Toz dediğimiz şey kumaş lifleri, kâğıt, saç, ev hayvanlarının deri döküntüleri, deri hücreleri, kir ve daha fazlasını içeren küçük parçacıklardan oluşur. Tozun fazlası alerjilere ve başka sağlık sorunlarına yol açabilir, o yüzden tozu kontrol altında tutmak iyi bir fikirdir. Neyse ki evindeki toz miktarını azaltmak için atabileceğin birkaç basit adım var.

Yöntem 1
Yöntem 1 / 4:

Havayı Filtrelemek

  1. 1
    Hava filtrelerini temizle ya da yenile. Evin, merkezi sistemle ısıtılıyor ve/veya soğutuluyorsa, havadaki toz seviyesini kontrol etmenin bir yolu olarak filtreleri değiştirebilirsin. Evinde toz birikmeye devam edecektir ama kaliteli bir filtre, toz birikiminin hızını yavaşlatabilir.
    • Standart bir hava filtresi, ısıtma ya da soğutma sistemlerine zarar gelmesini engellemek için havadaki sadece büyük partikülleri filtreler. Tozu azaltmak için, tek kullanımlık yüksek kaliteli kâğıt ya da katlanmış kumaş filtreler kullanman ve bunları her 1 ila 3 ayda bir değiştirmen tavsiye edilir.
  2. 2
    Bir hava temizleme cihazı al. Bu makineler havayı, toz partiküllerini yakalayarak temizler. Çok tozlu evler ya da toz alerjisi olan aileler için harikadır.[1] Hava temizleme cihazı sadece bulunduğu odayı temizler, o yüzden her yatak odasına ve salona bir tane almayı düşün.
Yöntem 2
Yöntem 2 / 4:

Tozu Temizlemek

  1. 1
    Haftada iki kez evi elektrik süpürgesiyle süpür. HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtreli bir elektrik süpürgesi kullanmak, mümkün olduğunca fazla tozu temizlemeni sağlayacaktır. Evindeki tüm halıları, özellikle de çok kullanılan bölgelere odaklanarak elektrik süpürgesiyle süpür. Diğer zeminleri de süpürebilirsin. Evi sık sık süpürmek gerçekten de mobilyaların altında ya da köşelerde biriken toz miktarını azaltır. Muhtemelen farkı hemen göreceksin.[2]
    • Elektrik süpürgesinin filtresini mutlaka sık sık değiştir.
    • Elektrik süpürgenin iyi çalıştığından emin ol. Bozuk bir elektrik süpürgesi, tozu havaya tekrar verip sorunu kötüleştirecektir.
  2. 2
    Zeminleri süpürgeyle birkaç günde bir süpür. Elektrik süpürgesi kullanamadığın zeminlerdeki tozlardan süpürge ve faraşla kurtulmak, evindeki tozu azaltmanın harika yollarından bir diğeridir. Kapı aralıkları, koridorlar ve mutfağın zemini gibi bolca toz barındırmaya meyilli yerleri sık sık süpür. Eve yeniden girmesini önlemek için tozu dışarıdaki çöp kutusuna at.
  3. 3
    Yerleri sık sık sil. Islak bir paspasla yerleri silmek, süpürürken kaçırdığın tozları toplamak için biçilmiş kaftandır. Sık sık paspas yaparsan tozu kontrol altına alabilirsin. Yerleri uzun süre silmezsen tozun, kirin temizlenmesi daha zorlaşır ve bu sefer yerleri ovalamak zorunda kalabilirsin.
