hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bank Asya bir yılda 568 milyon liralık iştirak sattı

    Bank Asya bir yılda 568 milyon liralık iştirak sattı
    expand

    Bank Asya son bir yılda bir yabancı ve bir yerli banka ile ortaklık görüşmelerini başarısızlıkla sonuçlandırırken, 4 iştirak satışı yaptı ve yüzde 25 bedelli sermaye artırımı kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bank Asya 2014'ün ocak ayında yüzde 21,8'ine sahip olduğu Yeni Mağazacılık AŞ (A101) paylarını 25 Nisan 2014 tarihinde 350 milyon lira bedelle sattıktan sonra, Tuna GYO (Asya Termal) ve Nil Yönetim Hizmetleri AŞ'deki paylarını da temmuz ayında satmıştı.

    Bu iştirak satışlarından 6 ay sonra Bank Asya yeniden bir iştirak satışı ile gündeme geldi.

    Bank Asya tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamaya göre Banka yüzde 40'ına sahip olduğu finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren Tamweel Africa Holding SA'daki yüzde 40 oranındaki paylarının tamamını The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector'e (ICD) satmak üzere sözleşme imzaladı.

    Bank Asya'nın iştirak satışı yoluyla son bir yıl içerisinde elde ettiği gelir, ICD'ye sattığı hisselerle, yaklaşık 568 milyon liraya ulaşmış oldu.

    Bank Asya hisse fiyatı 1,87 liradan 0,54 liraya kadar düştü

    Son bir yıllık süreçte Bank Asya'nın iştirak satışlarının yanında ortaklık görüşmeleri ile ilgili açıklamalar hisse senedi fiyatlarında sert hareketliliklere neden oldu.

    2014 yılında önce Qatar İslamic Bank ile ortaklık görüşmesi yaptığını duyuran Bank Asya'nın hisseleri yükselişe geçerek yılın en yüksek seviyesi olan 1,87 liraya kadar çıksa da uzun bir süre anlaşma ile ilgili yeni bir açıklama yapılmamasıyla hisse fiyatı kazançlarını geri vermişti.

    Ağustos ayına gelindiğinde ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Ziraat Bankası'nın Bank Asya ile görüştüğünü söylemesi ile Borsa'da hisselerin fiyatı sert bir şekilde dalgalandı.

    Bu dönemde Borsa İstanbul Yönetimi, bankanın yönetimine ilişkin belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle ağustos ayında Bank Asya pay piyasasını işleme kapattığını duyurmuş ve neredeyse 1,5 ay sonra tekrar işleme açmıştı.

    Ağustos ayında önce Qatar İslamic Bank'ın, ardından da Ziraat Bankası'nın satın alma görüşmelerini sonlandırdıklarını açıklaması ile Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK'nın Bank Asya'nın tahsilat yetkisini iptal etmesi Banka hisselerinin sert bir şekilde düşüşe geçmesine neden oldu.

    Fiyatlardaki aşırı dalgalanma ve belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle Borsa İstanbul Yönetimi Bank Asya hisselerini 26 Eylül 2014 tarihinde gözaltı pazarına aldı ve hisse fiyatı ekim ayında tarihinin en düşük seviyesi olan 0,54 TL'ye kadar geriledi.

    Borsa İstanbul'un yüzde 26 artış gösterdiği 2014 yılında Bank Asya hisselerindeki kayıp yüzde 55,17'ye ulaştı. Banka'nın hisseleri 2013 yılında da yüzde 34,39 düşüş göstermişti.

    80 şube kapatıldı, bin 708 kişi işten çıkarıldı

    Tüm bu gelişmeler yaşanırken Bank Asya Yönetimi 16 Eylül 2014 tarihinde ödenmiş sermayesini 225 milyon lira bedelli artırarak 900 milyon liradan 1 milyar 125 milyon liraya çıkarma kararı aldı. Halen sermaye artırım kararı ile ilgili süreç devam ederken, hisse senedi fiyatı gözaltı pazarında 0,60 liranın hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

    Banka'nın bilançosu da yaşanan bu süreçten olumsuz etkilendi ve 2013 yılında toplam 180,6 milyon lira net kar elde eden Banka, 2014 yılı 3. çeyreğinde 249,6 milyon lira zarar açıkladı.

    Bankanın 2014 yılı 3. çeyrek mali tablosuna göre toplam aktifleri de 2013 yıl sonuna göre 27,8 milyon liradan yaklaşık yüzde 41 gerileyerek 16,5 milyon liraya düştü. Bankanın topladığı fonlar ise aynı dönemde yüzde 45 gerileyerek 10,1 milyar lira oldu.

    Ayrıca Banka tarafından kasım ayında KAP'a yapılan açıklamada da Bankanın finansal büyüklüğünde meydana gelen değişim doğrultusunda, 80 adet şubenin diğer şubeler ile birleştirilerek kapatıldığı, personel sayısının ise 2013 yılı sonuna göre bin 708 kişi azaltıldığı bildirildi.

    Yaklaşık 568 milyon liralık iştirak satışı gerçekleştirildi

    Bank Asya 6 Haziran 2014 tarihinde iştirak ve bağlı ortaklıkları ile ilgili potansiyel satış fırsatlarının belirlenmesi, alıcı gruplarla görüşmelerin yapılması, bu görüşmelere bağlı işlemlerin gerçekleştirilmesi, söz konusu işlemler için danışman firmalardan görüş ve destek almak dahil olmak üzere çalışmaların gerçekleştirilmesi hususunda Genel Müdürlüğe yetki verildiğini kamuoyuna duyurmuştu.

    Banka 2014 yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği 4 iştirak satışından yaklaşık 568 milyon liralık gelir elde ederken, Banka Yönetim Kurulu bedelli sermaye artırımından elde edileceği tahmin edilen 225 milyon liranın yurtdışı finansal kuruluşlara kredi geri ödemesi ile müşterilere fon kullandırma şeklinde değerlendirmeyi planladığını açıkladı.

    2015 Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow