Dünya

ABD'nin ilk Müslüman kadın Temsilciler Meclisi üyelerinden Omar: Trump'ın paylaşımı sebebiyle ölüm tehditleri alıyorum

"Trump, şiddeti teşvik ediyor"

15 Nisan 2019 10:48

T24 Dış haberler

ABD'nin ilk Müslüman kadın Temsilciler Meclisi üyelerinden Ilhan Omar, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisiyle ilgili Twitter paylaşımından sebep ölüm tehditleri aldığını belirtti. 

Omar yaptığı yazılı açıklamada, "Başkanın cuma akşamı yaptığı Twitter paylaşımından sonra daha fazla ölüm tehditi almaya başladım; bu tehditlerin çoğu başkanın paylaştığı video ile ilgili. Bu tehditler ile ilgilendikleri için Capitol polisine, FBI'a,  Meclis güvenlik sorumlusuna ve Temsilciler Meclisi Başkanına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın paylaşımından sonra Omar'ın güvenliği için meclisin güvenlik sorumlusuyla görüşmüştü.

Omar, açıklamada ayrıca Trump'ın bu tür hareketlerle "aşırı sağcı şiddeti teşvik ettiğini" belirtti. Pazar günü bir televizyon programına konuk olan Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders ise bu iddiaları yalanladı ve "Trump'ın Omar'ın söylediklerine dikkat çekerek doğru şeyi yaptığını" söyledi

Ne olmuştu?

Omar, yaptığı bir konuşmada 1994'te kurulan CAIR'in (Amerika-İslam İlişkileri Konseyi) 2001'de meydana gelen terör saldırılarından sonra kurulduğunu belirterek "Gerçek şu ki; çok uzun zamandır ikinci sınıf vatandaş olmanın rahatsızlığıyla yaşıyoruz ve dürüst olmak gerekirse ben bundan yoruldum. Bu ülkedeki her bir Müslüman da bundan yorulmuş olmalı. CAIR, 11 Eylül'den sonra kuruldu çünkü bazı insanların bazı şeyler yaptığını fark ettiler ve hepimiz sivil özgürlüklerimize erişimimizi kaybetmeye başladık" dedi.

Bu konuşmanın ardından Amerikan Washington Post gazetesi, CAIR'in aslında 1994'te kurulduğunu yazdı. Omar'ın sözcüsü, gazeteye, Omar'ın yanlışlıkla bu ifadeyi kullandığını, aslında "saldırılardan sonra kurumun büyüklüğünün iki katına çıktığını söylemek istediğini" açıkladı.

New York Post, geçen hafta ana sayfasında 11 Eylül saldırılarının fotoğrafıyla çıktı. Fotoğrafın yanında, Omar'ın sözlerine bir gönderme yapılarak, "İşte senin 'bazı şeyler'in" yazıldı.

Trump, daha sonra İlhan Omar ile 11 Eylül saldırılarının görüntülerinin bir arada yer aldığı bir video paylaştı. Trump, bu videoyu Twitter hesabına sabitledi.