  4. 4
    Mikrofiber bezlerle toz al. Bezden beze büyük fark vardır. Evinde toz sorunu varsa mikrofiber toz bezi ısmarlamanın zamanı gelmiş olabilir. Bu kumaş, tozları yakalamak ve hapsetmek için tasarlanmıştır. Eski bir tişört ya da havlu kullanmak, tozdan gerçekten kurtulmak yerine bir yerden diğerine taşır. Aynısı tüylü toz alıcı için de geçerlidir, mobilyan daha temiz gözükür ama toz partikülleri havaya dağılır.
    • Mikrofiber toz bezlerini şömine rafının, çalışma masasının, komodinlerin üstü gibi tozun birikmeye meyilli olduğu tüm yüzeylerin tozunu almak için kullan. Islak bezler, toz toplamaya kuru bezlerden daha yatkındır. Bu nedenle ahşap olmayan mobilyaların tozunu alırken, önce bezi ıslatmayı dene.
    • Mikrofiber bezi, topladığı tozlardan kurtulmak için toz aldıktan hemen sonra yıka. Ama kuruturken kurutma makinesi mendillerinden kullanma çünkü çamaşır yumuşatıcısı, bezin toz tutma kapasitesini azaltır.
  5. 5
    Yatak takımını sık sık yıka. Çarşaflar, battaniyeler, yorganlar ve yastıklar, tozun birikmeye meyilli olduğu yerlerdir ve insanlar tüm gece tozlu hava soluduklarından sıklıkla burunları tıkalı uyanırlar. Yatağa her yattığında ya da her kalktığında, bilmeden havaya toz kaldırırsın. Bunun çözümü, yatak takımını sık sık yıkamaktır, özellikle de senin ya da aile üyelerinin cildi kuruysa ya da evcil hayvanların seninle yatıyorsa.
    • Çok tozlu bir evde yaşıyorsan, çarşafları ve yastık kılıflarını haftada bir yıka.
    • Diğer yatak eşyalarını ve battaniyeleri üç ya da dört haftada bir yıka.
  6. 6
    Minderlerini ve kilimlerini ayda bir döv. Yatak takımın gibi, mobilyalarının minderleri ve kilimlerin de zaman içinde bir sürü toz tutmaya meyillidir. Mindere her oturduğunda ya da kilimde her yürüdüğünde havaya toz kaldırırsın. 3 ayda bir, minderlerinle kilimlerini birkaç kez dövmek için dışarıya çıkar ve olabildiğince fazla tozu ortadan kaldır.
    • Eski bir süpürge sapı, kilimlerle minderleri dövmek için harika bir alettir.
    • Her yerlerini döv, sadece tek bir yerlerini değil.
    • Vurduğunda havaya uçuşan toz partikülleri görmeyene dek kilim ve minderleri dövmeye devam et.
  7. 7
    Duvarlarını baştan aşağıya temizle. Birkaç ayda bir, evini köşe bucak temizleme zamanı geldiğinde, duvarları, kenarlıkları ve süpürgelikleri mikrofiber bezle sil. Önce duvarların üst kısımlarını temizle, sonra aşağıya doğru ilerle. Bu şekilde, duvarı temizlerken aşağıya dökülen tüm tozları toplayabilirsin.
Yöntem 3
Yöntem 3 / 4:

