Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni; Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı ve AvivaSA Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, katılımıyla gerçekleşti. Ak Yatırım’ın konsorsiyum lideri olarak görev aldığı halka arz ile yüzde 19,67’si halka açılan AvivaSA, gong töreninin ardından “AVISA” kodu ile 47 TL’den işlem görmeye başladı.

Gong töreninde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Borsa İstanbul’un yüzde 12’si Sabancı Topluluğu şirketlerinden oluşuyor. Yarattığımız değeri paylaşıyoruz. Sektörünün öncüsü AvivaSA, 2014’ün en büyük halka arzı oldu. “ dedi.

AvivaSA’nın borsada işlem görmesinden büyük heyecan duyduklarını belirten AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, şu bilgileri verdi: “31 Ekim 2014 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre bireysel emeklilik sektöründe, devlet katkısı dahil 6,65 milyar TL’lik fon büyüklüğü ile sektöre yön veren şirketlerden biriyiz. AvivaSA’nın halka arzını, şirket değerinin şeffaflaşması ve yaratılan değerin ortaya çıkartılması açısından önemli bir adım olarak görüyoruz. Cazip büyüme fırsatları sunan Türkiye’ye bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün öncü ve kârlı oyuncularından biri olarak yatırım fırsatı sunduk. AvivaSA, bu dönemde Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi başladıktan sonra halka arz olan ilk emeklilik ve hayat sigortası şirketi olmakla kalmadı, aynı zamanda 330,8 milyon TL halka arz büyüklüğü ile son bir yılın en büyük halka arzı oldu. Şirketimizin değeri 1,68 milyar TL olarak gerçekleşti. AvivaSA payları için gelen talebin toplam arzın 2,8 katı olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. AvivaSA’nın halka arzıyla çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, müşterilerimize, AvivaSA’nın geleceğine inananlara, geleceğe ortak olan yurt içi ve yurtdışındaki yatırımcılarımızın ilgisine ve duyduğu güvene teşekkür ederiz.”

TOPLAM PİYASA DEĞERİ 585 MİLYAR TL'YE ULAŞTI
Gong töreninde bir konuşma yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, 13 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 4 adedi GİP’te olmak üzere AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. (AvivaSA) dahil toplam 11 şirketin pay halka arzı ile 90 şirketin 414 adet borçlanma aracı ihracının gerçekleştirildiğini kaydederek pay halka arzından sağlanan kaynağın 472 milyon TL’ye, borçlanma aracı ihracından sağlanan toplam kaynağın 51 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.
Türkiye sigorta sektörünün önemli kuruluşlarından biri olan AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. ile birlikte payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısının 422’ye ulaştığını bildiren İbrahim Turhan, bundan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. İbrahim Turhan, AvivaSA ile birlikte, Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerinin yaklaşık 585 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.

Halka arz kararının AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlara ve sektörün gelişimine büyük katkılarda bulunacağına inandığını belirten İbrahim Turhan, “Borsa İstanbul olarak şirketlerimize halka arzın sağladığı imkanları anlatmaya, onları Borsamızda işlem görmeye davet etmeye devam edeceğiz. Bugün büyük bir sigorta şirketinin halka arzını yaptık. Arkasından yine bir bankamız, sermaye artırımını Borsadan halka arz yoluyla yapacak. Yine birkaç tane daha yılın sonuna doğru gerçekleşecek büyük halka arzlarımız var" açıklamasında bulundu.

Pay Piyasasının yanı sıra bir de Borçlanma Araçları Piyasasının bulunduğunu hatırlatan İbrahim Turhan, "Borçlanma Araçları Piyasasına bakarsak oradaki halka arzların çok hızlı gittiğini görüyoruz. Yani pay senetlerinden farklı olarak borçlanma araçlarında yani özel sektör tahvillerinde ve sukuklarda büyük bir ivmeleme var" değerlendirmesinde bulundu.

İbrahim Turhan, halka arzın AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.’ye hayırlı olması dileğinde bulundu.