Işığın Sesini Duyabilir Miyiz?

Işığın Sesini Duyabilir Miyiz?

Mete AtatüreGeçtiğimiz aylarda, Doç. Dr. Mete Atatüre duydu.Peki ama nasıl? Konuya başlamadan önce sizlere Doç. Dr. Mete Atatüre’nin akademik kariyerinden bahsetmek istiyorum:

1996 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Doç. Dr. Mete Atatüre, daha sonra doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi, Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na katıldı.2002 – 2007 yılları arasında, Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, Kuantum Fotonik Grubu’nda çalışmalarını sürdürdü.2007’de Cambridge Üniversitesi, Cavendish Laboratuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev aldı ve 2011’de doçentlik ünvanını kazandı.

Atatüre, Dünya’nın en önemli ve en başarılı üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi’nde, ölçülmesi imkânsız olarak kabul edilen “ışık seviyesinin gürültü ölçümünü”, “ışığı sıkıştırma” yöntemiyle gerçekleştirdi ve bu esnada atomdan 100 kat daha güçlü olan bir süper atom elde etti. Bu çok küçük ama çok temel kuantum etkiyi gözlemlerken doğal atom yerine, kuantum nokta denilen yarı-iletken nanomateryal kullandı.Tam karanlıkta bile her daim var olduğu düşünülen temel gürültü seviyesinin, o karanlığa çok az miktar ışık eklendiğinde düşürülebileceğini ispat etti. Bu etkinin var olabildiği deney koşullarında, gürültü ölçümü 35 yıldır çok denenmesine rağmen başarılamıyordu. Doç. Dr. Mete Atatüre, bunun ana sebebi olarak, “etkinin var olduğu ışık seviyesinin gürültü ölçümü için çok az olmasını” gösteriyor.

561e31d726c312b11a750591

Doç. Dr Mete Atatüre çalışmalarının amacını ve hedeflerini “doğayı ya da ışığın doğasını daha iyi anlamak” olarak özetliyor.Üzerinde çalıştığı alanı ise şu şekilde tanımlıyor: “Işık sinyalindeki gürültüye ‘kuantum gürültüsü’ denir. ‘Deniz seviyesi’ dediğimiz şeyin aslında dalgalar yüzünden değişiyor olması gibi de düşünebiliriz. Işık şiddeti arttıkça gürültü de artar. Lazer ışığındaki ile araba farından gelen ışığın gürültüsü birbirinden farklıdır. Hepsinin ortak noktasıysa tam karanlıkta bile var olan kuantum gürültü seviyesinin altına inemiyor olmalarıdır.”

Kuantum fiziğine tutkulu olan Doç. Dr. Mete Atatüre’nin bu başarısı belki de onu CERN’e götürecektir, kim bilir?

Kaynakça

1.phy.cam.ac.uk

2.gazetebilkent.com

Yorum bırakın