FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilanço Bildirimleri Yatırımcıyı Yanıltıyor!

Özellikle 6 ve 12 aylık bağımsız deneticiden geçmiş bilançolarda vergi dairesine bildirilen rakamlarla SPK'ya uygun olarak sonradan açıklanan rakamlar arasında çok ciddi farklar oluşabiliyor. Vergi dairesine bildirilen ilk kar ya da zarar, SPK'ya uygun olarak açıklanan sonraki tablolarda ciddi oranlarda artmış, ya da düşmüş olabiliyor. Böyle olunca da, doğal olarak vergi dairesine sunulan ilk bilanço verilerine göre hareket edenler ciddi zararlara uğrayabiliyorlar.

Mesleki yaşamımda bu konuyu bir çok kez ilgili arkadaşlara ilettim. Bana söylenen, şirketlerle ilgili her haberi en kısa zaman içinde yatırımcıya ulaştırmak amacı ile bu uygulamanın yapıldığıydı. Ancak ben bu uygulamanın yine de yanlış ve yanıltıcı olduğunu düşünüyorum. Bir kaç gündür vergi dairesine sunulan yıl sonu bilançoları için de benzer durumlar söz konusu. İlk rakam sonrasında açıklanacak SPK'ya uygun asıl dikkate alınması gereken bilanço rakamlarıyla ilgili çarpıcı örnekleri sonrasında sizlerle örneklemeli paylaşacağım. Vergi dairesine yollanan ilk bilanço rakamına teşvikler, istinalar, yatırım indirimleri vs. gibi detaylar da eklendikten sonra nihai rakam belirleniyor.

Olması gereken vergi dairesine sunulacak ve SPK'ya uygun olarak açıklanacak bilançoların aynı anda yayınlanmasıdır. Bu sayede farklı çıkacak rakamların yatırımcıları yanıltmasının önüne geçilmiş olur! Yıllardır yatırımcıları kararlarında yanıltan bu uygulamaya dikkat çekmek için, bu yazımı, ya da benzer taleplerinizi çok kişi ile paylaşınız ki, ilgililerin dikkatini çeker de bu uygulama değiştirilirse, herkes bundan fayda görmüş olur. Profesyonellerin bile ilk rakamdan nihai rakamı bulma imkanı çok zorken, yatırımcı zaten asıl dikkate alınması gereken SPK'ya uygun açıklanacak son rakamı bulması, hesaplaması mümkün değildir.

PPK Faiz Değişikliği Yapar Mı?
''Faiz indirimi yapılır mı, acaba yapılan faiz artışı fazla mı kaçtı, biraz geri mi alınsın?''düşünceleri dile getiriliyor. Bence 30 Mart yerel seçimleri öncesinde faizlerin düşürülmesi yanlış olur. Yerel seçimlerin sonuçları görüldükten sonra, siyasi bir risk tablosu ortaya çıkmadıysa faiz indirimlerine başlamak daha doğru olur. Henüz yerel seçim riski varken, şimdiden faiz indirimine başlamak para piyasalarında yeniden dalgalanma yaratabilir. Bu nedenle ben bugün toplanacak olan PPK(Para Piyasası Kurulu)'nun faizlere dokunmayacağını ya da dokunmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabii bu benim düşüncem, kurul üyeleri ne düşünüyor açıklamayı görünce öğrenmiş olacağız.

Yıl Sonu Bilançoları Tamamlanıyor!
Bilançoların tamamlanmasından sonra, iyi kar açıklayan şirketler için genel kurullar, olası temettü ve bedelsiz açıklamaları yeni beklentiler olacaktır. Bu nedenle Mart sonu, Nisan ortasına kadar sürecek bu dönemde, dikkat çektiğim beklentilerle bağımsız hisse hareketleri görebiliriz!

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler