Merhaba,

İlk yazı bence bu olmalıydı. Çünkü bugünlerde hatta son bir yılda en çok yaptığım şey Toprak’ı giymek. Bu konuyla ilgili çok yazacağım, çizeceğim hatta çekeceğim o yüzden bu çok uzun bir yazı olmayacak. Ama uzayabilir de:) bak bir an kestiremedim…

Bebekler yeni doğduğunda anneye, kokusuna, sıcaklığına çok ihtiyaç duyar bunu artık bilmeyen yok. Hatta tıp dilinde doğumdan sonra ki 3 ay için 4. trimester dendiğini babanneler bile biliyor. Bu bir adaptasyon dönemi. Bu dönem o miniğin size en fazla ihtiyaç duyduğu zamandır. Bu dönemde yapmanız gereken en önemli şey de etrafınızda bık bık bık konuşan “Emiyo mu o? ” ” Sütün var mı? ” ” Eyvah eyvah kucağa alışacak ” ” Bak bu çok minik sen buna mama ver. ” ” Şekerli su verelim. ” “Kız kızım o çocuk orada nefes alıyor mu? ” “Sen onu çok bağlama yürüyemez o.” “Eyvah eyvah bacaklarını çok ayırmışsın kalçası çıkacak.” ci teyzelerden uzaklaşmak. Sadece kendinizi dinlemek gerçekten çok muhteşem bir şey. Ben hiç anaç bir insan değildim, ta ki Toprak’a kadar. Ben bile kendime şaşkınım son bir senedir. Gerçekten o bebek içinizden çıktıktan sonra içinizdeki annelik de hortluyor. Siz diyin hormonlar, ben diyim size muhtaç bir beden, nedir ne değildir bilemem ama akıllı işi bi duygu değil. Ne matematiğe benziyor ne anatomiye. Öyle değişik bir sevgi ve şevkat şelalesi.

Neyse işte, bebekler dünyaya geldikten sonra o ten temasına ve anneye muhtaç. Bunu sağlamanın en güzel yolu da esnek sling. Nedir bu esnek sling? Ben bu olaya Babywearing 101 diyorum. Çünkü gerçekten ilk ders bu! Öncelikle yenidoğan için bir çok bebek giyme okulunun ve otoritelerin önerdiği ESNEK SLING. Bu bir kumaş ama esneyen, interlok, yaklaşık 60cm eni ve 5m boyu olan bir kumaş. Önce vücudunuza bağlıyorsunuz sonrada bebeği içerisine yerleştiriyorsunuz. Bebeğin pozisyonu anne karnındaki gibi oluyor ve bebek kendini güvende hissediyor, anne de elleri serbest hareket edebiliyor.

Toprak’da kolik ya da gaz sancısı nedir bilmedim. Hatta Toprak’ın ilk 6 ay gerçekten ağladığını duymadık diyebilirim. Ben bu durumu benim rahatlığıma ve Toprak’ı hastaneden eve getirirken bile bağlamış olmama bağlıyorum. Toprak doğduğu günden beri giyiliyor. Gerçekten hareketli ve kucağı sevmeyen bir bebek ama sadece onu slinge ya da kanguruya bağladığımda kucağımda duruyor. Serbest elle uyutmak ya da gezdirmek hiç mümkün değil. Bu da bu olayın hilesi diyelim. Demem o ki, bebekler siz onları neye alıştırırsanız gerçekten ona alışıyor. Ayrıca şöyle bir konu var, bebek taşıyıcıları o kadar fazla ki bu konu havada kalmasın, her taşıyıcı ergonomik değil. Aman diyim biraz okuyup araştırmadan almayın. (Daha sonra yazacağım konularda da bu durumdan bahsedeceğim). Sling ile başlayanlar o hissi yaşadıkları için devamında mutlaka ergonomik bir taşıyıcı ya da dokuma sling ya da mei tai ya da onbu alıyor. Hatta bazıları var ki hepsini alıyor 🙂 (ben) Bütün aparatlar ile ilgili bir şeyler yazıp karalayacağım ama bugün sadece esnek slingi anlatmak istedim. Tek dezavantajı, belirli bir kiloya kadar kullanılması (7-8) sonrasında sarkma yaptığı için anne için sancılı bir taşıma, bebek için de ergonomisi kaybetmiş bir taşıyıcı olabilir. Neler kazandırır peki bu esnek sling ya da esnek wrap?

