Antepfıstığının iklim istekleri 

Uzun lafın kısası Antep fıstığı ağacı sıcak yazı ve soğuk kışı olan bölgelerde yetişir, ancak tomurcukların çimlenme durgunluğuna (dormansi) son verebilmeleri için belirli saatlerde soğuklama ihtiyaçları vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Antep fıstığı ticari olarak çoğunlukla Kaliforniya’da (üretimin% 98’i), aynı zamanda New Mexico, Arizona ve Teksas’ta da yetiştirilir. 

Genel olarak, ağaç düşük hava nemi ve toprak nemi seviyelerine oldukça dayanıklıdır. Aksine, yüksek nem seviyeleri ağacın gelişimini olumsuz yönde etkiler. Antepfıstığı ağacı, kış aylarının oldukça soğuk olduğu bölgelerde (tomurcukların çimlenme durgunluğuna “son” vermek için) en iyi şekilde yetişir ve yaz aylarının uzun, kuru ve sıcaklık oranının 25 ila 35,5 ° C olması gerekir, böylece meyve olgunlaşabilir. Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C’ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.

İlkbahar donları, genellikle Antep fıstığı ağaçlarının çiçeklenme dönemi geç olduğu için ağaçlara zarar vermez. Bununla birlikte, bahardaki kuru rüzgarlar ve soğuk yağışlı hava, tozlanmayı etkiler ve meyve tutumunu azaltabilir. Ayrıca, yaz aylarında (hasat döneminden önce veya hasat sırasında) sağanak yağış ve nemli koşullar meyve kalitesinde düşüş sağlayabilir. Aynı zamanda, ağaçların büyüme mevsimi boyunca nemli ve sıcak havalar fungal hastalıkların gelişimine de yardımcı olur. Bu nedenle, Antepfıstığı ağaçları, ticari olarak sıcak ve kuru fakat soğuk kışı olan bölgelerde yetiştirilir, ancak tercihen sulamanın mümkün olduğu yerlerde yetiştirilebilir. 

Soğuk kışlar, dişi ve erkek Antepfıstığı ağaçlarının soğuklama (7 ° C’nin altında ortalama 900 saat) ihtiyacını karşılamak ve dinlenme dönemine düzenli olarak son verebilmeleri için gereklidir. Dahası, soğuk kış ayların dişi ve erkek Antepfıstığı ağaçlarının aynı zamanda çiçeklenmelerini ve normal gelişimlerini teşvik eder. Kışın soğuk olması önemli bir tozlanma problemi yaratabilir. Sıcak bir kıştan sonra, dinlenme döneminde iken dinlenmenin son bulması nedeniyle, erkek ağaçlar dişi ağaçlardan çok daha erken çiçek açarlar. Sonuç olarak, büyük miktarda polen kaybolur, bu da meyve tutumunun azalmasına ve içi boş olan fıstıkların artmasına neden olur. Bu nedenle, ortalama bir fıstık ağacının soğuklama ihtiyacı, ortalama olarak 7 ° C’lik (ancak 1 ° C’nin altında olmayan) kış sıcaklıklarıyla giderilir. Bu sıcaklıklar bir ay kadar düzenli ise, muhtemelen tomurcuk çimlenme durgunluğu zamanında ve düzenli olarak son bulacaktır. 

Bu makaleyi, Antep fıstık ağacının iklim istekleri hakkında bir yorum yaparak veya fotoğraf paylaşarak zenginleştirebilirsiniz. 

Antep Fıstığı (Şam Fıstığı)

Tohumdan Antep Fıstığı Ağacı Yetiştirme

Ticari Antepfıstığı Yetiştiriciliği

Antep Fıstığı Ağacının İklim İstekleri

Antep Fıstığı Ağacı Çoğaltma ve Ağacın Tozlaşması

Antep Fıstığı Ağacının Toprak İstekleri Ve Toprak Hazırlığı

Antep Fıstığı Ağacının Dikimi, Dikim Yerlerinin Belirlenmesi ve Dikim Mesafeleri

Antep fıstığı Ağacı Budaması

Antep fıstığı Ağaçlarında Gübreleme Uygulamaları

Antep Fıstığı Ağacının Su İstekleri

Antep Fıstığı Hasadı ve Ağacın Verimi

Antep Fıstığı Ağacı Hastalıkları Ve Zararlıları

Antep Fıstığı Ağacı Hakkında Sorular Ve Cevaplar

Antep fıstığı ağacı yetiştirmekte deneyimli misiniz? Lütfen deneyiminizi, yöntemlerinizi, uygulamalarınızı ve taktiklerinizi  aşağıda bulunan boşluklar da paylaşın. Eklediğiniz tüm içerik kısa zamanda tarım uzmanlarımız tarafından incelenecektir. Onaylandıktan sonra Wikifarmer.com’a eklenecek ve dünyadaki binlerce yeni ve deneyimli çiftçiyi olumlu yönde etkileyecektir.

Exit mobile version