Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?

Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız? Cmbserbestbolge
20 dakika
382,232
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 1. yazısıdır.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Okurlarımızdan en sık gelen taleplerden biri, piyasada bulunan popüler bilim kitapları arasından hangilerini tavsiye ettiğimiz... Biz de, bu soruya kalıcı ve kapsamlı bir cevap olabilmesi için, okurlarımızdan sevgili Nilüfer Tekin'in desteğiyle tam bir liste çıkardık. Aşağıda tam listeyi bulabilirsiniz.

Bu listedeki kitapların ezici çoğunluğu doğrudan veya dolaylı olarak evrimle veya evrimin doğrudan ilişkili olduğu alanlarla ilgilidir. Dolayısıyla fizik, astronomi, kozmoloji, genel bilim tarihi gibi konulardaki birçok tavsiyemize burada yer vermedik. Bunun için ayrıca bir liste oluşturabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Listemizi çeşitli ara başlıklara böldük. Ancak bu ara başlıklar keskin sınırlara sahip değildir; dolayısıyla bir ara başlık altında bulduğunuz kitap, diğer ara başlıklardaki konuları da kapsayabilir. Sadece size genel bir fikir verebilmek adına böyle bir ayrıma gittik.

Bu listenin herhangi bir "okuma sırası" bulunmuyor. Yine de, özellikle faydalı bulduklarımızı veya kritik olduğunu düşündüklerimizi olabildiğince daha üst sıralara yazmaya çalıştık (bunu her zaman takip edememiş olabiliriz). Dolayısıyla size tavsiyemiz üst sıralardaki kitaplara öncelik vermenizdir. Ayrıca listedeki bazı kitapların yanında, Evrim Ağacı olarak bizim düştüğümüz kısa notları görebilirsiniz. Bunları dikkate alarak hangi kitapları daha önce okuyabileceğinizi belirleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Listedeki kitaplara olabildiğince bağlantılar vermeye çalıştık. Böylece kitapları satın alabileceğiniz bir kitabevine doğrudan erişebilmenizi sağlamak istedik. Ancak bazı bağlantılar "ölü" olabilir; kimi durumda kitabevinde o kitap tükenmiş olabilir. Bu durumda tek yapmanız gereken, kitap ve yazar adını Google'da aratarak söz konusu kitapların satıldığı kitabevlerini bulmak olacaktır. Kitabevlerinin kitapla ilgili açıklama kısımlarını okuyarak, bir kitabın evrimin tam olarak hangi açısıyla ilgili olduğunu da öğrenebilirsiniz. Biz, listeyi kısa tutmak adına kitap açıklamalarını eklemedik. Ayrıca buraya tıklayarak ulaşacağınız albümümüzde, Evrim Ağacı olarak bugüne kadar kaleme aldığımız kitap değerlendirmelerini okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki kitapların bazılarını ne yazık ki "çeşitli nedenlerle" kitabevlerinde artık bulamayabilirsiniz. Bu sebeple size tavsiyemiz, bulamadığınız kitapları NadirKitap.com gibi sahaf sitelerinden aramanız veya doğrudan sahaflara giderek bu kitapları bulmaya çalışmanızdır. Geri kalanlarını ise normal bir şekilde, D&R, KitapYurdu ve idefix gibi internet sitelerinden ve dükkanlardan satın almanız mümkün olacaktır.

Ayrıca, sizden bir ricamız var: Lütfen kitapların orijinallerini satın alarak ülkemizdeki popüler bilim yazarlarına destek olunuz. İnternette bu kitapların PDF'lerinin, sokaklarda korsan kopyalarının olduğunu biliyoruz. Bunun yasadışı olması ve 5 yıla kadar hapis cezası olması bir yana, bir avuç bilimsever ve bilim insanı, gecelerini gündüzlerine katarak; kendi iş, aile, eş, dostlarından olarak bu kitapları yazıyor, dilimize çeviriyor, beğeninize sunuyorlar. Bir miktar maddi kaynağınızı bu sürece katkı sağlamaya ayırarak, bu yazarlara destek olun. Bu kitapların piyasada satıldığını, ülkemizde bilime talep olduğunu hem yazarlara hem kitabevlerine hem de dünyaya gösterin. Böylece daha fazlasını başarmamız mümkün olacak.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrimi Okuyarak Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler

Bu listeyle paralel olarak en sık sorulan bir diğer soru da şu: "Evrimi tam olarak nasıl ve nereden öğrenebilirim?" Bu sorunun cevabı çok uzun ve genellikle "Saygın bir üniversitenin biyoloji bölümünü okumak önemli." gibi bir cümleyi içeriyor. Fakat kitap listemize geçmeden önce, yeniden üniversiteye gitmek zorunda kalmaksızın evrimi öğrenmek için yapabileceğinizin en iyisini kısaca anlatmak istedik. Böylece umuyoruz ki okurlarımızın evrimsel biyoloji konusunda kapsamlı bir kavrayışa erişmesine katkıda bulunabiliriz:

Size yalan söyleyemeyiz: Bir bilim dalını öğrenmek, gerçekten zor ve zahmetli bir iştir. Zaman, emek, ter ve tekrar tekrar deneme yanılma isteyen bir iş... Birçoğunun daha bir arpa boyu yol kat etmeden ne yazık ki yıldığı bir iş... Ya da "Tamam, artık öğrendim." diyerek, kestirip attığı bir iş... Bir bilim dalını öğrenmeyi yeni bir yetenek öğrenmeye benzetebilirsiniz (yamaç paraşütü yapmak gibi). Konuyu eksiksiz olarak "bilivermek" kulağa hoş gelse de, o seviyeye ulaşmak için uzun bir süre boyunca çalışmanız, okumanız, öğrenmeniz, denemeniz ve yanılmanız gerekir. Bu da oldukça makul bir beklentidir: Zira evrimi öğrenmek, bir kart oyunu, örneğin Pişti oyununu öğrenmeye benzemez. Çok daha zordur, çok daha fazla emek ister. Sonuçta evrimsel biyoloji dediğiniz saha, hakkında milyonlarca akademik makale ve binlerce kitap basılmış, her yıl onlarca bilimsel konferans düzenlenen, üzerinde yüz binlerce bilim insanının araştırmalar yürüttüğü, yüzlerce okulda ayrı bölümleri ve araştırma grupları bulunan, neredeyse her bilim dalıyla çeşitli şekil ve seviyelerde ilişkisi olan ve var olmuş en güçlü bilimsel teorilerden biri olan Evrim Teorisi'nin araştırıldığı, uçsuz bucaksız bir bilim dalıdır. Bu kadar kapsamlı bir konuyu öğrenmek, rastgele birkaç kitap okumak veya birkaç hafta kafa yorarak, kendiliğinden olacak bir şey değildir. 

Ancak şunu da söyleyelim: Bu tip bir kitap listesine ulaşarak ve evrimi öğrenme niyetinizi göstererek, evrimi bildiğini iddia eden, hatta bu iddiayla sosyal medya ve TV'ler üzerinden beyanatlar veren birçok kişiden birkaç adım ilerdesiniz demektir! Çünkü ne yazık ki ülkemizde evrim, hakkında tek bir kitap bile okumamış, konu hakkında akademik eğitim almamış kimselerin yalanları üzerinden anlatıldı, anlatılıyor. Ancak siz, bu kitapları okumaya başlayarak, ülkemizin evrim konusundaki algı, bilgi ve kültür seviyesini değiştirmek adına çok önemli bir adım atmış oluyorsunuz. Sizi yürekten tebrik ederiz! 

Eğer ki bu işe ciddi şekilde kafa yormayı ve bizler gibi, hayatınızın önemli bir kısmını bu alana ayırmak istiyorsanız, kitaplar öncesinde bizim Makale Arşivi'miz ile işe koyulabilirsiniz. Böylece sahanın ilginizi çekip çekmeyeceğini anlamış olursunuz ve bazı temel bilgileri edinmeniz mümkün olur. Bu devasa arşivimizi nasıl okuyabileceğiniz konusunda yol göstermek için "Makale Arşivimizi Okumak" başlıklı bir yazı hazırladık. Makale Arşivi'miz, sizi çok kapsamlı bir kavrayışa eriştirecek ve belki de piyasada kolaylıkla bulamayacağınız sayısız bilgiye erişim sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak 500'den fazla makaleye sahip Makale Arşivi'miz bile, evrimi tam anlamıyla ve layığıyla öğrenmek için asla yeterli değildir.

Eğer ki evrimi tam anlamıyla öğrenmek konusunda ciddiyseniz, aşağıda verdiğimiz listemizdeki ilk 30-50 kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Bu, evrimi gerçek anlamıyla öğrenmek konusunda atmanız gereken ilk somut adımdır. İlk 50 kitabın en azından 30 civarını baştan sona, dikkatlice okumak, size evrim konusunda belli kavramları tam olarak izah edebileceğiniz ve kavrayabileceğiniz altyapıyı kazandıracaktır. Bu noktaya ulaşmadan, evrim hakkında hiçbir yargıya varmamanızı, özellikle de internet gibi ortamlarda bu konuda tartışmalara girmemenizi önemle tavsiye ederiz. Cehaletten kaynaklanan argümanlar ve heyecanla insanlarla tartışmak ilgi çekici gelse de, sonradan pişman olacağınız bir vakit kaybı olacağını ve insanların fikrini değiştirmek konusunda hiçbir işe yaramayacağını garanti edebiliriz. Nasıl değiştirebilir ki? Sizin argümanlarınız bile bilimsel bir temele dayanmıyor olacak. İnsanlara anlatmadan önce, kendinizi tamamen eğittiğinizden emin olmalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak orada da durmayın! Listemizden seçeneğiniz 50-100 kitabı okumanızı önemle tavsiye ederiz. Bunu yaptığınızda, muhtemelen evrimi gerçek anlamıyla ne olduğunu anlayacak, doğadaki evrim örneklerini kolaylıkla görüp açıklayabilecek konuma geleceksiniz. Edindiğiniz birikim, birçok konuyu kendi başınıza evrimsel analize tâbi tutabilmenizi mümkün kılacak. Bu noktada, resmî bir "uzman" olmasanız bile, evrimi popüler kültür anlamında etraflıca bildiğinizi söylemek muhtemelen yanlış olmayacaktır. Tabii ki okuduklarınızı özümsediyseniz ve tam olarak anladıysanız. 

