İsveç vatandaşı nasıl olunur ?

• Yabancı birisi nasıl İsveç vatandaşı olabilir ?

• İsveç vatandaşı olmak için ne yapmak gerekir ?

İsveç vatandaşı olarak dünyanın en güçlü pasaportunu cebinize koyup, “canınız istediğinde” ve “cüzdanınız izin verdiğinde” herbiri bu “yalan dünyada” bir “cennet köşesi” barındıran dünyanın dört bir yanından irili ufaklı 187 farklı ülkeyi vize almadan ” çatkapıgezmek istemez misiniz ?

Hem de ne yaparsa vatandaşının hakkını, rahatını ve güvenliğini düşünerek yapan, uluslararası itibarı yüksek olan İsveç devletinin himayesiyle ve güvencesiyle !

Madem pasaportu böylesine güçlüyse ve de olunması mümkünse “- kim istemez ki İsveç vatandaşı olmayı” diye içinizden geçiriyor musunuz ?

Öyleyse buyurun size İsveç vatandaşlığına alınmanın kimilerine dümdüz uzanan, kimilerine de dönemeçli olan patika yollarını ve ayrıntılı şartlarını gösteren yazım !

* İsveç vatandaşı olabilmenin 5 ayrı şartı nelerdir ?

İsveç vatandaşlığı başvurusu yapabilmen için hepsini birden eksiksiz yerine getirmiş olman gereken 5 ayrı vatandaşlık şartı vardır ve şunlardır:

1. Kimliğini kanıtlamış olmak

2. 18 yaşını doldurmuş olmak

3. Daimi Oturum İzni (PUT) ya da Oturum Hakkı Kartı (AB ülkesinden gelenler) sahibi olmak

4. 5 yıl İsveç’te kesintisiz ikamet etmiş olmak

5. İsveç’te kendini geçindirebiliyor ve iyi halli olmak.

İsveç vatandaşlığına geçebilmen ve “ben artık bir İsveçliyim !” diyebilmen için kısaca; en az 18 yaşında, geçerli bir kimlikli, PUT izinli, en az 3 ya da 5 yıl ikametli ve iyi halli olman şart.

Bir başka deyişle; İsveç’te 5 yıl oturum izinli olarak, yasaları çiğnemeden ve bir suç işlemeden yaşamış ve halen de yaşayan, topluma uyum sağlayan, kendi geliriyle geçinebilen, borcunu zamanında ödeyen, en az 18 yaşını deviren ve kimliği bilinen iyi bir “müstakbel vatandaş” olman gerekiyor !

Başvurun incelenirken ayrıca senin evlilik yaşamına, bir işte çalışıyor olmana, İsveççe dil bilgine ve kendini geçindirme gücüne de bakılır, bunlar da ayrıca göz önüne alınır.

6 Haziran 2018 İsveç Milli Günü’nde Stockholm Belediye Saray’ında düzenlenen “Yeni İsveç Vatandaşları” törenine İsveçli eşinin büyükannesinin bohusländskt folklorik entarisiyle katılarak diplomasını alan yüksek eğitimli bir Türk kadını.
1. Kimliğini kanıtlamış olacaksın !

Kimliğini kanıtlamak zorundasın !

Kimlikten kasıt; adın soyadın, doğum tarihin ve hangi ülkenin vatandaşı olduğunun şüphe duyulmasına yer bırakmayacak biçimde açıkça belli olmasıdır.

Kimliğini şu şekilde kanıtlayabilirsin:

  • Pasaportunu göstermekle,
  • Orjinal bir kimlik kartı göstermekle,
  • Ailenden birisinin yazılı tanıklığıyla.

* Pasaportunla
Pasaportun, kendi ülkenin yetkili bir kurumunca verilmiş ve yıpranmamış olmalıdır. Pasaportunda fotoğrafın bulunmalı ve hakikiliği konusunda bir şüphe uyandırmamalıdır. 

* Kimlik kartınla
Kimlik kartın orjinal ve yetkili bir kurumca verilmiş olmalıdır. Kimlikte fotoğrafın bulunmalı, adın-soyadın,  doğum tarihin ve doğum yerin yazılı olmalıdır. Hakikiliği konusunda bir şüphe uyandırmamalıdır.

* Aileden birisinin tanıklığıyla
Pasaport ya da kimlik kartın olmadığında senin kimliğini ancak eşin, yetişkin çocukların, kardeşlerin, anne ve baban gibi birinci dereceden bir akraban doğrulayabilir. 

Bu akrabanın tanıklığının geçerli olabilmesi için onun da daha önceden İsveç vatandaşlığına geçmiş olması ve o zamanki başvurusunu kendi pasaportunu ya da kimlik kartını göstererek yapmış olması gerekir. 

* İstisnai durumlar:

  • Eğer İsveç’te aynı kimliği kullanarak 8 yıldır ikamet etmiş isen (sahte ya da başkasının kimliğiyle olmaz)
  •  Eğer verdiğin kimlik bilgilerin inandırıcı ise.
  • Eğer kimliğini açıkça kanıtlayan başka bir belgeyi sağlamak olanağın hiç yoksa.

2. 18 yaşını doldurmuş olacaksın !

En az 18 yaşını doldurmuş olmak zorundasın.

18 yaşın altındaki çocuklar ise ancak velisinin talebi ve rızasıyla  başvurabilir. 12 yaşını doldurmuş olan çocukların başvuru formunu ayrıca imzalaması gerekir.

3. Daimi Oturum İzinli (PUT) olacaksın !

Daimi Oturum İzni (PUT-Permanent uppehållstillstånd) sahibi olmak zorundasın.

PUT izini olmayan ve sadece süre sınırlamalı geçici oturum izini (tidsbgränsad uppehållstillstånd) olanlar vatandaşlık başvurusunda bulunamazlar.

4. İsveç’te belli bir süre ikamet etmiş olacaksın !

İsveç’te oturum izinli olarak özel durumuna göre 5 ya da 3 yıl kesintisiz bir süreyle ikamet etmiş olmak zorundasın.

* 5 yıl ikamet şartı

Yabancı ülke vatandaşlarının İsveç’te oturma izniyle ve en az kesintisiz 5 yıl süreyle daimi ikamet etmiş olması gerekir.

Sadece oturma izinli olarak İsveç’te kalınmış süreler hesaba katılır. 

Ziyaret amacıyla ya da konuk öğrenci olarak alınmış geçici oturma izinleri ve izinsiz kaçak kalınmış süreler sayılmaz !

