Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Hayati ARIGAN - Özden ATİK / AHT

BAKLAVA karın ve geniş omuzlar... Body building... Halk arasında bilinen adıyla vücut geliştirme hızla yayılıyor. Erkekler başta “baklava” diye tabir edilen karına, kadınlar ise “geniş omuz” ve kaslara sahip olmak için body building yapmayı tercih ediyor. Ancak yan etkileri olan ilaçlarla desteklenen bu spor, beraberinde “Vücuda bu kadar yüklenmek doğru mu?” sorusunu da getirdi. Biz de uzmanlara sorduk. İşte görüşler...

‘Vücut geliştirme sporların temelidir’

Eski Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Ziya DEMİRCAN:

VÜCUT geliştirme tüm sporların anasıdır, temelidir. Kalp ve damarları güçlendirir, karaciğeri ve böbrekleri yeniler. Vücuttaki toksinler atılır. Vücut geliştirmek için iyi antreman, iyi uyku ve iyi beslenme şarttır. Eğer yağlı yiyorsan iyi vücut yapamazsın veya geç uyuyorsan aynı şekilde yapamazsın. Bu nedenle kesinlikle faydalı bir spordur. Dünya genelinde yüzde 50 oranında bu sporla uğraşılmaktadır. Ancak tabii bu sporu doğru insanla ve doğru yerde yapmak önemli.

‘Sağlık için kesinlikle yararlı’

Fitness Eğitmeni Eski Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Mete BEKTAŞ:

PROFESYONEL açıdan yapılan vücut geliştirme sağlık açısından birtakım şeyleri göz ardı ettirebilir. Vücut geliştirme spor olarak yani yarışmacı olarak, rekabet duygusuyla yapılıyorsa elbette insanı çabuk yıpratır, erken yaşlandırır. Vücut geliştirme sağlıklı yaşam için yapılıyorsa kesinlikle yararlıdır. Kişinin genetik faktörleri dikkate alınarak yapılıyorsa yararlıdır. Ancak hevesle yapılan vücut geliştirmeye dikkat etmek gerekir. Bu meslek olması gereken bir spordur. 20 senedir spor salonu işletiyorum, vücut geliştirmek için gelen gençleri daha çok egzersiz programlarına yönlendiriyorum. Kesinlikle doğru yönlendirme şart, herkese müsabakalara girecekmiş gibi uygulanmasına karşıyım.

‘Spor değil alınan ilaçlar zarar verebilir’

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar DEMİREL:

VÜCUT geliştirme sporu kas kitlesini artırdığı için verimli bir spordur. Yeterince sıvı alan genç ve sağlıklı, doping ilaçları kullanmayan bireylerde hiçbir zararı yoktur. Sporun değil, bunu yaparken alınan şeylerin zararı vardır. Bu sporu yaparken kişiler farklı yollara başvuruyorlarsa, örneğin kas geliştirici kullanıyorlarsa, bunun yol açtığı zararlı etkiler vardır. Kas kitlesini artırmak için yüksek protein diyeti yapanlarda ileride sağlık sorunu oluşturabilir. Bu sporu aşırı şekilde yapan kadınlarda yağ miktarının azalmasıyla adetten kesilmeler görülebilir, buna bağlı yan etkiler oluşabilir.

‘Sağlığa zararlı kalbe yük bindiriyor’

Kardiyolog, Dr. Deniz ŞENER:

BODY building denen bu sporun sağlığımıza zararı vardır. Ağır kilolar kaldırarak adaleyi geliştirebiliyorsunuz. Ağır kilo kaldırımı tansiyonu etkiliyor, kalbe yük bindiriyor. Kalp ve adalenin kalınlaşmasına yol açarak kalp yetmezliğine neden oluyor. Az kiloyla sık yapılan tekrarlar, kondisyonu artırıcı oluyor. Bunu tavsiye ediyoruz. Ağırlıkla yapılan egzersizler kalbe kesin zarar veriyor. Adalenin gelişimi için alınan ilave protein ilaçları ise damar sertliğine yol açabiliyor.

‘18 yaşından küçük çocuklar için tehlikeli ’

Çocuk Endokrinoloğu Prof. Dr. Hülya GÜNÖZ:

BÜYÜME döneminde çocukların ağırlık çalışmaları doğru değildir. Çocuklar ağırlık kaldırma dışında her türlü sporu yapabilirler. Ancak vücut geliştirme 18 yaşından sonra yapılmalıdır. Belli adalelerin aşırı çalıştırılması büyümeye olumsuz etkiler doğurabilir. Halter ve vücut geliştirme sporu dışında çocuklar gelişim dönemleri dışında her türlü sporla uğraşabilirler.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