Gündem Mülteci çocuklar travma yaşıyor

Mülteci çocuklar travma yaşıyor

22.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki bir klinikte tedavi edilen sığınmacı çocukların ciddi psikolojik travmalar yaşadıkları, yüzde 40’ında psikomotor gelişim geriliği saptandığı ve yüzde 8.3’ünün cinsel istismar mağduru olduğu ortaya çıktı.

Mülteci çocuklar travma yaşıyor

 

MERT İNAN İstanbul

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Kliniği bünyesinde hizmet veren Mülteci Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Polikliniği’ne son 3 yılda başvuran 18 yaşından küçük sığınmacıların ruh sağlığı araştırmasından çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı.

Eğitim eksikliği

Araştırmada özellikle 18 yaşından küçük erkek sığınmacı sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çekilirken, Sultanbeyli, Pendik, Kartal civarında ikamet eden mülteci çocukların yarıya yakını akran zorbalığı görüyor. Uzun süredir Türkiye’de ikamet eden sığınmacı çocukların üçte biri Türkçe bilmezken, üçte biri ise pandemi öncesi dönemde bile örgün eğitime hiç devam etmemiş. Psikiyatrik sorun yaşayan sığınmacı çocukların yüzde 8.3’ü ise cinsel istismar mağdurlarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Gelişim geriliği

4 yıldır Türkiye’de olan çocukların yüzde 37.2’si Türkçe öğrenemezken, yüzde 40’ında psikomotor gelişim geriliği var. Sığınmacı çocukların yüzde 60.6’sı travmatik olaylara şahit olmuş.

Cinsel istismar tehlikesi

Araştırmaya Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman, Uzm. Dr. Hatice Ünver ile Uzm. Dr. Onur Tuğçe Poyraz Fındık’la birlikte imza atan çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Veysi Çeri, mülteci çocukların yarısına, birden çok psikiyatrik tanı konulduğunu söyledi. Sığınmacı çocuklarda en çok dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve anksiyetenin göze çarptığını anlatan Çeri şunları söyledi: “Çocukların yüzde 8.3’ü cinsel istismara uğrarken, gelişim bozukluğu ve otizm tanılı hastaların yeterli özel eğitimi alamadığı anlaşılıyor. Örgün eğitimde mülteci çocuklara yönelik politikalar düzenlenmeli. Bu çocukların korunmasına yönelik önlemler alınmalı.”

Yaralı çocuklar

Araştırma raporunda, kliniğe başvuran iki mülteci kız çocuğunun bebeği olduğu, bir çocuğun ise görüşmeler sürerken doğum yaptığına dikkat çekildi. İki çocuğun karaciğer nakli öncesi sağlık kuruluna başvurduğu, bir çocuğun bomba patlamasıyla yaralandığı, bir diğer çocuğun bomba nedeniyle bir bacağını kaybettiği belirtildi.