*Anne bebekle devamlı temasta olur. Mis olur anne nefesi bebe nefesi olur.

*Zaten yenidoğan dediğimiz 2-4 kg arası. Onu birde vücudunuza bağlarsanız yok gibi olursunuz. Bir vücut olursunuz. Doğurmamış gibi olursunuz. Hatta daha da güzel kokusu burnunuzda olur.

*Avm de asansör beklemek yerine yürüyen merdivene binersiniz. Kaldırımlarda araba itelemek yerine tempolu yürüyebilirisiniz.

*Yürürken emzirebilirsiniz. Hatta emzirdiğinizi çaktırmayabilebilirsiniz.

*Gaz, kolik, ağlama krizleri, yenidoğan “ınga” ları, memeden ayrılmayıp uykuya dalamamaları için çare olabilirsiniz. Muhteşem bir uyutma aparatıdır. Takın üstünüze tempolu yürüyün, dans edin uyku garanti.

*Ufacık bir yer kapladığı için ilk zamanlar devasa bebek arabaları yerine esnek sling tercih edip hop heryere taşıyabilirsiniz.

*Sizinle devamlı ten temasında olan bebeğinizin gerçekten iletişimi, gözlem yeteneği, dil becerisi ve algıları inanılmaz gelişiyor. Tecrubeyle sabittir. Bağlanan bebekler gerçekten mutlu bebekler oluyor.

*Lohusa döneminde dışarıda nefes alabilmenizi sağlar. Eve hapsolmak yerine bebeğinizi üzerinize giyip fıtı fıtı gezebilirsiniz. Aynı şekilde evde günlük işlerinizi idame ettirmek için çok kullanışlıdır. Özellikle bebeğine yanlız bakan “Destek Çemberinden Yoksun Annelik” için muazzam bir kolaylık.

En büyük tavsiyem de “Neko Esnek Sling” dir. 90TL fiyatı olan hatta ikinci elini 50TL ye bile alabileceğiniz bir ürün. Ben Toprak için Boba marka (140TL) almıştım. Ama sonra 5 hamile arkadaşıma hediye olarak Neko aldım. Gerçekten Neko fiyat/performans olarak çok mantıklı bir seçim. Toprak için aldığım esnek sling şuan da 3. bebeği sarmalamak üzere bir arkadaşımda. Ben kullandım, başka bir arkadaşım kullandı şimdi o da başka bir arkadaşa kargoladı:) Öyle de sağlam ve kullanılabilir bir şey. Ayrıca verdiğiniz paranın kuruşu kuruşuna değen bir bebek masrafı.

Aşağıdaki görselde 0-3 ay arası bir bebeğin nasıl taşınması gerektiği ve güvenlik önemlerini anlatıyor. Bebeğin sırtı “C” (kesinlikle öne dönük taşıma önerilmiyor-önermiyorum-önermeyin) , bacakları ve poposu squat pozisyonunda, yüzü ve çenesi daima açık ve herhangi bir şey ile kapatılmamış olmalıdır.

.

Esnek sling ile ilgili bir video çekip paylaşacağım. Önce bir yenidoğan bulmalıyım:) Öhöm öhöm youtube kanalıma abone olunuz analar, bacılar, kankiler. Yakında birçok bağlama ile orada olacağım.

Şimdilik sevgiler, öpücükler ve bol bebik gülüşleri…