Kendinizi daha da geliştirmek istiyorsanız, işte size bir meydan okuma: Listedeki kitapların tamamını okuyabilir misiniz? Ama sırf "okumuş olmak için" değil! Gerçek anlamıyla bu konuyu bir "uzman düzeyinde" kavrayabilmek için? Çünkü bunu başarabilirseniz (ki bilimi öğrenmeye gönül verdiyseniz kesinlikle başarabilirsiniz), Türkiye'de evrim konusunda popüler olarak yazılmış, akademik amaç gütmeyen kitapların neredeyse tümünü okumuş olacaksınız! Bunun size neler katacağını hayal edebiliyor musunuz?

Ne var ki öğrenme ve aydınlanma mücadelesi burada da bitmiyor. Aslına bakarsanız, gerçek anlamda bilim, bu noktadan sonra başlıyor: Listemizdeki kitapların en azından 100 civarını okuduktan sonra, muhtemelen akademik makalelere de göz atmaya başlayabilirsiniz. Bunun için Google Scholar, ScienceDirect, SpringerLink, Scopus gibi kaynakları kullanabilirsiniz. Üniversite kütüphanelerinden bu makalelere ücretsiz olarak erişmeniz mümkün olacaktır. Bir kısmı ise herkese açık olarak sunulmaktadır; bunları Dünya'nın her yerinde, her cihazdan açıp okuyabilirsiniz. Tabii ki bunun için ve genel olarak bilimsel gelişmeleri birinci elden takip edebilmek için İngilizce öğrenmenizi de önemle tavsiye ederiz! 

Kitap listemiz umarız faydalı olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece 10 Kitap Önerecek Olsak...

Herkesin onlarca kitap alıp okuyamayacağını biliyoruz. Dolayısıyla eğer evrimi temelden başlayarak öğrenmeniz için en fazla 10 tane kitap önerecek olsak, bunlar şunlar olurdu (okuma sırasına göre):

  1. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları, Çağrı Mert Bakırcı, Ginko Bilim
  2. 50 Soruda Evrim, Çağrı Mert Bakırcı, Bilim ve Gelecek Yayınları
  3. Evrim Neden Gerçektir, Jerry Coyne, Palme Yayıncılık
  4. İçimizdeki BalıkNeil Shubin, NTV Yayınları
  5. Ataların Hikayesi, Richard Dawkins: Hil Yay.
  6. Neredeyse Bir Balina, Steve Jones, Evrensel Yay.
  7. Pandanın Başparmağı, Stephen Jay Gould, Versus
  8. Evrimin Dört BoyutuEva Jablonka & Marion Lamb, Boğaziçi Üniversitesi Yay.
  9. Türlerin Kökeni, Charles Darwin, Alter Yay. / Gün Yay / Evrensel Yay.
  10. Evrim, Douglas J. Futuyma, Palme Yay.

Ancak evrimi tam olarak anlamak ve bilgileri yerleştirmek için 10 kitap yetmez. Dolayısıyla aşağıda daha kapsamlı bir liste bulabilirsiniz.

Evrim Hakkındaki Kitapların Kısa Bir Listesi

Evrim Ağacı Tarafından Yayınlanan Kitaplar

  1. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları, Çağrı Mert Bakırcı, Ginko Bilim (Evrime sağlam bir giriş yapmak ve/veya aklınızdaki hatalı bilgilerden arınmak için bu kitapla başlayın.)
  2. Evrenin Karanlığında Evrimin IşığıÇağrı Mert Bakırcı (ed.), Ginko Bilim (Evrim konusunda kapsamlı ve çok yönlü bir algıya erişebilmek için bu kitabı okuyun.)
  3. 50 Soruda Evrim, Çağrı Mert Bakırcı, Bilim ve Gelecek Yayınları (Evrimi, evrim karşıtlarının soruları üzerinden öğrenmek isterseniz bu kitabı okuyun.)

Tam ve güncel listeye buradan erişebilirsiniz.

Evrimin Temelleri ve Genel Evrim ile İlgili Kitaplar

  1. Evrim, Douglas J. Futuyma, Palme Yay. (Diğer hiçbir kitabı almayıp bunu alabilirsiniz. Ders kitabıdır; ancak evrimi tüm detaylarıyla, harika bir şekilde öğrenmenizi sağlar.)
  2. Evrimsel AnalizScott Freeman, Jon C. Herron, Palme Yay. (Diğer hiçbir kitabı almayıp bunu alabilirsiniz. Ders kitabıdır; ancak evrimi tüm detaylarıyla, harika bir şekilde öğrenmenizi sağlar.)
  3. Türlerin Kökeni, Charles Darwin, Alter Yay. / Gün Yay / Evrensel Yay. (Ginko Bilim'in veya Alfa Kitap'ın çevirisi tavsiyemizdir. Bu şaheseri okumadan önce, şu makalemize bir göz atmanızı tavsiye ederiz, çünkü birçok yeni okura ağır gelebilir.)
  4. Ataların Hikayesi, Richard Dawkins: Hil Yay. (Dawkins tarafından yazılmış bizce en güçlü ve işe yarar evrim kitabı için, bunu almanızı tavsiye ederiz; diğer tüm kitaplarından daha faydalı evrimi öğrenmek için)
  5. Evrim Kuramı, John Maynard Smith, Evrim Yay. (Evrimin tarihsel gelişimini ve büyük "babalarından" birini doğrudan okumak için bunu tavsiye ederiz)
  6. Evrim Neden Gerçektir, Jerry Coyne, Palme Yayıncılık
  7. Evrim: Bir Fikrin Zaferi, Carl Zimmer, Alfa Yayınları
  8. İçimizdeki BalıkNeil Shubin, NTV Yayınları (Birden fazla veri hattının ve bilim dalının bir araya gelerek evrimi nasıl ispatladığını ve evrimsel argümanlara nasıl güç kattığını öğrenmek için bu kitabı okuyun.)
  9. Evrim Atlası, Çağlar Sunay, Peter Barrett, Douglas Palmer, Muzaffer Özgüleş, İş Bankası Yay. (Daha ziyade "kolay bilgiler" ve çocukların ilgisini çekmek için bulundurmanızı tavsiye ederiz.)
  10. Neredeyse Bir Balina, Steve Jones, Evrensel Yay. (Evrimle ilgili enfes perspektifler sunan, mutlaka okunması gereken bir kitap)
  11. Pandanın Başparmağı, Stephen Jay Gould, Versus (Evrime son derece özgün bir bakış kazanmanızı sağlayacak, çok kıymetli bir kitap)
  12. Evrimin Dört BoyutuEva Jablonka & Marion Lamb, Boğaziçi Üniversitesi Yay. (Kimi okur ağır olabilecek olsa da, mutlaka okunması gereken, çok önemli konulara harika derinlikte giren bir kitap).
  13. Evrim, TÜBİTAK (Arada birazcık nostalji iyidir.)
  14. Evrim: Kullanım Kılavuzu, Francisco Ayala, Aylak Kitap
  15. Evrim, Ali Demirsoy, Asi Kitap
  16. Herkes İçin Evrim: Darwin’in Teorisi Hayata Bakış Açımızı Nasıl Değiştirir?, David Sloan Wilson, Metiş Yay.
  17. Ben Maymun Muyum? Evrim Hakkında Altı Büyük SoruFrancisco Ayala, Boğaziçi Üniversitesi Yay.
  18. Evrim NedirErnst Mayr, Say Yay. (Mayr, gelmiş geçmiş en büyük evrimsel biyologlardan birisi. Kitapları mutlaka okunmalı ve bu, harika bir başlangıç.)
  19. Biyoloji Budur, Ernst Mayr, TÜBİTAK (Biyolojinin kalbinde yer alan evrimin, biyolojinin bütününe etkisi ve biyolojinin tam anlamıyla ne olduğunu öğrenmek için mutlaka okunmalı)
  20. Darwin Ne Yaptı?, Öner Ünalan, Papirüs Yay.
  21. Dünü ve Bugünüyle Evrim Teorisi, Kolektif, Evrensel Yay.
  22. Türlerin Kökeni (Resimli Uyarlama), Michael Keller, Versus Kit.
  23. Türlerin Kökeni (Manga), Hüseyin Can Erkin (çev.), Yordam Kit.
  24. Darwin'in Tehlikeli FikriDaniel Dennett, Alfa Yayınları (Ağır kitaptır; ancak ufkunuzu genişletir. Zorlu bir kitabı alt etmeye varsanız, belli bir temel edindikten sonra okumanızı tavsiye ederiz.)
  25. Maymundan mı Geldik?Kolektif, Bilim ve Ütopya Kitaplığı 
  26. Evrim Sürüyor, Iraz Akış & Zelal Durmuş, Yazılama Yay.
  27. Evrimin Işığında, Kolektif, Yazılama Yay.
  28. 50 Soruda Yaşamın TarihiDeniz Şahin, Bilim ve Gelecek Kit.
  29. Dersimiz Evrimİlhan Akalın, Yurt Kitap Yay.
  30. Seksüel Seçme, Charles Darwin, Onur Yay.
  31. Sevişen Beyin, Geoffrey Miller, NTV 
  32. Kızıl Kraliçe, Matt Ridley, Yapı Kredi Yay.
  33. Evrim Serüveni, Sedat Ölçer, Metiş Yay.
  34. Neandertal, Dimitri Papagianni & Michael A. Morse, Trend Yayınevi
  35. Yaşamın Tüm ÇeşitliliğiStephen Jay Gould, Versus
  36. Darwin ve Sonrası Doğa Tarihi Üzerine DüşüncelerStephen Jay Gould, TÜBİTAK
  37. Darwin ve DarwincilikPatrick Tort, Dost Yay.
  38. Darwin ve Evrimin Bilimi, Yapı Kredi Yayınları 
  39. Darwin ve Evrim TeorisiMarc Giraud, Alfa Yay.
  40. Kalıtım ve Evrim, Ali Demirsoy, Meteksan 
  41. Evrimin ÖyküsüVural Yiğit, Evrim Yay.
  42. Evrimsel Biyoloji YazılarıErgi Deniz Özsoy, Bilgesu Yay.
  43. Yaşam, Evrim ve Biz, Tamer Kaya, Alfa Yay.
  44. Gen BencildirRichard Dawkins, Kuzey Yay. (Evrimsel biyoloji tarihini ve gidişatını değiştiren, önemli bir çalışma. Dili biraz ağır olsa da, daha basit kitaplarla temeli attıktan sonra okunmalıdır.)
  45. Gen Çeviktir, Matt Ridley, Boğaziçi Üniveritesi Yay.
  46. Çatışan Genler, Austin Burt, Robert Trivers, Palme Yay.
  47. Genom, Matt Ridley, Boğaziçi Üniversitesi Yay.
  48. Kör Saatçi, Richard Dawkins, TÜBİTAK (Evrime yönelik en temel kitaplardan birisi. Yeni başlayanlar için ağır olabilir; ama bir noktada okumak şart.)
  49. Olağandışı Yaşamlar, James L. Gould, Carol Grant Gould, TÜBİTAK
  50. Mem Makinesi, Susan Blackmore, Alfa Yay.
  51. Paleontoloji & Evrim: Felsefi Bir Yaklaşım, Derek Turner, Boğaziçi Üniversitesi Yay.
  52. Yaşamın Yükselişi: Evrimin 10 Büyük İcadıNick Lane, Aylak Kitap
  53. Atalarımızın GölgesindeCarl Sagan & Ann Druyan, Say Yay.

Bilim-Din Çatışmasında Evrim

  1. Harun Yahya Safsatası ve Evrim Gerçeği, Bilim ve Gelecek Kit. (Büyük sorulara yüzeysel ve kısa cevapları bulabileceğiniz, muhtemelen cevapları yeterince tatmin edici ve derin bulmayacağınız, ama yine de bulundurmaya ve okumaya değer bir kitap)
  2. Tanrı Yanılgısı, Richard Dawkins, Kuzey Yay. 
  3. Kökenler: Yaratılışın Bilimsel Öyküsü, Jim Baggott, Kolektif Kitap
  4. Evrim Kuramının Dayanılmaz Bilimselliği, Yaman Örs, Bilim ve Gelecek Kit.
  5. Evrim Bilimi ve Yaratılış Efsanesi: Neyin Gerçek ve Neden Önemli Olduğunu BilmekArdea Skybrek, Yordam Kit.
  6. Yaratılış mı, Evrim Mi?, Andrew Petto & Laurie R. Godfrey, Ayrıntı Yay. 
  7. Evrim ve YaratılışçılıkMichael Shermer, Varlık
  8. Evrim Kuramı ve BağnazlıkCemal Yıldırım, Bilim ve Gelecek Kit.
  9. Bilim ve Yaratılışçılık: Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi GörüşüTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 
  10. Charles Darwin ve Evrim TartışmalarıBill Price, Kalkedon Yay. 
  11. Darwin, Tanrı ve Yaşamın Anlamı, Steve Stewart Williams, Say Yay.
  12. Yüzyılın DavasıEdward J. Larson, İzdüşüm 
  13. Yeryüzündeki En Büyük Gösteri, Richard Dawkins, Kuzey Yay. (Hristiyanlıkla ilgili tartışmalara gereğinden fazla girildiği için ülkemiz kültürü için anlamı daha zayıf olan; ama yine de okunmasının faydalı olacağını düşündüğümüz bir eser)

İnsan Evrimi ve Antropoloji ile İlgili Kitaplar

  1. İnsanın Türeyişi, Charles Darwin, Gün Yay. / Onur Yay.
  2. 50 Soruda İnsanın Tarihöncesi Evrimi, Metin Özbek, Bilim ve Gelecek Kit.
  3. Tüfek, Mikrop, Çelik, Jared Diamond, TÜBİTAK ("İnsan"dan anlamak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir başyapıt)
  4. Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens, Yuval Noah Harari, Kolektif Kitap (Evrim tarihini genel olarak öğrenmek açısından son derece popüler ve kolay okunan bir kitaptır; ancak akademik altyapısı konusunda eleştiriler de yok değil)
  5. Modern İnsanın Kökeni, Roger Lewin, Say Yay.
  6. Göl İnsanları, Richard Leakey, Roger Lewin, TÜBİTAK
  7. Biyoloji Açısından İnsanJean Rosland, Varlık
  8. İnsan Evrimi, Bernard Wood, Dost Kitabevi
  9. Bilgi Ağacı: İnsan Anlayışının Biyolojik Temelleri, Humberto R. Maturana, Francisco G. Varela, Metis Yay.
  10. Tarih Öncesi İnsanRobert J. Braidwood, Arkeoloji ve Sanat Yay.
  11. İnsanın Yükselişi: Türümüzün Biyolojik ve Kültürel Evrimine Bir BakışJakob Bronowski, Say Yay.
  12. İnsan Nasıl İnsan OlduM. İlin, E. Segal, Say Yay.
  13. İnsan Evrimine YolculukVural Yiğit, Evrim Yay.
  14. İnsan OlmakEngin Gençtan, Metis Yay.
  15. İnsan OlmakJohn Gribben, Mary Gribben, Dost Kit.
  16. Dünden Bugüne İnsanMetin Özbek, İmge Yay.
  17. Üçüncü Şempanze, Jared Diamond, Alfa Yay.
  18. İnsanın KökeniRichard Leakey, Varlık Yay. 
  19. Soyağacımızdaki Maymun, Eugene Harris, Koç Üniversitesi Yay.
  20. Antropoloji: İnsan Çeşitliliğine Bir Bakış, Conrad Phillip Kottak, Ütopya Yay.
  21. İnsanın Yanlış ÖlçümüStephen Jay Gould, Versus Kit.
  22. İnsan Türünün Kökeni ve GelişimiV.P. Alekseyev, Sosyal Yay.
  23. İnsan ve Evrim Gerçeği, Adam Şenel, Özgür Üniversite Kitaplığı 
  24. İnsan ve EvrimGüven Arsebük, Ege Yay.
  25. Doğanın İnsanlaşmasıSerol Teber, Say
  26. İlk Şempanze: İnsanın Kökeninin Peşinde, John Gribbin & Jeremy Cherfas, Alfa Yay.
  27. Kuramsal Yaklaşımlar Işığında İnsanın Biyokültürel EvrimiHüseyin Türk, Bilim Yay.
  28. İnsan Vücudunun Öyküsü: Sağlık, Hastalık ve Evrim, Daniel Lieberman, Say Yay.

