Çözüldü MSAA Ayarı Nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Anti Aliasing dediğimiz olay, açılımı; Multisample Anti-Aliasing.
Kenar yumuşatma teknolojisidir.

Şu şekilde açıklanabilir;
pA7uy.png
Anti Aliasing dediğimiz olay, açılımı; Multisample Anti-Aliasing.
Kenar yumuşatma teknolojisidir.

Şu şekilde açıklanabilir;
pA7uy.png
 
Çözüm
Multi sampling anti aliasing yani çoklu örneklemeli kenar yumuşatma ayarıdır. Çoğunlukla güzel sonuç verir yumuşatma konusunda ama aynı zamanda en büyük FPS katilidir. :) Mesela ben GTA 5'i 70-80 FPS ile oynarken X2 MSAA açarak 50-60'a düşüyorum ama grafik kaliteside artıyor. :) Gerçekten bu bir ekran kartını en çok mahveden ayarlardan bir tanesidir. Çalışma mantığı aynı sahneyi 2-3 kere hesaplayıp üst üste bindirme diyebiliriz kabaca. :)
 
Teknik aciklama yapayim.

Multi-Sampling Anti-aliasing demektir.

Sampling nedir: Orneklemek, ornek almak demektir.

Kalin bir kalemle, kareli matematik defterine diagonal siyah bir cizgi cektiginizi dusunun. Cektiginiz cizgi, bazi karelerin icinden gececek. Bazi kareleri komple dolduracak, bazilarininsa sadece bir kismini dolduracak.

Bu ornekte her bir kare 1 pikseli temsil ediyor.

AA yoksa, cizginin temas ettigi her kare siyaha boyanacak. Bu da merdiven-vari bir goruntu olusturacak. Ornek:

aaexampleIMG_id1386238400_343178.jpg


MultiSampling ile birlikte, her pikseli; yani kareli defterin her karesini analiz edersiniz. Karenin icerisindeki farkli noktalardan "ornekler" alirsiniz. Bu orneklerin renk metriklerinin ortalamasini alip, karenin tamamini o renge boyarsiniz. Ornegin bir kareyi 2 ye bolun kosegeninden diagonal olarak. Yarisi siyah, yarisi beyaz ise, bunun ortalamasi gri olacaktir.

Boylelikle, karelerin tamami siyah degil, cizginin az temaz ettigi yerler beyaza yakin gri, cok temas ettigi yerler siyaha yakin gri olacak. Gercege daha yakin yumusatilmis bir goruntu elde edeceksiniz. Ustteki resimde AA yapilmistaki farkliligin da sebebi bu.

MSAA x2 , x4, x8 denilmesinin farkli da, Sampling kaynakli. x2 olan versiyonda her pikselden 2 farkli noktadan ornekleme yapilir. x4 icin 4 farkli noktadan. Ne kadar fazla ornekleme yapilirsa o kadar guzel yumusama elde edersiniz. Ama unutmayin bu islemi her piksel icin yapiyor GPU ( bazi gelismis algoritmalarla aslinda sadece cizim yapildigi bilinen piksellere uygulanabilir ama burasi biraz konu disi olacak ) ve her piksel icin 2 , 4 ya da 8 farkli noktadan ornekleme almak da FPS kaybina sebep olacak.

Ayrica bu islem bir cesit post-processing'dir. GPU birbirinden bagimsiz calisan bir suru islemci cekirdeginden olusur ( stream processor ya da CUDA core ) , pikselleri dolduran cekirdekler yandaki pikselin nasil olacagini bilmezler. Piksellerin tamami dolduruldugunda, yani 1 frame olustugunda ancak bir pikselin yanindaki diger piksellerin renkleri belirlenebilir. Bu sebeple frame monitore gonderilmeden once bir daha "process" edilir. AA bu evrede yapilir. Cok saglam VRAM ister, cunku tum frame memory de tutulmalidir.
 
Yeterince açıklamış arkadaşlar ben de neden kullanıldığını açıklayım; Oyunların %90'ında grafik dosyalarının gerçek çözünürlüğü ekran çözünürlüklerinden çok düşüktür. Bu durumda ekran kartı 256x256 çözünürlüğündeki bir grafik dosyasını ekrana uyarlayıp çözünürlüğü yükselttiğinde dosya kalitesi azalır ve kenar tırtıklanmaları artar; görüntü bozulmaya başlar. Bunu 1 nebze azaltmaya çalışan bir teknolojidir kenar yumuşatma teknikleri; TXAA, MXAA, FXAA, SMAA, CSAA. Ama oyun dosyalarını yeterli kaliteye sahip yapsalardı oyun yapımcıları, bu tekniğe hiç ihtiyaç olmayacaktı. Hem daha kaliteli görüntü olurdu hem de GPU'ya yük bindirilmemiş olurdu.
 
Multi sampling anti aliasing yani çoklu örneklemeli kenar yumuşatma ayarıdır. Çoğunlukla güzel sonuç verir yumuşatma konusunda ama aynı zamanda en büyük FPS katilidir. :) Mesela ben GTA 5'i 70-80 FPS ile oynarken X2 msAA açarak 50-60'a düşüyorum ama grafik kaliteside artıyor. :) Gerçekten bu bir ekran kartını en çok mahveden ayarlardan bir tanesidir. Çalışma mantığı aynı sahneyi 2-3 kere hesaplayıp üst üste bindirme diyebiliriz kabaca. :)

Hocam GTA 5'de MSAA açacağına Advanced'dan frame scaling i 1.250 yap MSAA çimenleri katlediyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı