Bir insan günde 200 kez yalan söyler

- Bir insanın yalan söylediği nasıl anlaşılır? “Gözünü kaçırıyorsa yalan söylüyordur” cümlesi Türkler arasında klasikleşmiş bir yalan belirtisi olsa da, aslında tam tersi yalan söyleyen insan gözlerini kaçırmaz. Çünkü yalan söylediğinde karşısındakinin ne tepki vereceğini görmek ister. Ayrıca yalan söyleyen kişi çok sistematik bir konuşma hazırlar. Eğer yalanı yakalamak istiyorsanız konuşmasının arasına girip düzeni bozmalısınız. Örneğin bir yere neden geç kaldığını “Kaza oldu” diyerek anlatıyorsa, ona “Otobüs ne renkti?”, “Durakta kaç kişi vardı?” gibi sorular sorup dikkatini dağıtabilirsiniz. - Hangi yüz mimikleri yalan söylendiğine dair ipuçları verir? Karşınızdaki kişi konuşurken gözlerini sola doğru kaydırıyorsa, geçmişle ilgili bir şeyleri hatırlamaya çalışıyordur ve bu kişinin yalan söyleme olasılığı çok düşüktür. Eğer gözlerini sağa doğru kaydırıyorsa, bilin ki size söyleyeceği yalanı kurguluyordur. Gözler aşağıya doğru bakıyorsa karşınızdaki kişi ya utanmıştır ya da size verecek cevabı yoktur.  
han_8049 Semih Pehlivan
- “Bir kişi 10 dakika içinde 3 kez, gün içinde ise 200 kez yalan söyler” diyen bir istatistik var. Bir insan günde 200 kez nasıl yalan söyler? Evden çıkmak için sizi bekleyen eşinize “5 dakika içinde hazırım” demeniz bile yalandır... Bu şekilde sayı 200’ü bulabilir… - Bize vücut diline dair günlük hayatta işimize yarayacak ipuçları verebilir misiniz? Karşınızdaki kişi sizinle konuşurken kollarını sıkı sıkı birbirine kavuşturuyorsa size “Anlattıkların fazla ilgimi çekmiyor” mesajı veriyordur. Konuştuğunuz kişi size doğru bacak bacak üstüne atmışsa da “Anlattıklarınla ilgileniyorum” mesajı verir. Kişi ellerini birbirine geçirdiyse sıkılmıştır. Tüm hareketlerin çok iyi analiz edilmesi gerekir çünkü bu hareketler onun günlük hayatta rahat ettiği pozisyonlar da olabilir. shutterstock_574517179

Üzüntü mimiği en zor olanıdır

- Birinin sıkıntılı, düşünceli ya da gergin olduğunu nasıl anlarız? Düşünceli insan elini çenesine koyar. Sıkıntılı biri elleriyle saçlarını oynar. Desteğe ihtiyacı olan biri ise ensesine dokunur. - Diyelim ki bir kişi beden diliyle ser verip sır vermiyor. O kişinin ruh halini nasıl anlarız? İşte tam bu noktada mimikler devreye girer. Karşınızdaki kişi size mutlu bir imaj çiziyorsa, gözlerinin yanındaki kaz ayaklarına bakın. Eğer kaz ayakları belirgin bir şekilde çıkıyorsa gerçekten mutludur. Üzüntü mimiği ise en zor verilen mimiktir. Üzüntü halinde kaşlar yukarıda birleşir. Birinin gerçekten şaşırdığını anlamak ise kolaydır. Çünkü şaşkınlık uzun sürmez. Eğer karşınızdaki kişi şaşırmışsa ve bu şaşkınlık yüzünden uzun süre gitmediyse bilin ki numara yapıyordur. Korku da şaşkınlıkla aynı özelliklere sahiptir.

Beden dili nasıl anlaşılır?

Beden Dili ve Mikro Mimik Uzmanı Semih Pehlivan, Istanbul Scholl Of Psychology’de suç ve ceza psikolojisi eğitimi almış. Beden dilinin yeni değil aksine çok eskilere dayandığını söyleyen Pehlivan, bunu ilk kez Darwin’in araştırdığını, lakin ilk keşfedenin Erzurumlu İbrahim Hakkı olduğunu söylüyor. Hatta Darwin’den 106 yaş büyük olan Hakkı’nın ‘Marifetname’ adlı kitabında da beden dilinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığını belirtiyor. shutterstock_1054211366 Eller masaüstünde kapalı bir şekilde duruyorsa, bu, kişinin bir şeyler gizlediği anlamına gelir. Ellerin kenetlenmesi sıkıntılı bir durumun habercisidir. Kenetlenmiş eller yüze yaklaşırsa sıkıntının şiddeti artmış demektir. Tokalaşma sırasında bir elin üstte olması, o kişinin karşıdakine “Ben senden üstünüm” mesajı vermeye çalışmasındandır. Kadın siyasetçilere dikkat ederseniz, bu kişiler erkek gruplara konuşurken ya iki ellerini ya tek ellerini baskılar şekilde tutarlar. Çünkü karşısındakilere, “Kadın olsam da sizi baskılıyorum” mesajı vermek isterler.. shutterstock_126421067 Konuşurken sinirlendiyseniz ve işaret parmağınız havaya kalktıysa, karşı tarafı ister istemez tehdit ediyor konumuna düşersiniz.
shutterstock_793124152sdsssssssssss ÜZGÜN              PİŞMAN              ŞAŞKIN              TEDİRGİN              PİŞMAN