Bu 5 yıllık dönem kapsamında İsveç dışında başka ülkelerde geçirilmiş olan yılda en fazla 6 haftalık geçici tatil süreleri hesaba katılmaz. Ancak yılda 6 haftadan fazla süreli yurtdışında kalmalar bu ikamet süresi hesaplamasından düşürülür !

Bu 5 yıllık dönem içerisinde başka bir ülkeye taşınmış olduğun takdirde ikametin kesintiye uğramış olur. Bu durumda İsveç’e tekrar taşındığın vakitten itibaren yeni ikametin başlamış sayılır ve hesaplama ona göre yapılır.

* 3 yıl ikamet şartı

Doğumdan İsveç vatandaşı olan birisiyle evli olan (gifta) ya da birlikte  kalanlar (sambo) için bu ikamet şartı 3 yıldır.

Bu durumda, doğumdan İsveçli eş ile en az son 2 yıldır aynı evde birlikte yaşamış olmak şarttır.
Eğer eş
in önceden senin gibi yabancı iken yazılı başvuru yoluyla İsveç vatandaşlığına geçen bir sonradan olma İsveç vatandaşı ise, bu durumda eşinin de sen başvuru yaparken en az son 2 yıldır İsveç vatandaşlığı hakkına sahip olması gereklidir.

İsveçli birisiyle kağıt üstünde evli olmak ya da birliktelik yaşamak tek başına yeterli değildir !

Evli de olunsa ya da nişanlı birliktelikte yaşansa da burada belirleyici olan temel koşulaynı evde birarada ve kesintisiz bir süreklilikle yaşanmış olmasıdır.

Eğer İsveç’te başka birisinin kimliğiyle kalmışsan, ya da sahte kimlik kullanmışsan, sınırdışı kararına uymamışsan ya da zorluk çıkarmışsan, ya da İsveç’te saklanarak kaçak kalmışsan bu 3 yıl kuralı senin için uygun görülmeyebilir !

* İkamet şartı süreleri:

• Yabancı ülke yurttaşları için 5 yıldır.

• İsveç vatandaşıyla evli olan ya da birliktelik yaşayan yabancılar için 3 yıldır.

18 yaşından küçük çocuklar için 3 yıl, (vatansız çocuklar için 2 yıl)

• Mülteciler ve vatansızlar için 4 yıldır.

İsveç’te yerleşik AB ülkesi yurttaşları için 5 yıldır.

• İskandinavya ülkeleri yurttaşları için 2 yıldır.

Bu kategorilerin dışında olanlar özel durumlarına göre yukarıda sayılan kimi şartlardan muaf tutulabilirler ve bazı ayrıcalıklı kurallara tabidirler.

5. İsveç’te iyi halli ve sabıkasız olacaksın !

İsveç’te efendice yaşamış ve yaşıyor olmak zorundasın.

İsveç’te hiçbir suça karışmadan, topluma zarar vermeden, yasalara ve kurallara saygılı davranarak yaşamış olman, ayrıca başvurun sırasında da suçsuz ve icrada borçsuz durumda bulunman gerekiyor.

Göçmenlik Dairesi vatandaşlık başvurunu incelerken hem şimdiye kadar İsveç’te nasıl yaşadığını araştırır hem de ileride de İsveç’te nasıl yaşayacağını kestirmeye çalışır.

Göçmenlik dairesi, senin hakkında şimdiye kadar tutulmuş olan muhtemel suç sabıkave icradaki borç kayıtlarını ilgili resmi kurumlardan ister ve İsveç’te önceden herhangi bir suç işleyip işlemediğini ve halen icra takibinde bir borcun olup olmadığını kontrol eder.

Senin hakkındaki kayıtlı bilgiler şu resmi kurumlardan alınır:

İcra Dairesi  (Kronofogden’e haciz edilmiş ya da icraya düşmüş bir borcun olup olmadığı sorulur)

Polis (Polise suç sabıkan ve bir suçtan zanlı olup olmadığın sorulur)

Gizli polis  (Säpo’ya senin hakkında güvenlik sorgulaması yaptırılır)

* İcra takibindeki borçlarına ya da olası şerh kayıtlarına bakılır:

– Vergi borcunu (skatteskulder), adli para cezanı (böter) ya da  devlete olan diğer resmi harç borçlarını ödememişsen başvurun kabul edilmez.

– Nafaka (underhållsbidrag) borcunu ödememişsen, başvurun reddedilir.

Ayrıca özel şirketlere olan borçlarını zamanında ödemediğin için İcra’ya verilmiş isen, borcunu sonradan icra dairesi aracılığıyla ödemiş olsan bile İsveç vatandaşlığına kabul edilmeyebilirsin. 

Bu durumda borcunu ödemiş olmanın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Bu 2 yıllık deneme süresinin konulmasının nedeni, senin ileride borçsuz olarak da yaşayabileceğinin anlaşılmasıdır.

img_3002

* Suçluların zorunlu bekleme süreleri:

İsveç’te bir suç işlemiş olsan bile yine de İsveç vatandaşı olabilirsin ama bunun için 3 ya da 5 yıllık ikamet süresi dışında belli bir süre daha fazladan beklemek zorundasın ! 

Ne kadar fazla süre bekleyeceğin işlediğin suçtan dolayı hangi cezaya çarptırıldığına göre değişiklik gösterir.

Suç işlendikten (begått brott) sonra geçen zamana karantina süresi (karenstid) denilir. Karantina süresi genellikle suçun işlendiği tarihten itibaren başlanarak hesaplanır fakat uzun süreli bir hapis cezası söz konusu olduğunda, bu bekleme süresi ancak bu ceza hapiste yatılıp, çekildikten sonra başlatılır. 

Bir hapis cezası (fängelsestraff) yatılıp çekilmiş olmadan ya da şartlı salıverilme (villkorligt dom) ve denetimli serbestlik (skyddstilsyn) süreleri geçmiş ve bitmiş olmadan ve adli para cezası (dagsböter) ödenmiş olmadan, İsveç vatandaşı olunması mümkün değildir !

* Kesilen adli para cezalarına (bötesstraff) göre zorunlu bekleme süreleri:

30 gün ve fazlası para cezasına (böter) 1 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır.)

Eğer para cezası 50 gün ise bekleme süresi 1,5 yıl olarak hesaplanır.

60 gün ve fazlası para cezasına 2 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır.)

100 gün ve fazlası para cezasına 3 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır.)

