Eşcinsellik: Hangi ülkelerde yasak, hangi ülkeler eşcinsel evliliğe izin veriyor?

Paris'te Onur Yürüyüşü
Paris'te Onur Yürüyüşü © AP Photo
By Faruk Can
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Dünya genelinde eşcinsel haklarında farklı uygulamalar sözkonusu. Özellikle gelişmiş ülkelerde eşcinseller bireysel ve sosyal haklar anlamında önemli kazanımlar elde etse de hala bir çok ülkede cinsel eğilimini açıklamak hapis hatta idam cezasıyla karşı karşıya kalmak anlamına geliyor.

REKLAM

Amsterdam ilk yasal eşcinsel evliliklerin 20. yılını geçen yıl kutladı. LGBT bireyler için eşcinsel evliliklerin yasallaştığı 1 Nisan 2001 tarihi Hollanda tarihinde önemli bir yer teşkil ediyor. 

21 yıl önce Amsterdam’da yaşanan tarihi olaydan bu yana eşcinsel evlilikler dünya genelinde birçok ülkede zaman içerisinde yasal hale geldi.

Son olarak İsviçre'de 2021 yılının eylül ayında yapılan referandumda kabul edilmesinin ardından eşcinsel evlilikler 1 Temmuz 2022 itibariyle yasal hale geldi.

Uluslararası alanda eşcinsel haklarından söz edildiğinde çok farklı ülkelerde farklı uygulamalar söz konusu. 

Özellikle gelişmiş ülkelerde eşcinseller bireysel ve sosyal haklar anlamında önemli kazanımlar elde etse de bir çok ülkede cinsel eğilimini açıklamak bu bireyleri hapis hatta idam cezasıyla karşı karşıya getirebiliyor.

Mavi ülkeler eşcinselliğin ve eşcinsel evliliklerin yasal, kırmızı ülkeler ise bunları yasa dışı olarak kabul ediyor. Sarı ülkeler eşcinselliği ve eşcinsel evlilikleri tanımıyor.

LGBTI+ hakları savunucularının ortak çabalarıyla oluşturulan Equaldex platformu, dünya genelindeki farklı uygulamaları bir araya getiren kapsamlı çalışmalar hazırlıyor.

Harita üzerinde ülkelerin 'eşcinsellik' ve 'eşcinsel evlilikler' ile ilgili yürürlükteki uygulamalarını görebilirsiniz.

Türkiye, eşcinsel bireyleri tanısa da, eşcinsel ilişkileri ve evlilikleri yasal olarak kabul etmiyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İspanya: Cinsiyet değişikliğine hak tanıyan yasa Parlamento'da onaylandı

İsrail, Orta Doğu'nun en büyük LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne ev sahipliği yaptı

Onur Haftası'nda LGBTİ amblemli ürünlerin satışı: Boykot mu, birlikte yaşam mı?