Dünyadan Futbol Tarihi ceza

Tarihi ceza

22.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini, tarihte görülmemiş bir ceza aldı. FIFA Etik Kurulu, rüşvet dosyalarında adı geçen 2 başkana 8 yıl men cezası çıktığını açıkladı.

Tarihi ceza

FIFA Etik Kurulu verdiği kararla futbol tarihinin en büyük cezasını açıkladı. Daha önce 90 günlük ceza alan FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini’ye 8’er yıl futboldan men cezası verildi.

Haberin Devamı

Platini ve Blatter’in ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla bağlantılı organizasyonlarda yer almasına yasak getirildi. Soruşturmanın ve verilen men cezalarının nedeni olarak Blatter tarafından Şubat 2011’de Platini’ye yapılan 2 milyon İsviçre frangı ödemenin hiçbir yazılı yasal dayanağının bulunmaması gösterildi.

Reformlar yaktı

Blatter ayrıca 50 bin İsviçre frangı, Platini de 80 bin İsviçre frangı para cezasına çarptırıldı. Platini, 26 Şubat 2016’da İsviçre’nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçiminde başkan adayı olamayacak. Blatter ise seçim öncesinde FIFA başkanlığı pozisyonunda olamayacak.

2011’deki FIFA seçimlerinde şeffaflık adına yeni reformlara onay veren Blatter, beklemediği yerden darbe aldı. 2012’den bu yana aktif ve bağımsız olan FIFA Etik Kurulu, her iki başkanı da cezaya çarptırdı.

Haberin Devamı

Medya eleştirisi

FIFA’ya 40 yıl boyunca sadece hizmet ettiğini söyleyen Sepp Blatter, hak ettiği değeri göremediğinden yakındı. FIFA Etik Kurulu’ndan çıkan kararın daha kendisine iletilmeden medya mensupları tarafından bilinmesine çok üzüldüğünü aktaran Blatter, “Medya cezamı benden daha önce öğrendi” dedi.

Bir devir bitti

Futbolda yaşanan tarihi cezadan sonra bir devir resmen sona erdi. 1974 yılından bu yana FIFA’nın içerisinde olan ve birçok farklı görevde bulunan Sepp Blatter sayfası tamamen kapandı. 8 Haziran 1998 tarihinde başkanlık koltuğuna geçen Blatter, o tarihten sonra 4 farklı seçimde daha zafer elde etmişti. 41 yıldır FIFA’da görevde bulunan 79 yaşındaki başkan, aldığı 8 yıl ceza ile kenara çekilmek zorunda kaldı. İsviçreli futbol adamı, Şubat 2016’daki FIFA Başkanlık seçimi öncesi başkanlık sıfatını kaybetti.

Blatter: İnsancıl davranılmadı

Futboldan 8 yıl men cezası alan FIFA Başkanı Sepp Blatter, İsviçre’nin Zürih kentinde bir basın toplantısı düzenleyerek kendisini savundu.Mücadeleyi bırakmayacağını ifade eden Blatter, CAS’a itiraz başvurusunda bulunacağını açıkladı. Blatter, “Çok üzgünüm. FIFA başkanı olarak suçlu haline geldim. 40 senedir FIFA’ya hizmet ediyorum onun için üzgünüm ve kendim için üzgünüm çünkü bana insancıl davranılmadı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aldıkları cezayla ilgili kanıtları tek tek sunduklarını aktaran 79 yaşındaki futbol adamı, “Platini ile centilmence bir anlaşma vardı. Platini bana geldi ve FIFA için çalışmak istediğini söyledi ve ‘ben pahalı bir adamım’ dedi ve ben de tamam dedim. Ama onlar böyle bir anlaşmanın varlığını inkar ediyorlar. Bu ödeme FIFA’nın kayıtlarında da var” dedi.

‘Karar şaşırtmadı’

UEFA Başkanı Michel Platini, AFP’ye verdiği demeçte, aldığı cezanın kendisini şaşırtmadığını söyledi. Bu kararın çok daha öncesinden kendilerine verildiğini iddia eden Fransız başkan, “Çıkan karar beni şaşırtmadı. Benimle ilgili kararlarını zaten 18 Aralık’taki duruşmadan önce vermişler. Futboldan uzaklaştırılma durumu acı verici” dedi. Hakkını CAS’ta arayacağını da belirten Platini, haksızlığa uğradığını ifade etti.

Fenerbahçe’den açıklama

FIFA Etik Kurulu’ndan Sepp Blatter ve Michel Platini’ye çıkan ceza kararı sonra Fenerbahçe hızlı bir açıklama yayınladı. Sarı-lacivertli kulüp resmi sitesinden her iki başkanın da cezalarını duyurdu. Açıklamanın detayında bütün bilgiler yer alırken, 8 yıllık ceza özel olarak vurgulandı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Haziran 2013’de UEFA’ya uyarılarda bulunarak, “UEFA çatırdayabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

UEFA’dan tepki

FIFA Etik Kurulu’nun 8 yıllık men cezasına UEFA da tepki gösterdi. En başından beri Michel Platini’ye destek veren UEFA kararı eleştirdi ve bir açıklama yayınladı. Resmi site üzerinden duyurulan açıklamada, “Michel Platini’nin 8 yıllık futboldan men cezasına ilişkin bildiri bize ulaşmıştır. Alınan karardan dolayı UEFA olarak büyük hayalkırıklığına uğradık. Önceliğimiz yine Michel Platini’nin haklarını desteklemek olacaktır. Platini’nin isminin temizlenmesi için çalışacağız” ifadeleri kullanıldı.

Tarihi ceza