* Verilen hapis cezalarına (fängelsestraff) göre zorunlu bekleme süreleri:

1 ay hapis cezasına 4 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır)

4 ay hapis cezasına 5 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır)

8 ay hapis cezasına 6 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır)

1 yıl hapis cezasına 7 yıl. (suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır)

2 yıl hapis cezasına 8 yıl. (ceza yatılıp bitirildiği tarihten itibaren başlatılır)

4 yıl hapis cezasına 9 yıl.(ceza yatılıp bitirildiği tarihten itibaren başlatılır)

6 yıl hapis cezasına 10 yıl. (ceza yatılıp bitirildiği tarihten itibaren başlatılır)

Eğer birden fazla suç işlenmiş ise o zaman her suçun süresi birbirine ekleneceği için bekleme süresi burada verilen sürelerden çok daha uzun olur !

* Diğer cezalara göre zorunlu bekleme süreleri:

Şartlı salıverilme (Villkorlig dom) cezasına 3 yıl. (Mahkeme kararı geçerlilik kazandığı tarihten itibaren başlatılır)

Eğer aynı zamanda hem hapis hem de para cezasına hükmedilmiş ise bekleme süresi de ona bağlı olarak birbirine eklenerek uzatılır!

Denetimli serbestlik (Skyddstillsyn) cezasına 4 yıl. (Denetimli serbestliğe başlanıldığı tarihten itibaren başlatılır.)

Eğer bu durumda aynı zamanda ayrıca 1 ay hapis ya da para cezasına hükmedilmiş ise bekleme süresi de ona bağlı olarak birbirine eklenerek uzatılır!

Zorunlu özel tedavi (Särskild vård)

(Suç işlediği için para ve hapis cezası yerine zorunlu özel tedaviye mahkum edilenlerin işledikleri suçlar için normal şartlarda verilebilecek olan para ve hapis cezaları göz önüne alınır)

Önemli not:

Bir kabahat işlendiği için örneğin bir trafik kuralının çiğnenmesinde (hız sınırını aşma) polisçe kesilen ve herkes için eşit ve sabit miktarda olan para cezası (pennimgsböter) ile bir suç işlendiğinde suçlunun ekonomik gücüne orantılı olarak hapis cezası yerine genellikle mahkemece verilen adli para cezası (dagsböter) birbirine karıştırılmamalıdır. Buradaki bekleme süreleri sadece “dagsböter” için geçerlidir.

* Kimler İsveç vatandaşlığına alınmaz?

Başvurusunda yukarıda belirtilen 5 şartın beşini birden yerine getiremeyenler İsveç vatandaşlığına kabul edilmezler.

Bir başka deyişle uzun süredir İsveç’te yaşıyor ve diğer şartları dolduruyor olsa bile örneğin halen :

– vergi borcu (skatteskuld), nafaka borcu (underhållsskuld), adli para cezası borcu (böteskuld) ve icraya düşmüş borçları (skuld hos kronofogden) bulunanlar,

– ülke ve kamu güvenliğine tehdit oluşturanlar (utgör säkerhetsrisk) ,

– suç işleyenler (brottslingar) ya da önceden işlediği bir suçun zorunlu bekleme süresini doldurmayanlar (icke uppfyllda karenstid) ile bir suç işlediğinden şüphelenilen zanlılar (mistänkt) İsveç vatandaşlığına alınmazlar.

* Çocuklarım nasıl İsveç vatandaşı olabilir ?

18 yaşından küçük olan ve İsveç’te yaşayan bekar çocukların da seninle birlikte İsveç vatandaşlığına geçebilirler.

Bunun için :

* Ya çocuğun veya çocukların velayetinin tek başına sende olması,

* Ya da ‘ortak velayet‘ halinde diğer ebeveynin imzalı rızası olması, zorunludur.

Çocukların için ayrıca başvuru yapmana gerek yoktur. Sadece onların bilgilerini de kendi başvuru formuna yazman yeterlidir.

Çocuklar için ayrıca başvuru ücreti ödenmez !

Başvurunla birlikte çocuğun / çocukların eğer İsveç doğumlu değil ise ve velayetleri tek başına sende ise buna ilişkin mahkeme kararını da Göçmenlik Dairesi’ne göndermen gerekir.

Eğer çocuk 12 yaşını doldurmuş ise çocuğun İsveç vatandaşlığı talebini kendi imzasıyla ayrıca belirtmesi gereklidir.

• Gebe kalınmış çocuk için ne yapılır ?

Eğer başvuruma cevap beklerken gebe kalırsan ve doğacak bebeğinin de İsveç vatandaşı olmasını istiyorsan, bunu ayrıca babasının rızasını da alıp, altını ikinizin de imzaladığı bir mektupla Göçmenlik Dairesi’ne bildirmelisin.

* İsveç’te doğan çocuğum İsveç vatandaşlığı hakkını doğumla otomatikman kazanır mı?

Hayır İsveç’te doğumla vatandaşlık hakkı kazanılmaz !

Ebeveyni İsveçli olmayan bir çocuk İsveç’te doğsa bile ancak  anne ve babasının (ya da velayeti her kimde ise onun) rızası ve yazılı başvurusuyla İsveç vatandaşlığı hakkı kazanabilir.

İsveç’e yatırım yaparak İsveç vatandaşlık hakkı kazanılır mı ? 

Evet kazanılır !
Ama bunun için cebinizde en az 100.000 avro (1 milyon kron) paranız olmalıdır ! 
İsveç’te yatırım yapmak için öncelikle yasal oturum izni almak gerekiyor. İsveç’te minimum 100.000 EUR sermayeli bir şirket kurarak 10 yıl sonunda yatırım yolu ile İsveç vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.

* İsveç vatandaşlığı için nereye, nasıl başvurulur ?

İsveç vatandaşlığı için Göçmenlik Dairesi’ne (Migrationsverket) ve ancak yazılı /imzalı başvuru formuyla iki şekilde başvurulabilir. 

 1. İnternet başvurusu (Webbansökan)

İsveç vatandaşlığı başvuru formunu bilgisayarda doldurduktan sonra başvuru ücretini banka kartınızla internet bankanızdan ödeyin, hangi tarihte ve nasıl ödediğinizi başvuru formuna yazın ve tüm bilgilerinizi bir kez daha kontrol ettikten sonra “gönder” (skicka) kutucuğuna tıklayıp internet üzerinden gönderin.

Formun çıktısını yazdırıp, altını imzalayın be iadeli taahhütlü (rekommenderadpost) olarak Göçmenlik Dairesi’nin aşağıdaki adresine postayla gönderin. 

