Hakkari'de üs bölgesinde patlama: 7 asker yaşamını yitirdi, 25 asker yaralandı

Kaynak, DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Hakkari'nin Şemdinli ilçesi sınırlarındaki Süngü Tepe Üs Bölgesi'ndeki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada yedi askerin yaşamını yitirdiğini, 25 askerin de yaralandığını açıkladı.

Erdoğan, Paris Barış Forumu'na katılmak üzere Fransa'ya hareketi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, "Yedi şehidimiz var, 25 yaralımız var. Ağır olan dört yaralımızı da şu anda Ankara'ya ambulans uçakla getiriyorlar. İnşallah tedavilerine burada devam edecek. Rabbimden yaralılarımıza da şifalar diliyoruz. Şehitlerimize rahmet diliyoruz" dedi.

Patlamanın nasıl olduğuna ilişkin bir soruya ise Erdoğan, "Mühimmatın miadının dolması diye bir şeyin olmadığını Savunma Bakanım bana bildirdi. Çünkü daha kısa bir süre önce kara kuvvetleri komutanığımız bu konuyla iligli orada bir çalışma yapmış, raporlar filan hepsi gelmiş ve bunlardan kullanılmış. Burada sadece topla alakalı, şu anda teknik ekip orada, onların bir çalışması var. Eğer o teknik ekip topla ilgili olarak herhangi bir olumsuz şu veya bu şekilde ne açıklayacak onu bilemiyoruz. Zaten açıkladıkları zaman bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Net olarak şundandır deme durumunda henüz değiliz" yanıtını verdi.

Kaynak, Reuters

Erdoğan, sabah saatlerinde Ankara'da 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı kapsamında yaptığı konuşmada patlama nedeniyle "şu an itibarıyla dört evladımızın şehit ve 20 civarında yaralı" olduğunu söylemişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bölgedeki yangın söndürme ve soğutma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Akar, "Şu anda hem adli hem idari hem de teknik yönden çalışmalar devam etmektedir. Bölgedeki yangın söndürme ve soğutma çalışmaları tamamlandı" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, "atış esnasında ağır silah mühimmatından kaynaklandığı değerlendirilen bir kazanın" meydana geldiği belirtilmişti.

Açıklamada, "Kaza sonucunda yaralanan 25 kahraman silah arkadaşımız süratle hastaneye tahliye edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. Yedi kahraman silah arkadaşımıza ulaşma çalışmaları devam etmektedir. Kaza hakkında inceleme başlatılmıştır" denilmişti.

Hakkari Valiliği: Arızalı mühimmat infilak etti

Hakkari Valiliği de dün gün içerisinde yaptığı açıklamada, top atışı sırasında arızalı mühimmatın infilak ettiğini söyledi ve yaralı askerlerin bulunduğunu aktardı.

Yaralı askerler, helikopterde indirildikten sonra hazır bekleyen ambulanslarla Hakkari ve Yüksekova devlet hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, yaralanan askerleri tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret ederek, geçmiş olsun diledi.

Kaynak, DHA

Fotoğraf altı yazısı, Hakkari Valisi İdris Akbıyık

Yayın yasağı kararı

Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği Cuma akşamı olaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı.

Kararda, Şemdinli'nin Gelişen bölgesi Süngü Tepe Üs Bölgesi Topçu Bataryası'nda meydana gelen patlama olayıyla ilgili soruşturmanın devam ettiği vurgulandı.

Medyada ilgili bir takım yanlış bilgiler ve görüntülerin yayımlandığı belirtilen kararla ilgili olarak, "Bu durumun soruşturmanın sağlıklı yürütülmesine engel olmaması, toplumun olumsuz etkilenmemesi, olayın vehameti, kamu düzeni ve güvenliği göz önünde bulundurulduğunda 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her tür haber, röportaj, eleştiri, görüntü vb yayınların yapılmasına yayın yasağı getirilmesi talebi, yasaya ve usule uygun olduğundan Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir" denildi.