Anasayfa Makale Memtest86 ile Bozuk RAM Testi

Memtest86 ile Bozuk RAM Testi

Bu rehberimizde Memtes86 ile RAM testi yaparak bozuk RAM modüllerini nasıl tespit edeceğinize bakıyoruz.

Bilgisayarda karşılaşılan mavi ekran hataları genelde bozuk RAM kaynaklı oluyor. Bozuk bellek modüllerini tespit etmenin de birden çok yöntemi mevcut. Örneğin Windows’un kendi bellek test aracı bunlardan biri. Lakin bu araç kapsamlı değil ve bellek hatalarını her zaman doğru tespit edemeyebilir. İşte bu gibi durumlarda sürekli güncellenen ve yeni donanımlara destek sunan Memtest86 yazılımını kullanabiliriz.

Passmark tarafından geliştirilen Memtest86, içerisinde birden çok bellek test algoritması bulunan bir yazılım. USB bellekten sistemi başlatarak çalıştırdığınız yazılım, bellekleri farklı yöntemler ile zorluyor ve yazılan verilerin bozulup bozulmadığına bakıyor. Bellek hücrelelerinin herhangi biri yazılan veriden farklı bir veri sunarsa Memtes86 bunu size kırmızı girdilerle bildiriyor ve bu sayede belleklerde arıza olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Memtest86 güncel donanımlar için sürekli güncellendiğinden dolayı herhangi bir uyum sorunu yaşatmıyor. Bu bağlamda hem en son Intel hem de en son AMD Ryzen veya Threadripper sistemlerde sorunsuzca kullanılabiliyor. Biz de bu rehberimizde yazılımı yakın zamanda topladığımızı sunucumuzun belleklerini test etmek için kullandık.

Memtest86 USB Belleğe Yazma

Ara sıra hafızanızı yoklamakta fayda var. Belleğimize kaydettiğimiz bir bilginin bozulmasını istemeyiz değil mi? Bunun için biyolojik bir test süreci de mutlaka vardır ama bugün biz bilgisayarımızdaki hafızayı test edeceğiz!

  • Öncelikle Memtes86’yı indirin.
  • Boş veya formatlayabileceğiniz bir USB belleği PC’nize takın.
  • ZIP dosyasını klasöre çıkartın ve imageUSB aracını çalıştırın.
  • Yazılım imaj dosyasını otomatik olarak tespit edip seçecek. Seçmediyse Browse diyerek memtest86-usb.ISO dosyasını seçin.
  • Write diyerek işlemi başlatın.

Bilgisayarı USB Bellekten Başlatma

  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılışta boot tuşuna basın.
  • Çıkan menüden USB belleği seçin.
  • Memtest86 otomatik olarak açılacak ve siz hiçbir tuşa basmadan çalışmaya başlayacak.
  • Bu işlem 2 ila 10 saat sürebilir. İşlem bitiminde Memtes86 size bir rapor sunacak. Burada belleklerde hataya rastlanıp rastlanmadığını görebilirisiniz.