Migrationsverket
Medborgarskapsenheten
601 70 Norrköping

2. Basılı formla başvuru (Ansökan på blankett)

Basılı başvuru formunu elden doldurun, başvuru ücretinizi ödeme pusulasıyla (inbetalningskort) Göçmenlik Dairesi’nin 5223-6999 numaralı banka hesabına (bankgironummer 5223-6999) ödeyin ve hangi tarihte ödediğinizi forma ayrıca yazın.

Altını imzalayın ve bu formla birlikte ücreti ödediğinizi gösteren makbuzu, iadeli taahhütlü (rekommenderadpost) olarak Göçmenlik Dairesi’nin yukarıdaki adresine postayla gönderin. 

Pusulayla ödeme yaparken ‘ödenti alıcısına mesaj’ (meddelande till betalningsmottagaren) bölümüne, başvuru yapanın ya da eğer birden fazla kişi ise tüm yapanların adını soyadını ve kimlik numarasını (personnummer) sırasıyla yazmayı unutmayın.

* Bildirimle (anmälan) İsveç vatandaşlığı

13 yaşından beri İsveç’te yaşayan, 18 yaşından büyük ama 21 yaşından küçük olan (18 – 21 yaş arasında) ve diğer vatandaşlık şartları dolduran yabancı gençler, başvuru yapmak yerine Göçmenlik Dairesi’ne bildirimde (anmälan) bulunarak, sadece 175 kron ücret ödeyerek ve en fazla 4 ay bekleyerek İsveç vatandaşlığına daha kolayca ve çabukça geçebilirler.

Komşu kuzey ülke vatandaşı olanlar (Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda) Göçmen Dairesi yerine valiliğe (länstyrelsen) bildirimde bulunarak hemen İsveç vatandaşı olabilirler.

Türk pasaportumu Göçmenlik Dairesi’ne ne zaman ve nasıl göndereceğim ?

Göçmenlik Dairesi İsveç vatandaşlığı başvurunuzu karara bağlamak için pasaportunun orjinaline bakmaya ihtiyaç duyabilir.

Göçmenlik Dairesi başvurun işleme koyduktan sonra inceleme ve karar aşamasında gerek görürse senden pasaportunu ya da eğer pasaportun yoksa kimlik kartının orjinalini isteyebilir. İstendiğinde Pasaport ya da kimlik kartını iadeli taahhütlü olarak Göçmenlik Dairesi’ne mutlaka göndermen gerekir.

İşlemin tamamlandıktan sonra kararınla  birlikte pasaportun iadeli taahhütlü postayla adresine geri gönderilir.

Göçmenlik Dairesi bir mektupla senden istemeden pasaportunu göndermeyeceksin!

* İsveç vatandaşlığı başvuru ücreti ne kadardır, nereye ve nasıl ödenir ?

Kişi başına 1500 krondur. Başvuru sırasında Göçmenlik Dairesi’nin banka hesabına ödenir. Aynı başvuru kapsamındaki çocuklara ise ücretsizdir.

Başvuru ücretini Visa ya da Mastercard kartınızla internetten ödeyebilirsiniz.

Banka kartın yoksa Göçmenlik Dairesi’nin bir bürosundan alabileceğin ‘ödeme pusulası’ (inbetalningskort) ile Göçmen Dairesi’nin 52236999 no’lu banka hesabına (bankgironummer) elden de yatırabilirsin.

Pusulayla ödeme yaparken ‘ödenti alıcısına mesaj’ (meddelande till betalningsmottagaren) bölümüne, başvuru yapanın ya da eğer birden fazla kişi ise tüm yapanların adını soyadını ve kimlik numarasını (personnummer) sırasıyla yazın. 

*İsveç vatandaşlığı başvurumun cevabını ne kadar süre bekleyeceğim ?

Başvuruda (Ansökan) bulunmuş olanlardan hakkında araştırma yapılmasına gerek görülenler için karar bekleme süresi, güncel işlem sırasına göre şu an 2019 Eylül ayında 30 aydır.

Ön incelemede araştırılmaya gerek görülmeyenlerin ise başvurularına çok daha kısa süre içinde cevap verilmektedir. 

Bildirimde (Anmälan) bulunmuş olanlar için ise bekleme süresi 9 aydır.

* Başvurum kabul edildiğinde bu kabul kararı bana nasıl bildirilir ?

İsveç vatandaşlığına kabul edildiğin takdirde Göçmenlik Dairesi senin adına bir ” İsveç vatandaşlığı belgesi” (bevis om svenskt medborgarskap) düzenleyerek ikamet adresine postayla gönderir.

Göçmenlik Dairesi İsveç vatandaşlığına alınma kararını ayrıca nüfus işlerine de bakan Vergi Dairesi’ne (skatteverket) bildirir ve nüfus kütüğündeki kaydına o tarihten itibaren İsveç vatandaşı olduğun yazılır.

* İsveç vatandaşlığı kararımı aldıktan sonra hiç gecikmeden neleri yapacağım ?

1. Artık ihtiyacın kalmadığı için senin ve -eğer onlarda seninle birlikte isveç vatandaşı olmuş ise eşin ve çocuklarının- PUT oturum izni kartları otomatikman iptal edilir.

İptal edilmiş olan PUT oturum kartını artık kullanamazsın ve bunları makasla ortasından keserek imha etmelisin !

2. Türk vatandaşlığını koruyarak İsveç vatandaşlığına geçtiğini, Türkiye’deki nüfus kütüğüne “çifte vatandaş” olarak işlenmek istendiğini Stockholm’daki Türk konsolosluğuna yazılı olarak bir dilekçeyle bildirmelisin.

3. Dünyanın dört yanını vizesiz olarak dolabilmek için İsveç pasaportunu çıkarttırmalısın !

* İsveç pasaportumu nasıl ve nereden alacağım ?

İsveç pasaportunu çıkarttırmak için herhangi bir polis karakolundan randevu alıp pasaport başvurusunda bulunacaksın.

Polise, kimliğin dışında ayrıca herhangi bir belge ya da vesikalık fotoğraf götürmeyeceksin !

Polis merkezine randevu gününde gittiğinde senin biyometrik fotoğrafının çekilip, parmak izin alınacak !

Eğer karar çıktığında yurtdışında isen pasaport başvurunu en yakın İsveç büyükelçiliğine ya da konsolosluğuna yapacaksın !

* Başvurum red edilirse bu red kararı bana nasıl bildirilir ?

