Adil Yıldırım

Adil Yıldırım

yazaradilyildirim@gmail.com

Tüm Yazıları

Kimisinde “Gelecek planlarını anlatır mısın?” sorusuyla daha en baştan kartlar masaya konuyor kimisi finans dünyasının buluşma adresi... Uygulamalarda mesajlaşırken desteğe ihtiyaç duyanlar da uzman yardımına başvurabilir

Amerika’da sosyal medyada flört etmek konusunda danışmanlık veren şirketler olduğunu biliyor muydunuz? Bu uzmanlardan Amy Nobile, Manhattan’da bulunan dairesinde kendi bilgisayarından danışanlarının sosyal medya uygulamalarına direkt bağlanarak onların profillerine giriş yapıyor ve çevrimiçi mesajlaşmayı öğretiyor. Üstelik bunu pek de ucuza yaptığını söyleyemeyiz; dört aylık bir eğitim süreci ve tüm mesajlaşmalarda anında yardım almanın bedeli tam 10 bin dolar. Belli ki sosyal medyada flörtleşmeyi öğrenmek en az üniversite diploması almak kadar önem kazanacak.

Haberin Devamı

“Ben uygulamadan kimseyle yazışmıyorum” diyenlerin bile merak edip bazı uygulamaları telefona indirdiklerini görüyoruz. “Üye olma” kısmını geçtikten sonra farklı profiller karşımıza çıkıyor ve en önemlisi biz de tam olarak nasıl bir ilişki istediğimizi kendimize itiraf etmek zorunda kalabiliyoruz.

Ülkemizde arkadaşlık siteleri ve flört uygulamaları yaygınlaşmaya başladı, ancak yine de ilerleyişi çok hızlı değil. Öte yandan, örneğin İngiltere’ye baktığımız zaman her gün yüzlerce yeni uygulamanın piyasaya çıktığını görüyoruz. İngiltere ve Amerika’da tercih edilen uygulamalara bakalım.

İlişkide olasılık hesabı

Eharmony

Ciddi ilişki isteyenlerin kullandıkları bu uygulamada yeni bir profille yazışmaya başladığınızda giriş cümlesi genelde şöyle oluyor: “Gelecek planlarını anlatır mısın?” Daha en baştan kartlar masaya konuluyor ve niyet belli ediliyor. Bu uygulamayı kullanan danışanlarımdan Ebru C. uzun yıllardır İngiltere’de yaşıyor: “12 senedir buradayım. Londra çok kozmopolit bir yer ve İngilizler yabancılarla arkadaşlık kurma konusunda çok istekli değiller, çok güvenmeleri lazım. Bana kalırsa uygulamalar hayat kurtarıyor, daha önce çok sayıda uygulama denedim ancak genelde sohbet hemen cinselliğe kaymaya başlıyor. Bundan çok sıkıldım ve bir arkadaşım önerdi bu uygulamaya girdim ve çok şaşırdım! Sadece gelecek planları; ne kadar uyumluyuz, anlaşır mıyız bunlar var. Bayıldım. Ücretli olması çok güzel yoksa ortam çok kalitesiz oluyor.” Bu uygulamanın üyelik ücreti ayda 7.95 pound.

Haberin Devamı

Match.com

Bu uygulamanın çok enteresan bir mottosu var: “Yeniden sahalara dönebilirsin!” Bir süredir flört âleminden uzak kalmış olanların tercih ettiği uygulama, özellikle yeni boşanmış kişiler tarafından kullanılıyor. Her yaştan üyeleri bulunan uygulamanın aylık üyelik ücreti ise 12.99 pound.

SIlver SIngles

50 yaş üzerindekilerin İngiltere’de en çok tercih ettikleri uygulama olarak öne çıkıyor. Özellikle de hayatında ikinci baharı yaşamak isteyenler, yeni insanlarla tanışmak için can atanlar bu uygulamada kendi jenerasyonlarından üyelerle buluşabiliyor. Aslında ilişkilerde yaş farkı gerçekten önemli bir problem, çünkü dünya hızla değişiyor ve bırakın 20 seneyi sadece 3 senede bile hayatımızda çok fazla yenilik görmeye başladık. Dolayısıyla farklı jenerasyonlar arasındaki anlayış farkı gittikçe açılıyor. Bu durumda 50 yaşın üzerindeki kişilerin birbirleriyle iletişim kurmaları daha rahat oluyor. Uygulamanın Amerika’da çok ünlü olduğunu ve daha sonra İngiltere’de büyümeye başladığını, kısa zamanda yüz binlerce üyeye ulaştığını belirtelim. Üyelik ücreti ise ayda 24.95 pound. Üyelik ücreti diğer uygulamalara göre daha pahalı ve aynı zamanda üye olurken 20 sayfadan oluşan bir kişilik testini yanıtlama zorunluluğu bulunuyor.