 Charles Darwin ve Beagle Yolculuğu ile İlgili Kitaplar

  1. Charles Darwin’in Özyaşam Öyküsü, Francis Darwin, Daktylos Yay. (Charles Darwin'in kendisi tarafından yazılan, mutlaka okunması gereken özyaşam öyküsü)
  2. Charles Darwin, Katrin Hahnemann, İş Bankası Kültür Yay.
  3. Darwin ve Beagle SerüveniAlan Moorehead, TÜBİTAK (Son derece başarılı bir diğer biyografi)
  4. Charles Darwin: Bir Doğabilimcinin Evrimi, Richard Milner, Evrim Yay
  5. Charles Robert Darwinİş Bankası Yay. (Mutlaka okunması gereken harika bir biyografi).
  6. Charles Darwin, Alan Gibbons, İş Bankası Yay.
  7. Charles Darwin Kimdi?, Deborah Hopkinson, Beyaz Balina Yay.
  8. Charles Darwin: Evrim Devrimi, Rebecca Stefoff, TÜBİTAK
  9. DarvinGalip Ata, Bilim ve Ütopya Kit. 
  10. Darwin'in Kayıp Dünyası, Beasier, Kolektif Kitap
  11. Meraklısına DarwinPascal Picq, Yapı Kredi Yay.
  12. Darwin Gerçeği, Benjamin Farrington, Çağdaş Yayınları
  13. Bilim İnsanlarımız Darwin’i SelamlarkenAlper Dizdar, Yazılama Yay.
  14. Darwin Sizi SeviyorGeorge Levine, Metis Bilim
  15. Darwin ve Beagle Gemisi’yle YolculuğuFelicia Law, Optimist Yay
  16. Cennetten Akan Irmak, Richard Dawkins, Varlık Yay.
  17. Doğanın Gizli Bahçesi, Edward O. Wilson, Say Yay.
  18. Süreç Kuram ve Kavram Olarak EvrimYaman Örs, Kaynak Yay.
  19. Darwin Kuramı Seçme Yazılar, EleştirilerPan Yay. ve TÜBİTAK
  20. Darwin'in Hayaletleri: İlk Evrimcilerin İzinde, Rebecca Stott, Panama Yay.
  21. Evren ve Evrim, Cihan Türkoğlu, Doruk Yay.
  22. Evrim, Bilim ve Eğitim, Üniversite Konseyleri, Nazım Kitaplığı
  23. Evrim Adamı, Roy Lewis, Dost
  24. Evrim Kuramı Üzerine Sorular, Charles Devillers, Henri Tintant, İletişim yay.
  25. Ortak Yaşam Gezegeni, Evrime Yeni Bir Bakış, Lynn Margulis, Varlık Yay.

 Genel Biyoloji ve Genetik ile İlgili Kitaplar

  1. Biyoloji, Campbell, Reece, Palme Yay. (Genel Biyoloji öğrenmek ve evrimin biyolojide neden merkezi bir öneme sahip olduğunu için almanızı önemle tavsiye ederiz)
  2. Temel Biyoloji, Campbell, Palme Yay.
  3. Yaşam, Sadava, Palme Yay.
  4. Biyoloji Felsefesi, Elliott Sober, İmge (Biraz ağır olsa da, biyolojiyi bir bütün olarak anlamak ve temelinde yatan, az bilinen felsefeyi anlamak için mutlaka okunması gereken bir şaheser)
  5. İkili Sarmal, James D. Watson, Say Yay. (DNA'nın sarmal yapısının keşfi macerasıyla ilgili, mutlaka okunması gereken bir kitap)
  6. Üçlü Sarmal: Gen, Organizma ve Çevre, Rihard Lewontin, Say Yay.
  7. Biyolojide Diyalektik Yöntem, İ.T. Frolov, Toplumsal Dönüşüm Yay.
  8. Genetik Analize Giriş, Griffiths, Palme Yay.
  9. Genin Yüzyılı, Evelyn Fox Keller, Metis Yay.
  10. Genlerimizle Yaşamak, Dean Hamer, Peter Copeland, Evrim Yay.
  11. Genlerin Bilgeliği: Evrimde Yeni Patikalar, Cristopher Wills, İzdüşüm Yay.
  12. Neo-Liberal Genetik: Evrim Psikolojisinin Mitleri ve Meselleri, Susan McKinnon, Boğaziçi Üniversitesi Yay.
  13. İdeoloji Olarak Biyoloji: DNA DoktriniRichard Lewontin, Kolektif Kitap
  14. Son Sözü Genom SöylerGreg Gibson, İş Bankası Yay.

 Hayvan ve İnsan Davranışları ile İlgili Kitaplar

  1. Hayvan ZihniJames. L. Gould, Carol Grant Gould, TÜBİTAK (Doğrudan evrim üzerine olmasa da, hayvanların sandığımızdan ne kadar zeki olduğunu öğrenmek için mutlaka ama mutlaka okunmalı)
  2. İçimizdeki Maymun: Biz Neden Biziz?, Frans de Waal, Metis Bilim
  3. Köken Ağacı, Frans de Waal, Alfa Yay.
  4. Bonobo ve AteistFrans de Waal, Metis Yay. (Özellikle hayvan davranışlarıyla ilgili hiç bilmediğiniz şeyleri öğrenmek için birebir.)
  5. Hayvanların Ne Kadar Zeki Olduğunu Anlayacak Kadar Zeki miyiz?Frans de Waal, Metis Yay. (Kesinlikle okumanızı tavsiye ettiğimiz, enfes bir kitap!)
  6. Çıplak MaymunDesmond Morris, İnkılap Yay.
  7. Çıplak KadınDesmond Morris, İnkılap Yay.
  8. Çıplak Adam, Desmond Morris, NTV Yay.
  9. İnsan ve Hayvanlarda Beden DiliCharles Darwin, Gün Yay.
  10. Dr. Tatiana'nın Tüm Canlılar Alemine Seks Tavsiyeleri: Seksin Evrimsel Biyolojisi İçin Bir RehberOlivia Judson, Edebi Şeyler
  11. İnsan ve Davranışı, Doğan Cüceloğlu, Remzi Kit.
  12. İnsanat BahçesiDesmond Morris, İnkılap Yay.
  13. İnsan İçgüdüsü, Robert Winston, Say Yay.
  14. Davranışlarımızın Kökeni, Serol Teber, Say Yay.
  15. Hayvanların Sessiz DünyasıMarian Stamp Dawkins, Çikolata Yay. (Hayvan davranışları üzerine okunması gereken harika kitaplardan bir diğeri)
  16. Hayat: Olağanüstü Hayvanlar, Sıradışı YaşamlarMartha Holmes, Michael Gunton, Boyut Yay.
  17. Canlıların Diyalektiği, Yeni Evrim Teorisi, M. Yılmaz Öner, Belge yay.
  18. Zooloji: Entegre Prensipler, Hickman, Palme Yay.

 Abiyogenez ile İlgili Kitaplar

  1. Yaşam Nedir?, Erwin Schrödinger, Evrim Yay.
  2. Yaşam Nedir? Biyolojinin Geleceği Üzerine Spekülasyonlar, Kolektif, Evrim Yay.
  3. Yaşam Nedir? Kimyanın Biyolojiye DönüşümüAddy Pross, Metiş Yay.
  4. Hayatın Kökleri: İlk Canlılar Nasıl Oluştur?, Mahlon B. Hoagland, Alfa Yay. (Abiyogenezle ilgili yazılmış en öğretici kitaplardan birisi)
  5. Yaşamın Kökenine Dair 7 İpucu, A.G.Cairns Smith, İzdüşüm Kelepir
  6. Yaşamın Kökeni, Osman Gürel, Pan yay.
  7. Yaşamın Kökeni, Peter Hoffman, Say Yay.
  8. Canın Oluşumu, Cihan Türkoğlu, İzdüşüm Kelepir
  9. RNA Dünyasından Yaşam: İçimizdeki Ata, Michael Yarus, Boğaziçi Üniversitesi Yay.

Jeoloji ve Dünya Tarihi ile İlgili Kitaplar

  1. Dünyanın En Güzel Tarihi, Hubert Reeves, Joel De Rosnay, Yves Coppens, İş Bankası Yay.
  2. Tarihsel Jeoloji: Jeolojik Devirlerde Yaşam ve Önemli Evrim AdımlarıNurdan İnan, Seçkin Yay.
  3. 50 Soruda Yerin EvrimiMehmet Sakınç, Bilim ve Gelecek Kit.
  4. Yerkürenin En Güzel Tarihi, Lester R. Brown, Andre Bahic, Paul Tapponier, Jacque Girardon, İş Bankası Yay.

Çocuklar İçin Evrim Kitapları

  1. Evrim Kutulu Masa Oyunu, Çağrı Mert Bakırcı, Ashlee Bakırcı-Taylor, Serhat Filiz, Panama Yayıncılık
  2. Bilbi ile Evrimi Öğreniyorum (Boyama Kitabı), Seçkin Eroğlu & Deniz Hasret
  3. Arkeoloji Biliminde Maceralar (Ücretsiz Boyama Kitabı), Ezgi Altınışık, Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü
  4. Bizim Büyük Ailemiz: Bir Evrim Öyküsü, Lisa Westberg Peters, Nesin Yayınevi
  5. Çocuklar İçin Evrim, Ali Demirsoy, Asi Kitap
  6. Evrim: Dünya Üzerindeki Yaşamın Tam Hikayesi, Ali Demirsoy, Asi Kitap
  7. Evrim Serisi - 1: Gizem Çözen KâşiflerZelal Özgür Durmuş, Yazılama Yayınevi
  8. Evrim Serisi - 2: Yaşlı Dünya GüncesiZelal Özgür Durmuş, Yazılama Yayınevi
  9. Yaşam Ağacı: Canlı Türlerinin İnanılmaz Biyolojik Farklılıkları, Rochelle Strauss, İletişim Yay.
  10. Genç Paleontologun El Kitabı, Jonathan Tennant, İş Bankası Yay.
Bogota, Kolombiya'daki otobüs duraklarına konulan kitaplıklar... Ülkemiz her geçen gün kitaplardan daha uzaklaşırken, bazı diğer ülkeler ısrarla halkını kitaba, bilime, sanat yöneltmeyi hedefliyor. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, vb. ülkelerden sonra şimdi de Kolombiya'da harika bir uygulama başlatıldı: Otobüs Durakları Kütüphanesi. Bu kütüphaneler, esasında birer otobüs durağı veya herhangi bir dinlenme bankı görevi görecek şekilde yerleştiriliyor. Bu görselde görülmese de, haftada 12 saat süreyle başlarında gönüllü (ve cüzi ücretli) görevliler bulunuyor, duraktaki insanları kitap okumaya teşvik ediyorlar. Bu sayede, otobüs beklerken geçirecekleri zamanı, faydalı bir amaç için kullanmış oluyorlar. İşte algı budur. İşte sorumluluk budur. Umuyoruz bu günleri ülkemizde görebiliriz.
Bogota, Kolombiya'daki otobüs duraklarına konulan kitaplıklar... Ülkemiz her geçen gün kitaplardan daha uzaklaşırken, bazı diğer ülkeler ısrarla halkını kitaba, bilime, sanat yöneltmeyi hedefliyor. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, vb. ülkelerden sonra şimdi de Kolombiya'da harika bir uygulama başlatıldı: Otobüs Durakları Kütüphanesi. Bu kütüphaneler, esasında birer otobüs durağı veya herhangi bir dinlenme bankı görevi görecek şekilde yerleştiriliyor. Bu görselde görülmese de, haftada 12 saat süreyle başlarında gönüllü (ve cüzi ücretli) görevliler bulunuyor, duraktaki insanları kitap okumaya teşvik ediyorlar. Bu sayede, otobüs beklerken geçirecekleri zamanı, faydalı bir amaç için kullanmış oluyorlar. İşte algı budur. İşte sorumluluk budur. Umuyoruz bu günleri ülkemizde görebiliriz.
YouTube

Evrimin Uygulamaları ile İlgili Kitaplar

  1. Evrimsel Tıbbın İlkeleri, Peter Gluckman, Palme Yay.
  2. Darwin'le Akşam Yemeği, Silvertown, Kolektif Kitap
  3. Rastlantı ve Kaos, David Ruelle, Say Yay.
  4. Rastlantı ve Zorunluluk, Jacques Monod, Alfa Yay.
  5. Hayvanların En Güzel Tarihi, Pascal Picq, Jean-Pierre Digard, Boris Cyrulnik, Karine Lou Matignon, İş Bankası Yay
  6. Bitkilerin En Güzel Tarihi, Jacques Girardon, Jean-Marie Pelt, Marcel Mazover, Teodore Monod, İş Bankası Yay.
  7. Dinozorların Sessiz Gecesi (Seri)Hoimar Von Ditfult , Alan Yay. ve Cumhuriyet Kitap
  8. Cinsel Aşkın AnatomisiHelen Fisher, Cep Kitapları
  9. Darwin ve İktisat Sempozyumu, Kolektif, Hacettepe Üniversitesi Yay.
  10. Belleğin İzindeDaniel L. Schacter, Yapı Kredi Yay.
  11. Bilinç Gökten DüşmediV. Hoimar Ditfurth, Cumhuriyet Kit.
  12. Neil’in Beyniyle Konuşmalar: Düşünce ve Dilin Sinirsel Doğası, William H. Calvin ve George A. Ojemann, Metis Bilim (Sinirbilim ve evrimle ilgili yazılmış en harika eserlerden birisi)
  13. 21. Yüzyılda BeyinSteven Rose, Evrensel Yay.
  14. Aklın Tarih ÖncesiSteven Mithen, Dost Kitabevi 
  15. Bir Şeytanın PapazıRichard Dawkins, Kuzey Yay.
  16. Zamanların Sonu Üzerine SöyleşilerUmberto Eco, Yapı Kredi Yay.
  17. Binyılı Sorgulamak, Stephen Jay Gould, İletişim Yay.
  18. Son İmparatora Öğütler, Ali Demirsoy, Meteksan
  19. Büyük ÇekişmelerHall Hellman, TÜBİTAK

Uzmanlardan Tavsiyeler

Bu kısımda ise sizlere, alanda uzman isimlerin kitap tavsiyelerini paylaşmak istiyoruz. En başta, sevgili Ergi Deniz Özsoy'un tavsiyeleri ile başlıyoruz. Keyifli okumalar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 1. yazısıdır.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
461
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 183
  • Tebrikler! 126
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 71
  • Bilim Budur! 63
  • Merak Uyandırıcı! 63
  • Umut Verici! 54
  • İnanılmaz 28
  • Güldürdü 8
  • Korkutucu! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 02:58:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/258

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?. (22 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/258
Bakırcı, Ç. M. (2018, February 22). Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/258
Ç. M. Bakırcı. “Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Feb. 2018, https://evrimagaci.org/s/258.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 22, 2018. https://evrimagaci.org/s/258.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close