Başvurun reddedildiğinde bu red kararı sana iki şekilde bildirilir:

1. ya iadeli taahhütlü olarak ikamet adresine gönderilir

2. ya da basit tebligat yöntemiyle ev adresine bir gün arayla arka arkaya normal postayla iki ayrı mektup gönderilir ve ikinci gönderilen kontrol mektubundan sonra red kararı mektubunu almadığını Göçmenlik Dairesi’ne bildirmediğin takdirde, sana mektubun gönderildiği gümden itibaren 2 hafta içinde tebligatın eline geçtiği farz edilir. Bu durumda itiraz süren de 2 hafta sonra başlatılır.

* Başvurum reddedildiğinde buna itiraz hakkım var mı ?

Evet var !

İtiraz süresi 3 haftadır.

Red kararına, aldığın tarihten itibaren en geç 3 hafta içinde itiraz edebilirsin ! Bu süreyi geçirirsen karar yürürlük kazanır sen de itiraz hakkını kaybedersin.

Ya da karara itiraz etmek yerine eğer istersen şansını bir kez daha denemek için sil baştan yeniden İsveç vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirsin.  

Tabii ki 1.500 kronluk başvuru ücretini tekrardan ödemek şartıyla!

Madem başvurumu reddettiniz “ödediğim 1.500 kronumu da reddedin ve bana geri verin ” diyemezsin ! 

Çünkü Göçmenlik Dairesi “ben sadece senin başvurunu reddettim, bana ödediğin başvuru paranı reddetmedim ki !” diyor ve kesinlikle geri ödemiyor !

* İsveç vatandaşlığına geçebilmem için Türk vatandaşlığından çıkmam gerekiyor mu?

Hayır çıkman gerekmiyor !

Çünkü İsveç devleti 2001 yılından beri Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkını tanıyor. 

* İsveç vatandaşlığına geçtiğimde Türk vatandaşlığından otomatikman çıkmış oluyor muyum ?

Hayır çıkmış olmuyorsun !

Sadece çifte vatandaş (hem Türk hem de İsveç vatandaşı) oluyorsun.

Çünkü Türk vatandaşlığından ancak Türkiye’ye ayrıca bir vatandaşlıktan çıkma başvurusu yaparak çıkabiliyorsun !

* İsveç vatandaşlığına geçmeden önce Türkiye’den izin almam gerekiyor mu ?

Hayır hiç gerekmiyor !

Çünkü Türkiye de, İsveç vatandaşlığına geçen kendi vatandaşına çifte vatandaşlık hakkını tanıyor.

Ancak Türkiye nüfus kütüğüne çifte vatandaş olarak kaydedilmen için İsveç vatandaşlığına geçtiğini TC Stokholm Büyükelçiliği Konsolosluk şubesine hiç gecikmeksizin bildirmen gerekiyor !

* Çifte vatandaş iken İsveç vatandaşlık haklarım Türkiye’de tam geçerli oluyor mu ?

Hayır çoğu kez pek olmuyor !

Çünkü sen aynı zamanda Türk vatandaşı da olduğun için Türk yasaları ve mevzuatı senin içinde aynen geçerlidir. 

Türkiye’de askerlik ve benzeri diğer yasal yükümlülüklerin söz konusu olduğunda, bir suç işlediğinde ya da başına bir şey geldiğinde, İsveç devlet kurumları istese de sana sen Türkiye’de iken her durumda ya da olayda yardımcı olamayabilirler.

* Canım istediği zaman İsveç vatandaşlığından çıkabilir miyim?

Evet tabii ki çıkabilirsin !

Çünkü İsveç vatandaşlığına geçmek zoraki değil, rızaya dayanan bir tercihtir.

Tıpkı bir zamanlar “canın istediği” için başvuruyla isveç vatandaşlığına girdiğin gibi yine “paşa gönlün” ne zaman isterse hiçbir gerekçe göstermeden ikinci bir başvuruyla ama bu sefer bedavaya İsveç vatandaşlığından hemen çıkabilirsin !

Bunun için ayrıca bir işlem parası ödemezsin. Yani İsveç’te vatandaşlığa girmek parayla ama çıkmak bedava !

* İsveç’te çok ağır bir suç işlediğim zaman ayrıca İsveç vatandaşlığından da çıkarılır mıyım ?

Hayır çıkarılamazsın !

Çünkü İsveç vatandaşlığı anayasal güvenceli bir temel haktır. Bir İsveç vatandaşı hangi en ağır suçu işlerse işlesin, isterse ömürboyu hapis yesin, yine de vatandaşlıktan çıkarılamaz ve sınırdışı edilemez.

Başvuru yoluyla İsveç vatandaşlığına geçen yabancının vatandaşlık hakkı ancak başvurusunun yanlış ve gerçek dışı yanıltıcı bir bilgi ve belgeye dayandırıldığı sonradan tespit edilip, kanıtlandığı takdirde ve sadece mahkeme kararıyla iptal edilebilir.

Her yıl belediyelerde İsveç’in Milli Günü 6 Haziran’da yapılan “Yeni İsveçli Töreni’nde dağıtılan bir vatandaşlık diploması !
İsveç vatandaşı olmuş yabancı kökenli iki “Yeni İsveçli” vatandaşlık belgeleri kucaklarında poz verirken memnuniyetleri yüzlerinden okunuyor !
Ne diyelim ? 

Umarım kolay anlaşılır bir dil ve esprili bir üslupla vermeye özendiğim, uygulamalı gerçek bilgilere dayalı ve ayrıntılı açıklamalı bu güncel vatandaşlık kurallarından en iyi şekilde yararlanacaksınız.

Başvurunuz sırasında ve sonrasında bu doğru bilgilerden güç alacaksınız !

Böylece başvurunuzu ;  ta baştan şartları ve kuralları iyi bilerek, eğer varsa eksikliklerinizi önceden gidererek, gerekirse aranan şartların hepsini birden tam olarak doldurmak için belki biraz daha bekleyip, uygun ortamı hazırlayarak yapacaksınız.

Bundan dolayı  zamanınızı boşa harcamayacak, halen çok uzun olan cevap alma sürenizi bir de eksikliklerin tamamlanması için ayrıca bir kez daha uzatmamış olacaksınız.

Bu konuda ortada dolaştırılan, bilir bilmez uydurulan ve çok kafa karıştıran bir sürü söylentilere artık kulak asmayacaksınız !

Aklınıza takılan kimi dolaylı sorulara da bu kapsamlı yazımda isabetli yanıtlar bulacaksınız…

Müstakbel İsveç vatandaşlarımıza başvurularında kolaylıklar ve “tez elden” olumlu cevaplar diliyorum…

TANER YILDIZ 

Bu yazının her türlü telif hakkı saklıdır.

