Sanatçı Etel Adnan vefat etti

Sanatı uluslararası ilgi görmeye başladığında 80'li yaşlarında olan ressam, yazar ve şair Etel Adnan, 96 yaşında Paris'te vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da doğan ABD’li ressam, yazar ve şair Etel Adnan 96 yaşında Paris’te vefat etti. Lübnan'da yaşanan savaş hakkındaki yazdığı romanıyla tanınan sanatçının ölüm haberini ressam Simone Fattl duyurdu. Adnan’ın ölüm sebebi ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Lübnan'da büyüyen ve birkaç on yılını Kaliforniya'da geçiren Adnan, lirik düzyazısı nesiller boyu Orta Doğulu yazarlarla yankılanan uluslararası bir edebi şahsiyet olarak tanınıyordu. Etel Adnan'ın en tanınan ve gerçek bir hikâyeye dayanan romanı “Sitt Marie Rose” (1978), Lübnan'ın iç savaşı sırasında bir adam kaçırma olayını merkez alıyor ve siyasi çatışmalara katlanan sivillerin bakış açısıyla anlatılıyor.  Eserleri Türkçe’ye de çevrilen Adnan, 80’li yaşlarında görsel sanatlar camiasında da kendine yer edindi. 

BABASI ATATÜRK’ÜN SINIF ARKADAŞIYDI

24 Şubat 1925’te Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan’ın babası Suriye doğumlu Assaf Kadri’ydi. Osmanlı Devleti döneminde ordudan emekli olan Assaf Kadri aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün de sınıf arkadaşlarından biriydi. Adnan’ın annesi Rosa Kadri ise İzmir’de büyürken, Assaf Kadri soyadını 1932 yılında Adnan’a çevirdi. 

Everest Yayınları, sanatçının vefatının ardından bir paylaşım yaparak, "Çok değerli yazarımız, ressam ve şair Etel Adnan’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Adnan’ın sonsuz yolculuğu sözcüklerle ve renklerle hiç bitmeyecek!" ifadelerini kullandı. 

Metis Yayınları da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Şair ve ressam #EtelAdnan'ın aramızdan ayrıldığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz" yazdı.

 

Etiketler Etel Adnan öldü