Haberin Devamı

Coffee Meets Bagel

Romantik değilseniz burada işiniz yok! Amerika çıkışlı bu uygulama İngiltere’de hızla yayıldı. Londra’da yaşayan ve uygulamayı kullanan danışanlarımdan Esra A. yorumlarını paylaştı: “Öncelikle ben sadece yüzeysel sohbetler içeren uygulamalara üye olmaktan sıkılmıştım. Biriyle tanışırsın sonra aniden kaybolur yanıt vermez başkasına gider, bunlar çok yorucu. Yoğun çalışan bir kadınım ve hayatımda eksik olan şey duygu. Bu uygulamadan haberim olduğunda, bir Yengeç kadını olarak ilgimi çekti ve gerçekten çok güzel arkadaşlar edindim. Sadece ilişki değil dost edinebiliyorsun, bence bu da önemli. Beni anlayanlar olduğunu bilmek dünyada yalnız olmadığımı hissettirdi.” Uygulamanın enteresan bir özelliği ise örneğin bir profili beğendiğiniz zaman uygulamanın size ilk adımı atmak için yönlendirme yapması; “Ona geçen ay yaptığı Roma ziyaretini sorabilirsin!” diyerek size beğendiğiniz profile atacağınız ilk mesaj konusunda yardımcı oluyor.

QemIstry

Özellikle 18-35 yaş aralığındaki üyeleriyle öne çıkan bu uygulamanın enteresan mottosu dikkat çekiyor: “İlgi göstermek zorunda değilim!” Dolayısıyla buradan anlaşılacağı gibi ilişkide sürekli ilgi bekleyenler yerine daha çok heyecan peşinde koşan ve sadece anı yaşayan üyelere sahip bir uygulamadan bahsediyoruz. Bir diğer özelliği ise üye olmak için bir profil resmi koymak yerine mutlaka video çekerek kendini anlatma zorunluluğu bulunması. “Eğer video ile kendini anlatamıyorsan lütfen üye olma” demekten çekinmiyorlar.

Finans dünyası için “ElIte SIngles”

Londra’da yaşayan ve finans sektöründe uzun yıllardır çalışan danışanım Zeliha B. yorumlarını şöyle aktarıyor: “Bankacıların ve genel olarak finans sektöründe çalışanların hem kendine özel bir konuşma dili hem de bakış açıları vardır. Bu dilden asla taviz vermezler ve kendilerini hemen anlayacak kişilerle iletişime geçmeyi severler. Dolayısıyla bu insanları bir araya toplayan bir uygulama olması nedeniyle benim de tercihim bu adres oldu. Üyeler arasında finans sektöründe çalışmayanların oranı en fazla yüzde 5 olabilir; nedir bizim dünyamız; mesela vaktimiz yoktur, sürekli toplantılar, seminerler, ani gelişen seyahatler. İşte bütün bunları anlayacak ve ilişkide normal karşılayacak kişilerle flört etmek büyük bir lüks diyebilirim, çünkü kimseye yoğun iş hayatın hakkında rapor vermek zorunda kalmıyorsun!”

İngiltere’de yaşayan bir başka danışanım Ayşe Z. ise bu uygulama hakkında şunları ifade ediyor: “Ben iş hayatımda çok maskülen enerjide yaşayan bir kadınım ve genelde erkekler benden uzak durmayı tercih eder. İş için iki senedir buradayım ve bu kültüre nasıl adapte olacağım derken bir de baktım tüm finans âlemi bu uygulamada takılıyor. 4 aydır harika giden bir flörtüm var ikimiz de o kadar yoğunuz ki aylarca tanışamadık; fakat yine de sadece uygulama üzerinden iletişimde kalmak bile bana iyi geldi. Tanıştığımız akşam yemeğinde sanki yıllardır birbirimizi tanıyor gibiydik. Sokakta veya iş hayatında biriyle tanışıp flört etmek neredeyse imkânsız ama bu tip uygulamalar hayat kurtarıyor.”