İsveç vatandaşı nasıl olunur ?” üzerine 41 yorum

  1. Geri bildirim: 2021 de dünyanın en güçlü pasaportu Japonya’nın ! – Taner Yıldız

  2. Geri bildirim: Japon pasaportu dünyanın en güçlüsü çıktı ! – Taner Yıldız

  3. Merhabalar

    Vatandaslik alma hakkini elde etmede, isvecce dil yeterliligi ve calisip calismaman ne kadar önemli bu cvp suresinide etkiler mi? Örnegin esin isvecli oldugu icin 3 seneden sonra basvuru yapabliyon ama bu uc sene icinde pek fazla calismamis ama egitime hep devam edilmis , ki su an gymnasienivå da svenska som andra språk 1 kadar gelmis ve devam etmekte

    Beğen

  4. Hasan ögut

    Merhaba Taner bey!
    Ben 2012’den beri İsveç’de yaşıyorum hiç bir ceza yada suç olayım olmamıştır sürekli ve düzenli olarak çalıştım 2017 Eylül ayının 2 sinde vatandaşlık başvurusu yaptım daha sonra 2018 şubat ayında iletişime geçtim kendileri ile evrak eksikliğim yokmuş ama asistan atanamamış dediler yoğunluktan dolayı ve 22 ile 25 ay arası beklemek zorundasınız dediler sonra mecburen cevap vermek zorundayız dediler şimdi aradım 25 ay doldu çünkü şimdide bana 30 ay diyorlar yeni kanuna göre muamele yapıyorlar bana bu durumda avukat tutmak gibi yasal hakkım varmı yada ne yapabilirim kanuni olarak? Çok teşekkürler burda yardım edip aydınlattığınız için bizleri iyi günler diliyorum size

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Hasan Öğüt

      İhtiyaç duyan insanlarımıza yararlı olmak anacıyla gönüllülük temelinde yazılan ve tek kurul ekonomik getirisi olmayan bilgilendirme yazılarıma ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

      Bana göre diz biraz şansızsınız ve gerçekten epeyce uzun bir süre beklemişsiniz. İsveç vatandaşlığına çok yoğun bir başvuru var. Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı ve İranlı onbinlerce mülteci PUT iznini alır almaz İsveç vatandaşlığına başvuruyorlar. Geçen yıl yaklaşık 70 bin kişiye İsveç vatandaşlığı verilerek bir rekor kırılmıştı.

      Bence diz zaten epeyce beklemişsiniz. Biraz daha sabretmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Sanırım birkaç aya kadar bir karar çıkar.

      Bu aşamada avukat da bir şey yapamaz. Boşuna para harcamayın. İsveç’te avukatlar çok pahalıdır.

      Eğer başvurunuza ret kararı alırsanız o zaman itiraz etmek için bir avukat tutabilirsiniz.

      İyi günler

      Beğen

  5. Mehmet Akgöz

    Merhaba Taner Bey,

    İsveç vatandaşı eşim Emma ile İstanbul’da 4 yıldır evli olarak yaşıyoruz ve 2.5 yaşında İsveç pasaportunu aldığım kızım var. Çocuğun eğitimi için İsveç’e göçme kararı aldık ancak başvuru yapabilmemiz için Emma ve kızımın önce İsveç’e gidip, Emma’nın işe başlaması gerekiyormuş. Başvuru süreci 1-2 yıl sürdüğünden bu zaman süresince kızımdan ayrı İstanbul’da beklemem gerekiyormuş. Bu tip durumlar için alternatif bir yol var mı? Bir baba kız için 2 yıl çok üzün bir süre

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Mehmet Akköz bey

      İsveç’e aile birleşimi kapsamında gelebilmeniz için eşinizin İsveç’e yerleşmedi gerekiyor. İş ise aileyi geçindirecek bir gelir olması kıralı gereğince isteniyor.

      Başvuru yapın sonra da çocuğa atıfta bulunarak başvurunuza öncelikli işlem
      yapılmasını talep edin.
      Bunun dışında eğer alabilirseniz turistik shengen vizesiyle İsveç’e ara sıra gelerek ailenizle birlikte olabilirsiniz.

      Kolay gelsin

      Beğen

  6. Geri bildirim: İsveç pasaportu dünyanın neredeyse en güçlüsü ! – Taner Yıldız

  7. Muhammed

    Merhabalar benimde bir sorum olacak tum ailem isvecte yasiyor ben turkiyedeyim burada kimsem yok aileme de ulasamiyorum onlarin yanina gitmek icin ne yapmam ve nereye basvurmaliyim. Teşekkür ederim.

    Beğen

  8. Turan Alizade

    Selam aleykum Taner bey. Nasilsiniz iyi olamizi arzu ederim. Burdan okuyorumda güzel izzahlar etmişsiniz.
    Bir sorum olacaktı ben Azerbaycandan politik mülteci olaraq 4 yıldır İsveçteyim permanent oturmam var ve isveçin resa passaportu var bende birde kendi ülkemden vatandaş kimlik kartım var ama ülkemden vatandaş passapotum yok.Şimdi ben İsveç vatandaşı ola bilirmiyim başvuru yapa bilirmiyim ? Ve vatandaşlık cevap kaç aya gelir?

    Beğen

    1. Merhaba Turan bey

      Bu durumunuza göre Isveç vatandaşlığı başvurusu yapmaya hakkınız var.

      İsterseniz İsveç vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Bekleme süresi şimdilerde 21 – 24 arasındadır.

      Ama derin araştırma yapmaya gerek görmedikleri kişilere 3 ay içinde de cevap veriyorlar.

      İyi günler

      Beğen

  9. Çağdaş

    Merhabalar Taner Bey
    İsveç’te bulunan kız arkadaşımı yılda 2-3 kez 7 ile 10 gün arasında ziyaret ediyorum. Artık beraber yaşama konusunda karar aldık. Tabi ki de benim İsveç’e gelmem gerekiyor. Evlilik de olabilir ama biz sambo olayında daha istekliyiz.
    Bizim bu süreci başlatabilmemiz için ilk önce benim daimi oturum izni (put) mi almam gerekiyor? Evlilik yada sambo işlemlerinden birini yaptıktan sonra direk daimi oturum iznine başvurabilir miyim?
    Aslında burada, anlattığınız İsveç vatandaşı nasıl olunur kriterlerine uyuyorum. Sadece doğuştan İsveç vatandaşı olan kız arkadaşımla İsveç kurallarına göre 3 yıl beraber yaşamam. Giriş var, sonuç var ama en önemlisi gelişme bölümü yok.
    Bir müzisyen olarak oturum izni nasıl alabilirim yada bir işe mi başvurmam gerekiyor?
    Şimdi kız arkadaşınız bunları bilmiyor mu diyeceksiniz. Gerçekten bilmiyor. Çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Çağdaş Oral

    Beğen

    1. Merhaba Çağdaş bey

      İsveç’e yerleşmeniz için öncelikle İsveçli kız arkadaşınız üzerinden Ankara’daki İsveç Elçiliği ya sa İstanbul’daki isveç Başkonsolosluğuna oturum izni başvurusu yapacaksınız.

