Anasayfa Makale Bilgisayardaki Hatalı RAM Nasıl Bulunur?

Bilgisayardaki Hatalı RAM Nasıl Bulunur?

Sisteminizdeki belleklerde hata olduğundan şüpheleniyorsanız, Windows’un kendi araçlarıyla hata tespiti yapabilirsiniz.

Bellekleriniz, zaman içinde çeşitli sebeplerden dolayı hatalı çalışmaya başlayabilir. Eğer sisteminiz sıkça donuyor veya mavi ekran hatası veriyorsa, belleklerinizi hata testine tabi tutmanın zamanı gelmiş demektir. Neyse ki Windows’un kendi tanılama aracı sayesinde bu işlem için üçüncü parti yazılım arayışına girmemize gerek kalmıyor.

Windows’un dahili bellek tanılama aracı, her bellek modülünü teker teker sınayıp arıza kontrolü gerçekleştiriyor. Testlerin sonuçlarını ise sonradan Windows Olay Görüntüleyicisi ile kontrol edebiliyoruz.

Tanılayıcıyı başlatmak için Başlat menüsündeki arama satırına bellek yazın ve çıkan sonuçlar arasından Windows Bellek Tanılama seçeneğine tıklayın.

bellek tanılama

Açılan penceredeki Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle seçeneğine tıklayın. Bu işlem sisteminizi kapatıp tanılama aracını başlatacaktır. Tanılama işleminin tamamlanmasını bekleyin.

Tanılama bittikten sonra sisteminiz yeniden başlatılacaktır. Bu aşamadan sonra olay günlüklerinden belleklerin hatalı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Başlat satırına olay yazın ve çıkan sonuçlardaki Olay Görüntüleyicisi seçeneğine tıklayın.

Sol sütunda bulunan Windows Günlükleri klasörünü genişletin ve Sistem seçeneğine sağ tıklayıp Geçerli Günlüğe Filtre Uygula seçeneğine tıklayın.

Filtre penceresi açılacaktır. Olay kaynakları listesini açın ve MemoryDiagnostics-Results seçeneğini işaretleyin. İşlemi onaylayıp pencereyi kapatın.

Bu işlem ile olay listesi, sadece bellek tanılama raporları ile sınırlandırılacaktır. Listedeki Bilgilere çift tıklayıp test raporlarını kontrol edin. Eğer raporlarda hata görünüyorsa, RAM modüllerini teker teker çıkartıp tanılama işlemini tekrarlayın ve hatalı modülü tespit edip değiştirin.

29 Yorumlar

          • Senin bahsettigin Bir donanim parcasi Japonlar Hala Windows XP kullaniyo kardesim Windows 10 da Windows 7 nin satis gucune ulasmaya calisiyo o kartin omru coktan gecti onunla kiyaslaman hata

          • Hata değil örnek kardeşim örnek. Kullanılmıyor çünkü eskidi artık. Windows 7 de eskidi japonlar xp kullanmasının sebebini çoğu programın ve elemanın xpye alışması eğer değiştirirsen zarara girersin. Windows 10 windows 7 nin satış fiyatına ulaşması mümkün olmaya bilir çünkü windows 7si olana Windows 10 bedava ;)

          • Tamam iste o Donanim artik kaldirdigi oyun bilem yok ama Yazilim kullanici tercihi tek farki bence DX12 Windows 7 efsane bunu kabul et

          • Bide daha hizli acilip kapaniyo Microsoft Win10 nun pazar payi artsin diye Yeni nesil islemci desteginide kesti eski surumlere.Windows 7 hala en cok kullanilan forumlara bak

          • Çok kullanılan olması onun iyi olduğu anlamına gelmez mesela win 7 çıkıncada win xp efsanedir diyenler nerde şimdi? Kabul et windows 10 çıkalı daha 1 sene bile olmadı windows 7 kadar zaman geçsin emin ol ki Windows 10 da okadar kullanılacak. Birçok iyileştrime var windows 10 eninde sonunda sende geçiceksin… Recep abi görsede azının payını verse :D

          • Bende iyi demiyom hem XP hemde 7 efsane diyom ayrica Recep Beyi kizdiracak bisi soylemedim

          • Ama daha yeni gectim su zamana kadar Windows 7 idi sebebi sadece DX12 ne fark var dersen daha hizli daha anlasilir grafik Guncellemede hep sorun var sistemsel ayar olarak Win7 daha iyi bence

          • Hiçbir sorun yok win 10 da. Bu arada yazılımın efsosu mu olur kardeşim hangisi en iyisiyse onu savun nedir bu win 7 savunmacılığı… Bu kadar abartma bence win 7yi… Görürüm seni 4-5 sene sonra windows 10 savunurken.

          • Ya tamam ya Sen anlasilan Win 7 yi sevmiyon ben Win10 a kotu demedim kardesim yanlizca guncelleme sart Cogu kisi Windows 8.1 den gectim diyo cihazda kasma yavaslama var diyo ben Win7 fanboyuda degilim bu arada

          • Salih Can Aydın ne boş adamsın.. Sanane milletin neye efso neye berbat dediğinden. Sen kendi sevdiğin kullanabildiğin işletim sistemini kullansana. Sanki hiç W7 kullanmamış gibi birde karşılaştırma yapıyorsun. Al sana karşılaştırma o zaman.. W.xp ve W7 de sorunsuzca yıllarca kullandığımız program ve donanım yazılımları W10’a geçince cortladı.. Batan firmalar artık var olmadıklarından doğal olarak güncelleme çıkartmıyor ve senin elinde zamanında tonla para sayarak aldığın ses kartın deck kartın ekolayzırın veya benzeri bir çok usb ile çalışan donanımın ÇALIŞMIYOR ! Microsofta bunu yazıyorsun ve sana verdikleri cevap şu ”yenisini alın” şimdi söyle bakalım XP zamanında çıkan donanım 7’de sorunsuzca çalışıyorken 10’da neden çalışmıyor ? w7 uyumluluk adı altında çalıştır seçeneği var ancak tam bir fiyasko.. At gözlüğü takıyorsun sen ve senin gibiler, sadece kendi sorununuzun olduğu şeyleri eleştirir olmayan şeylerde kurt kesilirsiniz.. Kimin görüp kızacağına bakarak yorum yapıyorsan koyun sürüsünden farkın ne senin ? Bu adamın yazdığına gelip kızacak olan adamlığından şüphe etsin. En fazla destek vermez cevap yazmaz.

          • Biliyosun ki çoğu kişi bilgisayarcı bilgisayara ne kurarsa onu kullanıyor.

  1. Arkadaşlar herkes istediği, kolayına gelen ve kendini rahat hissettiği işletim sistemini kullanmakta serbesttir. Ben Windows 98’den itibaren bütün Windows sürümlerini kullandım ve hepsinden (ME hariç) keyif aldım ama 8 ve 10’a geçmedim. Bunların kullanıcı arabirimi ve arka planda benden habersiz dolaplar çevirmesi (ve birtakım başka unsurlar) hoşuma gitmedi. Ama Windows buna da bir çözüm bulacaktır; eminim… Bulmazsa da canı sağ olsun; alternatifler mevcut… Hatta altı buçuk yaşındaki kızım bile (kerata tam bir bilgisayar kurdu) laptopundaki Windows 8’in yerine Windows 7 yüklememi istedi… Sonuç olarak Windows 7’de rahat olan onu, XP’de rahat olan onu, 8 veya 10’da rahat olan da onu kullanır…

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version