1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Mesut Özil "resmen" Alman oldu!

13 Ağustos 2009

Uzun süre Türk ve Alman Millî Takımları arasında tartışma konusu olan ve tercihini Almanya'dan yana kullanan Mesut Özil, dün "Panzerlerin" Azerbaycan deplasmanında oynadığı Dünya Kupası grup eleme maçında forma giydi.

https://p.dw.com/p/J8zv
Mesut Özil resmî maçta ilk kez Alman Millî Takımı formasını giydi
Mesut Özil resmî maçta ilk kez Alman Millî Takımı formasını giydiFotoğraf: picture-alliance/dpa

2010 Dünya Kupası grup eleme maçında deplasmanda Azerbaycan'la karşılaşan ve rakibini Schweinsteiger ve Klose'nin golleriyle 2:0 yenen Almanya, hem maçı hem de Mesut Özil'i kazandı.

Serdar Taşçı, Azerbaycan karşısında Almanya adına mücadele eden bir diğer Türk kökenli oyuncuydu
Serdar Taşçı, Azerbaycan karşısında Almanya adına mücadele eden bir diğer Türk kökenli oyuncuyduFotoğraf: AP

Daha önce bu yılın başında özel maçta Norveç'e karşı forma giyen Özil, resmî maçlarda görev yapmadığı için teorik olarak Türk Millî Takımı adına oynama hakkına sahipti. Ancak dün Bakü'de oynanan eleme grubu karşılaşmasının son dakikalarında oyuna giren yetenekli futbolcu, FIFA kurallarına göre "resmen" Alman Millî Takımı oyuncusu oldu.

Bu arada Stuttgartlı defans oyuncusu Serdar Taşçı da dün akşamki karşılaşmada Alman Millî Takımı formasını giyen bir diğer oyuncuydu ve özellikle ofansif oyun anlayışıla göz doldurdu.

Werder Bremen'de oynayan Mesut Özil, attığı golle takımına Almanya Kupası'nı kazandırmıştı
Werder Bremen'de oynayan Mesut Özil, attığı golle takımına Almanya Kupası'nı kazandırmıştıFotoğraf: AP


"Türkiye'yi hiç düşünmedim"

20 yaşındaki Mesut Özil, resmî bir maçta forma giyerek, son formaliyeti de yerine getirmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. "Ta en başından beri Almanya için oynamak istiyordum. Türk Millî Takımı formasını giymem hiç gündeme gelmedi. Almanya adına oynayabildiğim için çok gururluyum" dedi.

Almanya çifte vatandaşlığa izin vermiyor

Mesut Özil, Almanya'da yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası'ndaki "tercih zorunluluğu" nedeniyle 2007 yılında Türk vatandaşlığından kendi rızasıyla çıkmıştı. Vatandaşlık Yasası, "tek vatandaşlık" ilkesine dayanıyor ve bazı istisnalar dışında çifte vatandaşlığa müsaade etmiyor. Almanya'da doğan yabancı uyruklular 18 ila 21 yaşları arasında tercihlerini bir ülke vatandaşlığından yana kullanmak zorunda kalıyor.

FIFA'nın talimatları artık çok net

FIFA Logo
Fotoğraf: APTN


Dünya Futbol Federasyonları Birliği FIFA Talimatnamesi'nin 18'nici maddesi, 1 a paragrafına göre çifte uyruklu futbolcular, resmî bir maçta formasını giydiği ülkenin dışında başka bir üke adına oynama hakkını yitiriyor. Özel maçlarsa bu statüye dahil değil.

Derleyen: Murat Çelikkafa (dpa, SID)

Editör: Ufuk Çakır