Dağınıklığı Toplamak

  1. 1
    Ivır zıvırları at. Evindeki her odan süs eşyalarıyla doluysa, tozları azaltmak çok daha zor olacaktır. Evi dolaş ve aslında ihtiyacın olmayan ve toz toplayan eşyaları sapta. Bu, yüzeyleri temizlemeyi çok daha kolay hale getirecektir.
    • Gerçekten saklamak istediğin eşyaları ailenin sık kullanmadığı bir odaya taşımayı düşün. Bu şekilde, evinin ana odalarında toz birikme ihtimali azalacaktır.
  2. 2
    Dergi ve kitap yığınlarından kurtul. Bunlar zamanla eskidikçe bir sürü toz üretir. Evde bunlardan yığın halinde olması, tozlu bir ortamı garanti eder. Kitaplarını kitap raflarına yerleştir, dergileri ve diğer kâğıtları sık sık yenile. Saklamak istediğin kâğıtları plastik kutulara koy, böylece evini tozlandırmazlar.
  3. 3
    Evinde daha az tekstil ürünü kullan.[3] Battaniyeler, yastıklar, masa örtüleri ve üstü kumaş kaplı mobilyalar da evdeki tozu, hem üreterek hem de tutarak arttırır. Kumaş kaplı eşyalarının sayısını azaltabilirsen, evinde uçuşan tozların miktarında azalma göreceksin.
    • Kumaşlı mobilya almak yerine, deri ya da ahşap tercih et. Eski bir mobilya dağılıyor ve bu yüzden toz üretiyor olabilir. Eğer öyleyse, o eşyayı at.
    • Battaniyelerini ve yastıklarını sık sık yıka.
  4. 4
    Dolaplarını temiz tut. Dolabının kapısını her açışında, hava basıncındaki minik değişiklikler, giysi ya da kumaşlardaki lif parçalarının kopmasına neden olur ve bu toz parçaları yerde birikir. Dolabın dağınıksa, temizlik sırasında dolabının zeminini temizleme ihtimalin daha azdır. Dolabın zemini temizken, temizlik yapmak kolaydır ve bu, tozun dolaptan çıkıp başka bir yere uçmasını engeller.
    • Giysilerini yığın halinde ya da üst üste katlayıp koymak yerine as.
    • Bütün ayakkabıları bir kutuya atmaktansa koyulacakları bir yer olsun.
    • Dolabının zeminindeki toz miktarını azaltmak için düzenli olarak elektrik süpürgesiyle süpür.
  5. 5
    Kullanılmayan giysileri kutularda ya da çantalarda muhafaza et. Mevsimi olmayan kıyafetler, gelecek yıla kadar öylece durmak yerine bir yere kaldırılmalıdır. Kıyafetler ve kumaşlar kapalı kutularda saklandığında daha az hareket eder ve o yüzden de daha az toz yapar.
    • Bunları, şeffaf kutularda ya da poşetlerde saklaman önerilir, böylece neyin nerede olduğunu kolayca görebilirsin.
    • Toz, kutuların üstlerinde birikirse, kolayca silebilirsin.
  6. 6
    İnsanlara kirli ayakkabılarını kapıda çıkarttır. Eve giren çamur ve kir kuruyunca evdeki toza katılacaktır. Yağmurlu günlerde ya da kış aylarında, insanlardan ayakkabılarını kapıda çıkarmalarını istemeyi düşünebilirsin. Bu şekilde, bunların ürettiği tozu tek bir yerle sınırlandırabilirsin ve burayı sık sık temizleyebilirsin.
  7. 7
    Evcil hayvanlarını düzenli olarak tara. Kediler ve köpekler, evdeki toz miktarına tüyleri ve dökülen derileriyle katkıda bulunur. Ev hayvanlarını taramanın çok faydası olur. Onları, salondaki kanepenin üzerinde ya da yatak odasında değil de banyoda ya da çamaşır odasında tara, çünkü buraları temiz tutmak daha zordur. Yataklarını da sık sık yıka.
Yöntem 4
Yöntem 4 / 4:

Çatlakları Tıka

  1. 1
    Tozların çoğu eve dışarıdan girer. Kapı ve pencere çerçevelerinin etrafındaki çatlakları kapatmak için macun kullan. Bunun bir faydası da, ısınma ve havalandırma faturalarının düşecek olmasıdır.
  2. 2
    Şöminelerin içinde deliklere ve buralarda kül, is birikip birikmediğine bak. Bir baca temizleyicisi tutman gerekebilir.
  3. 3
    Elbise kurutucunun içinde hav birikip birikmediğine bak.
    • Kurutucunun içinde hav kalması, yangın riski doğurur ve havalandırma sistemiyle ilgili bir sorun olduğuna işaret eder.
    • Bağlantıları ve arkadaki havalandırma deliklerini, kaçak ya da tıkanma var mı diye kontrol et. Varsa onar.

Bu wikiHow makalesi hakkında

Ortak yazarlar :
wikiHow Yazarı
Bu makale editörler ve araştırmacılardan oluşan, makalenin doğruluğu ile kapsamlılığını onaylayan, eğitimli bir ekip tarafından ortaklaşa yazılmıştır.

wikiHow’ın İçerik Yönetim Ekibi, yüksek kalite standartlarımızın sağladığından emin olmak için, editör ekibimizden gelen her çalışmayı dikkatli bir şekilde denetler. Bu makale 49.610 defa görüntülenmiştir.
Kategoriler: Ev ve Bahçe
Bu sayfaya 49.610 defa erişilmiş.

Bu makale işine yaradı mı?

Geri bildirimde bulunduğun için teşekkürler! Bunun gibi daha fazla makale oku.
Geri bildirimde bulunduğun için teşekkürler! Bunun gibi daha fazla makale oku.
Bu makale faydalı olmadığı için üzgünüz. İşte sana daha fazla yardımcı olabilecek benzer bazı makaleler.
Bu makale faydalı olmadığı için üzgünüz. İşte sana daha fazla yardımcı olabilecek benzer bazı makaleler.