Almanya nükleer santralleri kapatıyor

Japonya’daki depremden sonra nükleer santrallerde yaşanan patlamalar sonrasında Almanya eski santralleri geçici olarak kapatma kararı aldı. ABD’den Fransa’ya, Rusya'dan İngiltere’ye kadar pek çok ülke de nükleer enerji masaya yatırılıyor.

Almanya nükleer santralleri kapatıyor

Japonya'da Fukuşima santralında tsunami sonrası meydana gelen patlamalar, nükleer santralların güvenliğiyle ilgili tartışmalara ivme kazandırdı.

Konuyla ilgili en önemli adım Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Angela Markel 1980'den önce kurulan 7 santralin 3 ay için kapatılacağını açıkladı. Almanya Ekonomi Bakanı da ülkede var olan 17 santralden 7'sinin kapatılmasının ülke ekonomisini etkilemeyeceğini açıkladı. Almanya hükümeti daha önce mevcut nükleer santrallarin daha uzun süre kullanımda kalmasına yönelik planını üç ay süreyle askıya aldığını duyumuştu.

RUSYA SANTRALLERİNİ KONTROL EDİYOR
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de ülkedeki nükleer santrallerin kontrol edilmesi emrini verdi. Rusya'nın yeni nükleer santral inşaası planları da gözden geçirilecek.

İSVİÇRE NÜKLEERE DUR DEDİ
İsviçre hükümeti güvenliğin ana öncelik olduğunu açıklayarak ülkedeki nükleer santral planlarını askıya aldığını duyurdu. İsviçre'de dört nükleer santral bulunuyor. Bu santrallarda toplam beş aktif reaktör var. Ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 40'ını bu santrallar karşılıyor. Ancak bazı nükleer santrallar, ömürlerini tamamlamak üzere.

Son kararla üç yeni santralla ilgili onay süreci askıya alındı. Kapatılma zamanı gelen iki eski nükleer santralın birkaç ay içinde devre dışı bırakılması bekleniyor.

AB SANTRALLERİ TEST EDECEK
Avrupa Birliği yetkilileri de bugün yapacakları olağanüstü toplantıda Avrupa'daki nükleer santralların güvenliğini ele aldı. Toplantı sonrasında AB Komisyonu'nun, Japonya'daki depremin ardından güvenliği tekrar tartışılmaya başlanan nükleer santrallerin stres testinden geçirilmesi önerisine sıcak yaklaştığı açıklandı

AB Komisyonu sözcülerinden Marlene Holzner, "Bu önerinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekli" dedi.

Holzner, bugün Brüksel'de toplanacak olan AB enerji bakanlarının gündem maddelerinden birinin Avrupa'daki nükleer santrallerin güvenliği ve stres testi olacağını belirtti. Avusturya, Avrupa'daki tüm nükleer reaktörlerde "dayanıklılık testi" gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. İngiliz hükümeti, Fransız hükümeti gibi "Japon deneyiminden ders aldığını" söyledi.

FRANSA DA TARTIŞIYOR
Nükleer tartışmasının en yoğun yaşandığı ülkelerden biri de, Avrupa'da en fazla nükleer reaktöre sahip olan Fransa. Aktif 58 nükleer reaktöre sahip Fransa'da Yeşiller Partisi, Japonya depremi sonrasında nükleer energiden vazgeçilmesi için kampanya başlattı. Partinin ‘gölge lideri’ olan Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Fransız sol partilerini, "nükleerden vazgeçilmesi için referandum düzenlenmesini" savunmaya ve bu projeyi seçim programlarına eklemeye çağırdı.

Ancak hükümet, bu karar nedeniyle nükleer karşıtlarının baskısı altındaydı. Onbinlerce kişi hafta sonunda 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti.

Sayfa Yükleniyor...