Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

İstanbul polisi, İngiltere ve Kıbrıs merkezli olarak illegal sanal kumar oynatarak ayda 100 milyon dolar gelir elde eden uluslararası kumar çetesine "Handikap Operasyonu" düzenlendi. Sanal kumar çetesinin İstanbul'da bulunan 6 ofisi ortaya çıkarıldı. Gözaltına alınan zanlıların 700 milyon dolarlık lüks otomobil, konut ve banka hesaplarına el konuldu. Polisin çalışmasında Türkiye'de çoğunluğu gençleren oluşan yaklaşık 2.5 milyon kişinin de kumar oynadığını saptadı.

İstanbul'da aylık 80 milyon TL'lik gayrimenkul geliri olan bir işadamı 8 ay önce İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelerek, üniversite öğrencisi olan 22 yaşındaki yeğeninin illegal sanal kumar sitelerine ayda 70 bin TL para kaptırdığını, bağımlı hale geldiğini ve hastaneye kaldırdıklarını söyledi.

İşadamının ihbarı üzerine harekete geçen İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uluslararası illegal kumar çetesine yönelik teknik ve fiziki takip çalışması başlattı.

İSTANBUL'DA 6 OFİS TESPİT EDİLDİ

Çalışmalarda, 150'yi aşkın illegal kumar sitelerinin İstanbul'da bulunan 6 ofis tarafından yönetildiği belirlendi. Bu ofislerin 4'ünün İngiliz, 2'sinin de Kıbrıslı kişiler tarafından yönetildiği tespit edildi.

KUMAR OFİSLERİNE KAMERA YERLEŞTİRİLDİ

Polis, mahkeme kararıyla kumar sitelerinin koordine edildiği bir ofise gizli kamera yerleştirerek, çete üyelerinin çalışmalarını kayda almayı başardı. Güvenlik kamera kayıtlarından sadece bir ofisin günlük kazancının 3 milyon TL olduğu belirlendi.

'BÜYÜK PATRON HACDA'

Teknik takip sırasında örgüt liderlerinin "Sanal kumarın umresi Çin, haccı da Las Vegas'tır. Bizim büyük patron şu an hacda" şeklinde konuşmaları saptandı.

İNGİLİZ LİDER TOPLANTILARINI ATATÜRK HAVALİMANI'NDA YAPMIŞ

Uluslararası sanal kumar çetesinin İngiliz uyruklu lideri Scott William Masterton'un Atatürk Havalimanı'na geldiği, gümrüklü sahayı geçmeden Türkiye'deki temsilcilerini çağırarak orada toplantılar yaptığı belirlendi. İngiltere'deki 400 milyar dolarlık legal bir bahis şirketinin de üst düzey yöneticiliğini yapan Masterton'un böylece gözaltına alınmaktan kurtulduğu öğrenildi.

20 AYRI İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON DÜZENLENDİ

Çalışmaların tamamlayan kaçakçılık polisi, çetenin Türkiye'deki temsilcilerine yönelik 20 ayrı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Aralarında emekli emniyet müdürü Cengiz E. ve polislerin de bulunduğu 57 kişi gözaltına alındı. Çetenin kumardan elde ettiği 6 milyon TL kumar parası ele geçirildi.

ÇETE ÜYELERİNİN 700 MİLYON DOLARLIK MALVARLIKLARINA EL KONULDU

Sanal kumar çetesinin Türkiye'deki üyelerinin, Porche, Ferrari, Mercedes gibi ultra lüks 50 otomobil, çok sayıda lüks konut ve banka hesaplarından oluşan toplam 700 milyon dolarlık malvarlıklarına el konuldu.

KUMAR ÇETESİNİ İKİ LİDER YÖNETİYOR

Yapılan operasyonda illegal sanal kumar çetesinin büyük hissedarının İngiliz uyruklu Scott William Masterton'un yaptığı, Kıbrıs liderinin de Veysel Şahin olduğu belirlendi. Çete üyelerinin kumar sitelerinin sunucularını (server) İsrail, Kıbrıs, Malta ve Londra'da tuttuğu tespit edildi. Hakkında yakalama kararı bulunan Veysel Şahin ile onun Kıbrıs'ta korumalığını yapan kişiiçin de gözaltı kararı çıkarıldı.

YILLIK 1.5 MİLYAR DOLAR KUMAR PARASI KIBRIS VE LONDRA'YA GİDİYOR

Türkiye'deki kumar çetesinin elde ettiği 1.5 milyar dolar parayı Londra ve Kıbrıs'a gönderildiği belirlendi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Sanal kumar çetesi, sunucuları yurtdışında bulunan kumar sitelerini yayına sokuyor. İstanbul'da açtıkları 6 ayrı ofis üzerinden sistem yönetiliyor. Daha sonra, 300 kişiye aylık 2 bin TL maaş ödeyerek onlardan bankalardan ATM kartı çıkarmaları isteniyor. Bu ATM kartları kumar sitelerine para yatırılacak hesap olarak yayınlanıyor. Kumar oynayan kişi bu ATM hesaplarına para yatırıyor. Paranın yatmasının ardından yurtdışında bulunan sunuculardan kumar oynayan kişilerin hesaplarına kredi yüklemesi yapılıyor. Kumar oynayanların yatırdığı paralar ATM kartlarından çete üyesi kişiler tarafından çekilerek kendi merkez hesaplarına yatırılıyor.

İNGİLTERE'YE AYLIK 50 MİLYON DOLAR PARA GÖNDERMİŞLER

Çetenin Türkiye'deki yöneticileri kendi paylarını aldıktan sonra kazandıkları paralardan her ay en az 50 milyon doları Scoott William Masterton'a gönderdikleri belirlendi. Para transfer işlemleri için de İstanbul'daki bir döviz bürosunun kullanıldığı saptandı. Döviz bürosuna yatırılan para ise İngiltere'deki başka bir döviz bürosundan çekilmiş.

GÜNLÜK 20 MİLYON TL KUMAR PARASI KAZANMIŞLAR

Çetenin İstanbul'da açtığı 6 ofis üzerinden günlük 20 milyon TL nakit para kazandığı belirlendi. Bu paraların yüzde 80'inin İngiltere'ye yüzde 20 oranındaki paranın da Kıbrıs'a transfer edildiği tespit edildi.

ÜNLÜLERE REKLAM FİLMİ ÇEKTİRMİŞLER

Çetenin Kıbrıs'taki liderliğini yapan Veysel Şahin'in, ünlü futbolcu Pascal Nouma'ya reklam filmi çektirerek oynattığı da ortaya çıktı. Kumar reklamında oynayan ünlü kişilere de adli işlem yapılacağı öğrenildi.

2.5 MİLYON KUMARBAZA 250 MİLYON TL CEZA KESİLECEK

Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uluslararası sanal kumar siteleri üzerinden Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon kişinin kumar oynadığını saptadı. Kumar oynayan kişilere de 100 TL para cezası kesileceği öğrenildi.

KORKUTAN RAPOR

Türkiye'de gençlerin hızla kumar bağımlısı haline dönüştüğü de belirlendi. 15 ile 20 yaş arasındaki gençlerin sayısı korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Kumar oynayan yaşları 15 ile 40 arasında değişen 2.5 milyon kişinin yüzde 18'ini kadınlar oluşturuyor.

Nihat ULUDAĞ/İSTANBUL

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