AB liderleri çağrıda bulunmuştu... Biden Afganistan'dan tahliye sürecinde son noktayı koydu!

Güncelleme Tarihi:

AB liderleri çağrıda bulunmuştu... Biden Afganistandan tahliye sürecinde son noktayı koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2021 19:26

G7 ülkelerinin Afganistan konulu toplantısından kritik mesajlar peş peşe geliyor. Avrupa Birliği liderleri, ABD Başkanı Joe Biden'ı çekilme konusunda son tarih olan 31 Ağustos'u ertelemeye çağırırken, ABD medyası Biden'ın kararından dönmeyeceğini duyurdu. TSİ 00:20 sularında Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Biden, "Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız." dedi.

Haberin Devamı

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden tahliyeler sürerken, G7 ülkeleri kritik bir Afganistan toplantısı gerçekleştirdi.

Avrupalı liderler, ABD Başkanı Joe Biden'a çağrı yaparak, ABD'nin Taliban'la yaptığı anlaşma kapsamında Amerikalıların ülkeden çıkması için son tarih olan 31 Ağustos'u uzatmasını istedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupalı liderler, "Amerikalı dostlarına operasyonların tamamlanması ve tahliyeye hakkı olan tüm milletlerin havalimanına adil ve eşit için ulaşımı için gerekli olduğu sürece havalimanının korunması yolunda çağrı yapıyor" ifadesini kullandı.

Bu gelişmeden dakikalar sonra ABD medyası, ABD Başkanı Joe Biden'ın kararından dönmeyeceğini duyurdu. Biden'ın Pentagon'un tavsiyesine uyarak Afganistan'daki tahliye sürecini 31 Ağustos'tan sonraya uzatmayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre; ABD lideri Biden, G7 ülkelerinin liderlerine "çok yüksek riskli terör saldırısı" atfı yaparak ABD askerlerini 31 Ağustos itibarıyla Afganistan'dan çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Biden'ın liderlere Afganistan'daki Amerikan misyonunun uzatılma ihtimali bulunduğunu da söylediği ifade edildi.

"NE KADAR ERKEN ÇIKARSAK O KADAR İYİ"

Biden, sabah saatlerinde G-7 liderleri ile yaptığı Afganistan görüşmesinin ardından Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına çıkarak değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu görüşmede son 10 günde kat ettikleri yol hakkında müttefiklerine bilgi verdiğini aktaran Biden, "Bu öğleden sonra itibarıyla 70 bin 700 kişinin Afganistan'dan çıkmasına yardım ettik. Temmuz sonundan bu yana ise 75 bin 900 kişinin tahliyesini gerçekleştirdik." dedi.

Biden, son 12 saatte 6 bin 400'ü askeri uçuşla 5 bin 600'ü ise koalisyon uçuşuyla olmak üzere 12 bin kişiyi Afganistan'dan çıkardıklarını vurgulayarak, G-7 liderleri ile tahliyelerin güvenliğinin sağlanması ve iş birliği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Tahliyeler ve Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin ise Biden, "Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız. Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi. Operasyonda geçen her gün, askerlerimize daha çok risk oluşturuyor ancak bu sürecin 31 Ağustos'a kadar tamamlanması Taliban'ın bizimle iş birliğini sürdürmesine, tahliye edeceğim insanların havalimanına erişimini sağlamasına ve operasyonlarımızı engellememesine bağlı." dedi.

Haberin Devamı

SAVUNMA VE DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARI ACİL DURUM PLANI HAZIRLAYACAK

Biden, Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından da sürecin uzaması durumunda kullanılmak üzere bir acil durum planı hazırlamalarını istediklerini belirterek, "Bu misyonunun tamamlanmasını sağlamaya kararlıyım." diye konuştu.

Afganistan'da daha uzun kalmaları durumunda güvenliklerinin tehlikeye düşeceğini belirten Biden, Afganistan'daki DEAŞ bağlantılı grupların Kabil Havalimanı'na saldırabileceğine dair endişeleri olduğunu aktardı.

Biden, G-7 liderleri ile Taliban'a karşı ortak bir yaklaşım benimsemek konusunda da mutabık kaldıklarının altını çizerek, aynı şekilde insani yardım ve mülteciler konusunda da ortak çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Afganistan'ın yeniden bir "terör üssü" olmasını engellemek için gerekli tüm adımları atacaklarını vurgulayan Biden, ABD'nin şu anda kendileriyle çalışan binlerce Afgan'ı yeniden yerleştirmek için çalıştığını dile getirdi.

Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da yarın bir basın toplantısı düzenleyerek Afganistan'dan tahliye edilen ABD vatandaşlarının sayısına ilişkin net rakamları kamuoyuyla paylaşacağını belirtti.

Biden Konuşmasında New York Times'da yer alan haberi doğrulayan bir açıklama da yaptı. Biden, ABD'nin Afganistan'da kalması halinde DEAŞ'ın Afganistan kolu 'DEAŞ Horasan' olarak bilinen terör örgütünden gelebilecek terör saldırısı riskinin arttığını savundu.

Haberin Devamı

Biden, "Sahada olduğumuz her gün, IŞİD-K'nın havalimanı ve hem ABD hem de müttefik güçlere saldırmaya çalıştığı bir başka gün olur" ifadesini kullandı.

AB liderleri çağrıda bulunmuştu... Biden Afganistandan tahliye sürecinde son noktayı koydu

G7'NİN BİR NUMARALI ŞARTI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan toplantısı sonrası G7 ülkelerinin pozisyonuna ilişkin kritik noktayı duyurdu.

Reuters'ın haberine göre; Johnson, "G7 olarak anlaştığımız bir numaralı şart şudur: Onlar (Taliban) ülkeden çıkmak isteyenler için 31 Ağustos ve sonrasında da güvenli geçişi garanti etmek zorunda."

"TAHLİYELERİ ABD OLMADAN YAPAMAYIZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise sanal zirve sonrası yaptığı açıklamada, toplantıdan Kabil'den tahliyeler için 31 Ağustos tarihinin uzatılması yolunda karar çıkmadığını ifade etti. Almanya lideri, tahliyeleri ABD olmadan yapamayacaklarını ifade etti. Başbakan Merkel, mültecilere yardım için Pakistan ve İran gibi komşu ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

G7: AFGANLARA YARDIM AHLAKİ GÖREVDİR

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, G7 ülkelerinin gerçekleştirdiği Afganistan toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aralarında Afganların da bulunduğu AB personelinin büyük oranda Afganistan'dan tahliye edildiğini açıklayan Leyen, Taliban'ın iktidara gelmesini takiben Afganlara yardım edilmesinin "ahlaki görev" olduğu yolunda G7 ülkeleri liderlerinin hemfikir olduğunu ifade etti.

"TERÖRİZMLE MÜCADELE NET BİR ÖNCELİK OLMALI"

Toplantıda "Taliban'ı tanımanın şu anda masada olmadığını" söyleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "AB olarak şu konuda netiz: Öncelikle insani yardıma erişim özgürce olmalı. İkinci husus şu; burada uluslararası terörizmle mücadele net bir öncelik olmalı. Üçüncüsü de şu ki insan hakları, özellikle de kadın ve azınlık hakları korumalı, bu bir öncelik olmalı." şeklinde konuştu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi ise "Türkiye, Rusya, Çin gibi G20 ülkeleri ve G7'ye Afganistan konusunda yardımcı olabilir." mesajını verdi.

PENTAGON DA '31 AĞUSTOS' DEDİ

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) bugün düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin kritik değerlendirmeler yer almıştı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kabil'den çekilme için 31 Ağustos tarihinde bir değişiklik yok. Güvenli geçişi sağlamak için arabuluculuk yapmaya devam ediyoruz. Son 24 saatte yüzlerce Amerikalı güvenli şekilde havalimanı kapılarına geldi. Çekilme operasyonu kapsamında hem halk hem teçhizat çekilirken aynı ilkeler geçerli olur. Burada olabildiğinde teçhizatları kurtarmak istiyoruz. Ama ortadan kaldırmamız gerekiyorsa uygun şekilde yaparız. Şu anda Kabil'den ayrılan geçici üstlere gidiyor. Bizim merkezi üslerimize. Mesele bundan ibaret aslında. 31 Ağustos sonrası için görüşme gerekirse yapılacaktır."

ABD'li Tümgeneral William Taylor ise tahliye edilenlerin doğrudan ABD'ye gelmediğini belirterek, "Tahliye edilenleri 14 lokasyondan birine gönderiyoruz. Sıkışmayı önlemek için" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!