‘İşte Apo İşte Öcalan’ Röportajı – Mehmet Ali Birand – Milliyet


Mehmet Ali Birand - İşte Apo İşte PKK - 16 Haziran 1988
Mehmet Ali Birand – İşte Apo İşte PKK – 16 Haziran 1988

Tarih 16 Haziran 1988… Merhum gazeteci Mehmet Ali Birand’ın yaptığı ve Milliyet Gazetesi’nin toplatılması ile sonuçlanan ‘İşte Apo işte Öcalan’ röportajı…

Terörist elebaşı Öcalan ile yapılan bu ilk röportaj, Milliyet’te günler öncesinden duyrulmuştu. Birand’ın başını bir hayli ağrıtan bu röportaj PKK’nın Lübnan’daki karargahında yapılmıştı. Apo ile 3 gün görüşen Mehmet Ali Birand’ın fotoğraflarını Coşkun Aral çekmiş, şoförlüğünü ise Halit isimli bir kişi yapmıştı.

Röportaj öncesinde yaşadıklarını aktaran Birand, Bekaa Vadisi’ndeki yolculuk için ‘Kimi arasanız buluyorsunuz. Japon Kızıl Ordusu’ndan IRA’ya, Filistinliler’in en küçük birimlerine kadar. 10 silah, 10 adam buldunuz mu Bekaa’da grup kurabiliyorsunuz” diyordu.
Abdullah Öcalan için ‘genç adam’ diyen Birand, Öcalan’ın babasını taşladıktan sonra köyden ayrılışını ve PKK’yı nasıl kurduğunu anlatıyordu.
Tarihi bir röportaj olmasına rağmen aynı gün toplatılan gazete sonrasında Mehmet Ali Birand’ı da zor günler bekliyordu. Yıllar sonra bu röportaj için “Meslek hayatımda başıma en fazla bela açan röportaj” diyen Birand, ciddiye alınmayan ve ‘3-5 çapulcu’ denen örgütü ve elebaşısı Apo’yu Türkiye’ye tanıtmıştı.
Birand, vefat etmeden önce yaptığı açıklamada Abdullah Öcalan ile tekrar röportaj yapmak istediğini söylemekle birlikte Öcalan’ın 2014-2015 yıllarında Meclis’e girebileceğini söyleyerek ‘Bunu yaparsa ancak Tayyip Erdoğan yapabilir. Ondan güçlü birisini görmüyorum.” demişti.
Şuan içinde bulunduğumuz ‘çözüm süreci’ gözönüne alındığında Birand’ın haklı olabileceğini söyleyebiliriz.

kapak

kapak2

kapak0

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - Bekaa'da 3 gün

00

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - PKK'yı Çubuk Barajı'nda kurduk

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - PKK'yı Çubuk Barajı'nda kurduk

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - Babamı taşladım köyü terk ettim

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - 61'i kadın, 63'ü çocuk 552 yurttaşımızı katlettiler

Mehmet Ali Birand - Abdullah Öcalan Röportajı - 61'i kadın, 63'ü çocuk 552 yurttaşımızı katlettilerfik

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.