları isimsiz, 181 kişi çalıştı. Bu makale 104.950 defa görüntülenmiştir.
Kategoriler: Sağlık
Bu sayfaya 104.950 defa erişilmiş.

Bu makale işine yaradı mı?

Reklam