Tüm Minnoşseverlerin İçinde Yaşamak İsteyeceği Yer: Samsun'daki Şirin Kedi Kasabası

Hep dünyadan örneklerini gördüğümüz imrenilesi hayvan barınaklarından ülkemizde de bir tane olduğunu biliyor muydunuz? Samsun'daki Kedi Kasabası ile tanışın.

Kaynak: Zekeriya Fırat / Samsun Halk Gazetesi

Samsun'daki Kedi Kasabası geçtiğimiz yaz "Samsun Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı"nda, 10 dönüm alan üzerinde faaliyete geçti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekimi Nurhan İşler; 'Buradaki çalışmalarımız genelde kedilerin doğal ortam içinde yaşamalarına yardımcı olmak. Birçok yerlerde kediler kapalı alanlarda muhafaza edilmekte. Bunlar evcil hayvanlardır ancak kedi sıcağı çok seviyor. Buradaki alanın doğal olmasından dolayı hayvanların kendi yaşamlarını kendileri organize etmeleri, kendilerini düzenlemeleri için 20 dönümlük bir arazi tahsisi yaptık. İlk on dönümlük birinci alanımızı tamamladık. Kediler bu alan içerisinde yaşamlarını devam ettiriyorlar.' diyor.

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucu kurulan tesiste 120 civarında kedi yaşıyor. Kasabaya Samsun dışındaki illerden kedi kabul edilmiyor.

'İlk olarak burayı kedilerinin dışarıya çıkmayacağı şekilde tasarlamayı planlamıştık. Ancak süreç içerisinde kedilerin dışarıya çıkmasını engellemekten ziyade dışarıdan kedilerin yaşamlarını rahatsız edecek unsurlara karşı tedbir almayı doğru bulduk. Dolayısıyla kedilerimiz burada sabahları yemlemeden sonra gün içerisinde orman arazisinin her noktasını dolaşıp akşam tekrar yemlenmek için kendi arazisine gelip burada gördüğümüz barınma evlerinin içerisinde barınıyorlar.'

Tesis birçok bungalov kedi evinden oluşuyor. Ayrıca kediler için özel köprüler ve yürüyüş yolları da mevcut.

'Buradaki evlerimiz iki aşamalı; birincisi baskın olan kedilerin yaşadıkları küçük tek katlı evler. İkincisi hepsinin bir arada yaşayabilecek olduğu TOKİ tarzı konut evler var. Burada kediler kendi evlerini belirlemişler, yaşamlarını ona göre devam ettiriyorlar.'

Tesise öncelikli olarak hasta ve yaralı hayvanlar alınıyor, burada bakımları yapıldıktan sonra kasabaya salınıyorlar.

Veteriner Hekimi Nurhan İşler, 'Aldığımız hayvanları öncelikle birinci bölmelerin içerisinde bir hafta süreyle bekleterek onların gerekli tedbirlerini almak suretiyle dişi erkek olmalarına ve hamile olmalarına göre ayırt ediyoruz. Kısırlaştırma işlemlerini yaptıktan sonra kedilerimize mikroçip takıp, kuduz ve diğer aşılarını tamamlayıp bu doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz.' diye belirtiyor.

Kasabadaki tüm kedilerin kısırlaştırıldıklarını da ekleyelim.

'Kedi Kasabası bir yılda ülkenin her yerinde duyulduktan sonra buraya kedi bırakmak isteyen vatandaşlarımız oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak burada sadece Samsun ilçeleri ve merkezden aldığımız kedileri değerlendirmek için bir bir düzenleme getirdik. Buna göre de kedi sahiplerinin Samsun'da ikamet etmesi gerekiyor. Kedisinin de Samsun'da evcil hayvan kayıt defterlerinde kaydı olması gerekiyor. Aksi takdirde diğer illerden buraya kedi bırakmak isteyen vatandaşlarımız oluyor, bu da iş yükümüzü artırıyor. '

Dilerseniz bu kasabanın bir sakinini sahiplenebiliyorsunuz.

'Alanımız içerisinde sahiplenme arzusu içinde olan vatandaşlarımızı alan ziyaretlerine veriyoruz. Burada bu fırsatı veriyoruz. İnsanlar alan içerisinde geziyorlar. Onlara zaman içerisinde yemleme yapıyorlar. Oturuyorlar. Dinleniyorlar. Bu süre içerisinde kendileriyle iletişim kurabilecek, ortak enerji kurabildikleri hayvanları alma arzusu olduklarında sahiplendirme formumuzdan aşıları yapılmış ve kısırlaştırılmış olan kedileri vatandaşlara veriyoruz.' diye de ekliyor.

Türkiye'de eşi benzeri olmayan bu tesiste tüm çalışanlar minnoş dostlarımıza 5 yıldızlı bir hizmet veriyor.

Dolayısıyla buradaki dostlarımız da hayatlarından çok memnun görünüyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni tebrik ediyor, bu kasabanın diğer illere örnek olmasını diliyoruz! 👏👏👏

Popüler İçerikler

Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Yine Ateş Püskürdü: "Birinci Bölüm Bitti, İkinci Bölüm Geliyor"
Konuşanlar'ın Hasan Can'ı Evinde Kaza Geçirdi: Acil Ameliyata Alındı!
Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
YORUMLAR
27.04.2016

Sokaktaki hayvanları başıboş diye zehirleyip öldürmek, toplatıp şehir dışına götürmek veya barınaklarda ufacık kafeslere hapsetmek yerine onlar için kasaba kuran ince fikirli güzel insanların olduğunu bilmek çok güzel.

28.04.2016

Başka ilden kabul etmemesi kötü olmuş.Bende bizim burada bir sürü kediye para biriktirip yemek dağıtıyorum sokakta yürürken 5-10 kedi ben nereye gitsem geliyor.Millet bana Kedili Çocuk diyor artık Kedi sahiblenmek isteyenler satın alıcağınıza veya yer sıkıntınız varsa en azından 10-20 liralık yem bile olsa gidin verin hayvanlara hiç bir zaman sizi unutmazlar.Ayrıca kedi arkadaşlarınızla sokakta yürüyebilirsiniz :)

Samsunda sıradan bir kasaba hshshdjd her neyse o geçmişte kalmıştı dimi süper ötesi olmuş. Şunun maliyeti belediye için neredeyse hiçbirşey. Yaygınlaşmasını bekliyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (19)