Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngilizler'i çıldırtan iddia:

        İngiltere'de 'İspanyol Armadası yenilgisinde Birinci Elizabeth’i Türkler’in kurtardığı’ tarih kitaplarına yazılsın önerisi olay yarattı.

        İngiltere’de, ‘1588 yılındaki İspanyol Armadası yenilgisinde Kraliçe Birinci Elizabeth’i Türkler’in kurtardığı’ tarih kitaplarına yazılsın önerisi olay yarattı. Öneriye karşı çıkanlar “Azınlıkları mutlu etmek için kitapları mı değiştireceğiz? Bizim kimsenin yardımına ihtiyacımız” yok diye tepki gösterdi

        İngİltere’de tarih kitaplarının, farklı ulusların katkılarına da yer verecek şekilde değiştirilmesi teklifi tartışma yarattı. Teklifi gündeme getiren Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Trevor Philips örnek olarak Türkler’in İspanyol Armadası olarak anılan İngiltere-İspanya Savaşı’nda Kraliçe Birinci Elizabeth’i kurtardığını, bunu tarih kitaplarına yazmak gerektiğini söyleyince de kıyamet koptu. Daily Mail gazetesi “Şimdi de azınlıkları mutlu etmek için tarih kitaplarımızı mı değiştireceğiz” başlığını attı. Bazı kesimler ise “İngiltere tarihi şanlı zaferlerle doludur, kimsenin yardımına ihtiyacımız yok. Biz Sovyet Rusya mıyız tarihimizi baştan yazalım?” yorumunu yaptı.

        İstanbul’a mektup yazdı

        Türkler’in Kraliçe Elizabeth’i gerçekten kurtarıp kurtarmadığı ise açıklığa kavuşmuş değil. İspanyol donanmasının 1588 yılında İngiltere’ye saldırdığı ve büyük bir yenilgiye uğradığı savaşta tek bir İngiliz gemisi batmadı. Trevor Philips konuşmasında “Bu büyük zaferde Müslüman Türkler’in Kraliçe’nin isteği üzerine İspanyolları haftalarca Akdeniz’de oyalamasının payı olduğunu artık biliyoruz” dedi. Londra Üniversitesi uzmanlarından Jerry Brotton’un çalışmaları da bunu kanıtlar nitelikte... Brotton Kraliçe’nin güvenlik şefinin, İstanbul’daki büyükelçiye yazdığı ve Osmanlılar’dan yardım istemesini söylediği mektubu 2004 yılında ortaya çıkardı. Ancak bu teoriye karşı çıkanlar da var. İspanyol Armadası ile ilgili bir kitap yazan Doktor Simon Adams “Mektup 1585’te yazılmış... Yani savaştan tam üç yıl önce... Ayrıca Osmanlılar’a mektup gitmiş olması, yardım ettiklerini kanıtlamaz. Osmanlılar o dönemde Ortadoğu ile meşguldü” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