Zümrüt Apartmanı davasında şok iddia

Güncelleme Tarihi:

Zümrüt Apartmanı davasında şok iddia
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2005 14:51

Konya'da, 2 Şubat 2004'te çökmesi sonucu 92 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanı'nın kapıcısı Yaşar Mevlüt Kıreli, apartmanın, çökmeden yaklaşık 1 ay önce yıkılma belirtileri göstermeye başladığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Selçuklu Belediyesi'nde görevli, tutuksuz olarak yargılanan İmar Müdürü Hüseyin Çopur ve Tekniker Zeynel Ünaldı ile sanık ve müdahil avukatları katıldı. Belediyede görevli, tutuksuz olarak yargılanan Mimar Maide Dönmez ise duruşmaya katılmadı.

Sanıklar Çopur ve Ünaldı'nın, kendilerine isnat edilen suçları işlemediklerini belirtmeleri ve sanık ve bazı müdahil avukatlarının talebi üzerine belediye görevlilerinin yargılandığı dava dosyası, tutuklu sanık Sermet Yapı Kooperatifi'nin fenni mesulü Ali Vedat Kaya ve 2 arkadaşının yargılandığı ana dava dosyası ile birleştirildi.

Mahkeme, verilen bu kararın ardından salona tutuklu sanık Ali Vedat Kaya'yı çağırarak ana davanın görülmesine devam etti. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan, kooperatifin muhasip üyesi İsmail Hakkı Canlıer ve proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki katılmadı. Duruşmaya, bazı müdahiller ile tarafların avukatları katıldı.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Celalettin Karakurt, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden beklenen bilirkişi raporunun henüz gelmediğini belirterek, taraflardan söz isteyen olup olmadığını sordu.

Sanık Ali Vedat Kaya'nın avukatlarından Celal Küpeli, müvekkilinin yaklaşık 16 aydır cezaevinde bulunduğunu ve hakkında yargılandığı ceza maddesinin öngöreceği miktarda hapis yattığını savunarak, Kaya'nın tahliyesini talep etti.

Müdahil avukatları ise Mahkeme Başkanı Celalettin Karakurt'tan, davanın en kısa süre içinde sonuçlanabilmesi için bilirkişi heyetine verilmek üzere yeni bilgi ve belgelerin ilgili mahkemeye gönderilmesini talep etti.

Müdahil avukatlardan Mustafa Ufacık ise sanıklar hakkındaki iddianameyi yetersiz bulduklarını belirterek, “Asıl suçlular İçişleri Bakanlığı'nın korumasına sığınmışlardır. Hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmeyen Selçuklu Belediyesi Başkanı Adem Esen'in mahkemede sanık olarak yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ZÜMRÜT APARTMANI'NIN KAPICISI İLK KEZ İFADE VERDİ

Sanık avukatlarının talebi üzerine, salona, çöken Zümrüt Apartmanı'nın kapıcısı Yaşar Mevlüt Kıreli tanık olarak çağrıldı.

Mahkeme Başkanı Karakurt'un binanın yıkılmasıyla ilgili bildiklerini anlatmasını istediği Kıreli, ilk kez bir resmi makamın kendinden görüş istediğini, kendisini görüşlerine başvurulması amacıyla mahkemeye çağırdıkları için yetkililere teşekkür etti.

Kapıcı olarak göreve ilk başladığında, 1999 yılının 7. ayında, binada inşaatın devam ettiğini belirten Kıreli, şöyle konuştu:

“Binanın 2000 yılında tamamlanmasıyla oturulmaya başlandı. Zümrüt Apartmanı faciasına kadar aynı apartmanda kapıcı olarak görev yaptım. Kolonların kesildiği iddia edilen, Vakko Mağazası'nın bulunduğu zemin kattaki işyeri ise henüz boştu. Daha sonra firma, yaptığı bazı tadilatların ardından mağazayı açtı. Tadilat kapsamında asma tavan yapıldı, tavandaki kalebodurlar değiştirildi. Asma tavan yapılırken kolonların içindeki demirlere, tavanı tutması için bağlantı kaynakları yapıldı. Ancak, tadilatın büyük bölümünde, camları kağıtlarla kaplı olan mağaza içine alınmadım.”

Haberin Devamı

“YIKILMA BELİRTİLERİ BİR AY ÖNCE BAŞLADI”

Kıreli, apartmanın, çökmeden yaklaşık bir ay önce yıkılma belirtileri vermeye başladığını belirterek, “Bazı dairelerde mutfak dolapları kendiliğinden düşüyordu. Duvar sıvalarının döküldüğüne şahit oluyorduk. Apartman sakinleri kalorifer demirlerinden ses geldiğinden şikayet ediyordu. Ayrıca bir ay içinde asansör raylarındaki eğilme nedeniyle 3-4 kez tamirci çağırmıştık” dedi.

Mahkeme Başkanı'nın, bir önceki duruşmada, yan apartmanın inşaat bekçisi Mustafa Kuyucu'nun “Çöken Zümrüt Apartmanı'nın arkasında bulunan boşluğa 2002 yılında beton kalıplar atıldı. Bunların içinden 2 hafta arayla 190 ve 291 kilogram demir çıkardım” şeklindeki ifadesiyle ilgili görüşlerini sorması üzerine Kıreli, “Bina yakınlarına atılan molozların içinde demir de vardı. Ancak ne miktarda olduğunu bilmiyorum. Ancak inşaat artıklarının kolon kesilmesi sonucu oluşup oluşmadığını bilemiyorum. Çünkü gözlerimle görmedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zümrüt Apartmanı'nın altında bulunan Konya Vakko Mağazası'nın sahibi Hasan Hüseyin Tırpancı'nın avukatı İsa Tanoğlu ise mağazada hiçbir kolonun kesilmediğini savunarak, kolonlarda tahribat yapılmadığının bilirkişi heyetine sunulan raporda belgeleriyle ispatlandığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, tarafların talepleri doğrultusunda, yeni bilgi ve belgelerin İstanbul'daki ilgili mahkemeye gönderilmesine, sanık Ali Vedat Kaya'nın tutuklu halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Ali Vedat Kaya, İsmail Hakkı Canlıer ve Halil İbrahim Elliiki, TCK'nın 383. maddesine göre “tedbirsizlik, dikkatsizlik, sanat ve meslekte emir ve kaidelere riayetsizlik sonucu” 92 kişinin ölümüne ve 30 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla yargılanıyor.

Haberin Devamı

Görevde ihmal suçu işledikleri iddiasıyla yargılanan Selçuklu Belediyesi görevlilerinin dosyasının da birleştirilmesiyle Zümrüt Apartmanı ana davasında yargılanan sanık sayısı 6'ya yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!