Yapay Sinir Sistemi Geliştirildi

İlk Kez Yapay Sinir Sistemi Geliştirildi

Alman bilim insanları tarafından ilk kez, yapay sinir sistemi geliştirildi. Proje yetkilileri amaçlarının robotlara acı hissini öğretmek olduğunu belirtti. Hannover kentindeki Leibniz Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları açıklamada, bilimsel anlamda dışarından gelen acı gibi fiziksel rahatsızlık verici duyguları robotlar tarafından tanımlanmasını sağlayacak bir sistem geliştirdiklerinden bahsetti. Araştırma görevlilerin yaptığı açıklamaya göre, sistemin uygulandığı robot dışarıdan gelebilecek ve ona zararlı olabilecek davranışları tanıyarak ona göre karşılık verebilecek. Araştırma görevlileri deneyde, sistemi test ettikleri robotun, sinyalleri insanda olduğu gibi sinir merkezine ilettiğini gördü. Bu durumda araştırmanın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda araştırma yetkililerinin söylediğine göre, bu sistem sayesinde robotlar, acının miktarını da sezebiliyor. Yani acının miktarına göre farklı şiddetlerde sinyaller üretiliyor. Bu durumda da robot, acının ne kadar yüksek olduğunu da anlayabilmiş oluyor.

Araştırmayı yöneten Johannes Kuehn, “Acı, aslında bizi koruyan bir sistemdir. Bu sistem, canımız yandığında acıya neden olan şeyden uzaklaşmamızı sağlıyor. Geliştirdiğimiz yapay sinir sistemi, acıyı çok daha iyi anlamamıza ve değerlendirmemize yardımcı olacak” dedi. “Peki bu durum sonucunda, robotlar kendilerinin zarar görmemeleri için, ya bize zarar vermek isterse.” sorusunu da akıllarda oluştuğunu görür gibiyim sanki. Fikirlerinizi yorum olarak belirtirseniz, birlikte bu konuyu tartışabiliriz.

Related Post
SerdarCR: Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu. Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim. Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.
Benzer İçerikler