      Bunun için evli olmanız gerekmiyor, birlikte aynı evde yaşamış ve yaşıyor olmanız yeterli.

      Oturum başvurunuzun cevabını İsveç dışında bekleyeceksiniz.

      Geçici İzniniz çıktıktan sonra İsveç’e gelerek en az 2 yol sonra PUT iznine başvuracaksınız.

      Ancak önce Put iznini aldıktan ve İsveçli kız arkadaşınızla en az 3 yıl aynı evde yaşadıktan sonra İsveç vatandaşlığına başvuru yapabilirsin.

      İyi günler

      Beğen

  10. Fatma

    Hayirli aksamlar Taner bey yazınız için çok teşekkür ederim. sorum olacak benimde.
    1.ben kasım 2012 de geldim İsveç şubat 2013 de basvurdum oturuma ve kasım 2014 de oturum aldım . Migrationsverket e sordugumuzda şubat 2018 de vatandaşlığa başvurma hakkım olacağını söylediler. Bu na göre başvurduğum tarihten itibaren sayılmış olmuyormu 5 senem
    2.gecen sene taşındığım için eski adresime fatura gelmiş sürekli 500 kr ama benim elime geçmedi hiç . Bir sene icra dairesinden yeni adresime mektup göndermişer. Tek sorun eski adresime gönderildiği ve hiç bilgim olmadığı için ödeyemedim,Sizce bu engelmi vatandaş olmama.

    Beğen

    1. Merhaba Fatma hanım

      1. Demek ki 2013’ten beri oturum izniniz olduğu için 2018 de 5 yılı dolduruyorsunuz. Göçmen Dairesi öyle söylediyse öyledir !

      2. 500 kronluk borcunuzu geç ödemenizin vatandaşlığınıza bir sorun çıkaracağını hiç sanmıyorum. Bunun niçin zamanında ödeyemediğinizi, Vatandaşlık Başvuru Formunu doldurduğunuzda formun en altında ki “övriga upplyssningar” yani diğer açıklamalar bölümüne kısaca yazarak açıklarsanız iyi olur…

      Kolay gelsin !

      Liked by 1 kişi

  11. Kazim

    Abi Allah sizden bin kerem razi olsun bu gurbet elde bu bilginizle bana coook yardim etmish oldunuz!
    Cooook tesekkur ederim hem size dua edecem coook sagolun!

    Liked by 1 kişi

  12. Kazim

    Selam Taner abi!
    Abi benim çoçuğum 1 hafta önce İsvecde dogdu benim permanent oturmam var ama çoçuğumun annesinin yani eşimin oturması yok eşim aile birleşimini İsveçde beklemede .
    Abi şimdi benim permanent varsa çoçuğa direk permanent vermeleri lazim ben şimdi çoçuk için nasıl baş vuru yapayim?
    İlk önce skattveriket personnummer vermesi lazım sonramı kart için baş vurmam lazım ?
    Abi kurban bir yol göster bana her şey için çoook teşekkür ederim!
    Saygilarla Kazim!

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Kazım

      Gözün aydın olsun !

      Sen sadece çocuğun ismini koyacaksın, başka bir şey yapmayacaksın !

      Skatteverket evine bir blankett gönderir ve çocuğuna hangi adı verdiğini sorar. Çocuğun adını yazıp gönderdikten sonra çocuğa önce person numarasını sonra da PUT oturumunu verirler.

      Ayrıca şimdi eşinde oturum almayı garantilemiş oldu ! Onun içinde ayrıca gözün aydın olsun !

      Beğen

  13. Kazim

    Selam Taner bey!
    Izininizle bir sorum olacak. Benim Isvecde suresiz oturmam var ve Isvece evli olarak geldim ve anlaşmadıgimdam eşimden boşandım bir oğlum var benimle yaşıyor velayetide bende. Ve ben yeniden evlendim eşim Azerbaycan vatandaşı ama Poloniyadan 3 yıllık işci oturması var. Biz 10 ay önce İsvecde evlendik eşim 10 aydır benimle beraber yaşıyor ve migrationada evlilik baş vurusunu yaptık şimdi cevab bekliyor ama dedigim kimi Poloniyadan 3 yıllık işçi oturma kartı var.
    Şimdi ocak ayında eşim isveçde doğum yapacak yani 1 ay kaldı. Gardaş ben bilmek istiyorum ki şimdi cocuk doğdukda cocuğuma direk personnumer verirlermi ya yok? Eşim hale isveç oturması beklemesinde. Ve çoçuğuma direk permanemt verirlermi ya yok?
    Gardaş çok rica ederim bu konuda bir bilgi verin her şey için çok teşekkür ederim.

    Beğen

    1. Merhaba Kazım

      Senin İsveç’te süresiz oturum iznin (PUT) olduğu için yeni doğacak olan çocuğun da otomatikman süresiz oturum izni alır. Person numarasını da alır. Ortak çocuğunuz doğduktan sonra da Azerbaycanlı eşinin oturum alması da kolaylaşır.

      Hiç endişe etmeyin !

      Şimdiden gözün aydın olsun !

      Beğen

    2. Kazim

      Sagol Taner abi Allah sizden bin kere razı olsun bende stres yapıyordum gelen ay doğum çoçuk geliyor annesinin oturması yok beklemede çoçuk nasıl olacak diye stres yapıyordum çok teşekkür ederim beni sevindirdiniz Allah sizi sevindirsin bir daha teşekkürler!

      Beğen

    3. Kazim

      Selam Taner abi!
      İzininizle Sizden bir şeyde sormak istiyorum. Şimdi ben gelen hafta İsveç vatandaşlığı için baş vuru yapacam ve eşimim hale otrum için cevab beklemede şimdi eşim hamile 25 gün sonra eşim İsceçde doğum yapacak şimdi ben doğmamış bebek için vatandaşlık isteme hakkım varmı? Bu sorumada cevap verseniz çok memnun olurum.
      Size çok teşekkür ederim Allah sizden razı olsun!

      Beğen

  14. Polad

    Selam Taner abi!
    Ben esgi Azerbaycan vatandaşıyım ben 2013 decenber ayında İsvece siyasi multeci olarak geldim 2015 mart ayinda redd aldim sonra mahkemeye baş vurdum iki ay içinde 2015 mayıs ayinda mahkeme ile permanent oturma aldim.
    şimdi ben 5 ci yıldır isvecdeyim ama hiç bir ülkeden vatandaşligim yok şimdi ben vatansız mülteci gibi İsvec vatandaşlığına baş vurma hakkim varmı?
    Çok rica ederim bana bir bilgi verin her şey için teşekkür ederim !
    saygilarimla Polad.

    Beğen

    1. Merhaba Polad

      Permanent oturma izniniz olduğuna göre ve mülteci statüsünde en az 3 yıl İsveç’te İsveç’te kaldığınıza göre sizin İsveç vatandaşlığına başvurma hakkınız vardır.

      Bu durumda İsveç vatandaşlığı başvurunuzu Göçmenlik Dairesi’ne migrationsverket) hemen yapabilirsiniz.

      Beğen

  15. mehmet

    taner bey bilgilendirme icin cok tesekkur ediyorum..ben isvec vatandasiyim eski esimden iki tane cocugum var, biri 13 digeri 17 yasinda , cocuklar isvece gelmeden basvurum sonucu direkt suresiz oturum aldilar. isvece geldiklerinde vatandasliga basvurabilirmiyiz,? belli bir zaman kurali varmi?
    saygilar

    Liked by 1 kişi

    1. Mehmet bey benim bildiğim kadarıyla çocuklar için de en az 3 yıl İsveç’te ikamet etmiş olma şartı var.

      Siz yine de İsveç Göçmenlik Dairesine bir sorun isterseniz.

      Beğen

  16. Serhat

    Taner bey merhabalar ben bir insaat teknikeri ve ayni zamanda mimarim isvece şu an gitsem calisabilirmiyim? Diplomam normalde international gene bi denklik getekirmi?

    Beğen

  17. Caglar

    Merhaba Taner Bey;
    Bilgiler çok açık anlaşılır bir dilden, teşekkürler. Acaba, doktora öğrencileri için vatandaşlığı almakta ayrı bir kural var mı ? Doktora bitince, hemen başvurulabiliyor mu yoksa gene 5 yıl şartı mı var ?
    Teşekkürler

    Liked by 1 kişi

    1. Çağlar bey kesintisiz 5 yıl oturum izinli olarak İsveç’te yaşamış şartı herkes için geçerlidir. Malesef Doktora öğrencileri için de !

      Beğen

    2. Bu genel şartlar herkes için geçerlidir Çağlar bey.

      Temel kural İsveç’te en az 3 yıl (İsveçliyle evli ya da birlikte yaşayanlar) ya da 5 yıl (diğerleri) oturum izinli olarak kesintisiz yaşamış olmak ve başvuru sırasında daimi oturum izni PUT’a sahip olmak.

      Bu kurallar doktora öğrencileri için de aynen geçerlidir…

      Beğen

  18. Johan Bergsson

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim çok yararı oldu başarılarınızın devamını dilerim.

    Beğen

  19. Hasan

    Merhaba Taner bey,Türkiye’de öğretmenlik yapan biri isveç’e gelerek aynı mesleğini orada devam ettirebilir mi?

    Beğen

    1. Merhaba Hasan bey

      Türkiye’de öğretmen olan birisi diplomasının denkliğini yaptırdıktan, belli bir seviyede İsveçce dilini öğrendikten ve kimi tamamlayıcı öğretmenlik kurslarını bitirdikten sonra İsveç’te öğretmen olarak çalışabilir.

      Özellikle matematik, fen bilgileri dalları (fizik, kimya vb) ve yabancı dil dalları (ingilizce, fransızca, almanca, ispanyolca) öğretmenliği yapmak imkanı daha geniştir.

      Beğen

  20. Ugur

    Slm ıngılız vatandasıyım gallerde yasıyorum. Isvec e yerlesım turkıye den esımı getırebılırmıyım sınırsız Oturma ıznı alabılırmıyım.tsk

    Beğen

  21. Nazli

    Merhaba! Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Eger bilgi sahibiyseniz cevaplaminizi rica ettigim iki soru var.
    Isvec’te ilk olarak 2009-2011 yillari arasinda iki yillik master programi okudugum sirada yasadim. Sonra Turkiye’ye döndum. 2012’de doktora yapmak icin tekrar geldim ve 4.yilimi doldurdugumda (yani 2016 Ocak ayinda) daimi oturma iznimi aldim (doktora ögrencilerine verilen 7 yillik permanent uppehållstillstånd). Daimi oturma iznimi alincaya kadar her yil oturma iznimi uzattim.
    1. Vatandaslik basvurusu yapmam durumunda Isvec’te master yapmak icin yasadigim sureci dikkate alirlar mi?
    2. Doktora ögrencilerine verilen bu sinirli “daimi” oturma izni basvuru icin gereken sarti yerine getiriyor mu?
    Tesekkurler

    Beğen

    1. Nazlı hanım temel kural İsveç vatandaşlığı için İsveç’te en az 5 yıl süreyle kesintisiz ( üç ayı geçmeyen geçici tatiller dışında) oturum izinli olarak yaşamak ve başvuru esnasında Daimi Oturum İzni (PUT) sahibi olmaktır.

      Benim bildiğim geçici daimi oturum izni (PUT) diye süre sınırlı bir uygulama yoktur. Bunu ilk defa duyuyorum. Bittiğinde tekrar uzatılabilen süresi belli oturumlar vardır ama. Adı üstünde daimi oturum demek süre sınırlaması olmayan süresiz oturum anlamındadır !

      En iyisi siz bunu Göçmen Dairesi (Migrationsverket)e bir sorun isterseniz.

      İyi günler

      Beğen

  22. Bilsel BATTAL

    Bravo Taner! Sayfana ilk defa ve tesadüfen girdim. Bilgilendirmedeki sıralama ve alt başlıkların açıklanmasındaki sistematik ve özellikle İsveç’te kendilerini yazar veya öğretmen olarak tanımlayan birçok kişide dahi rastlamadığım bir özenle yazılmış ve yazım kurallarına uygun Türkçen eski bir öğretmen olarak çok hoşuma gitti ve çalışmanı takdirle karşılıyorum. Aynı ciddiyetle çalışmaya devamın diğer Türk gençleri için de bir örnek olacaktır. Bilginin ve kendine saygının verdiği bir dürüstlük ve alçak gönüllülükle taçlandırılmış başarılarının devamını dilerim!
    Selâmlar!
    Bilsel BATTAL

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın