Dünya Son dakika... Pakistan Başbakanı Şerif görevden alındı

Son dakika... Pakistan Başbakanı Şerif görevden alındı

28.07.2017 - 10:18 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, Panama belgelerinde aile üyelerinin ismi bulunan Başbakan Şerif'in ömür boyu siyasetten men edilmesine karar verdi. Tüm aileye yolsuzluk davası açılacak. Yüksek mahkemenin görevden aldığı bir başka isim, Maliye Bakanı İshak Dar oldu.

Son dakika... Pakistan Başbakanı Şerif görevden alındı

Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif dönemi sona erdi. Anayasa Mahkemesi, Şerif'in görevden alınmasına karar verdi. Mahkemenin azlettiği bir başka isim, Maliye Bakanı İshak Dar oldu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Hakimi Ejaz Afzal Han, kararı basın toplantısıyla duyurdu. Pakistan Başbakanı'nın parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını belirterek Afzal Han, Şerif'in ömür boyu siyasetten men edildiğini açıkladı.

Panama belgelerinde Navaz Şerif'in kızı Meryem Safdar'ın ismi, Britanya Virjin Adaları merkezli Nielsen Enterprises Limited ve Nescoll Limited şirketlerinin sahibi olarak geçiyordu.

Şirketlerden biri 1993 yılında, Navaz Şerif'in ilk başbakanlığı döneminin son yılında kuruldu. Bir yıl sonra ise, ikinci şirket hayata geçirildi.

Şirketlerin İngiltere'nin başkenti Londra'daki ünlü Hyde Park'a yakın mülkleri bulunuyor.

Mossack Fonseca'nın iç yazışmalarında mülklerin sahibi olarak Navaz Şerif ve ailesi görünüyor.

Son dakika... Pakistan Başbakanı Şerif görevden alındı

Tüm aile yolsuzluktan yargılanacak

Haberin Devamı

Yüksek mahkemenin kararına göre, Şerif'le birlikte çocukları Meryem, Hasan, Hüseyin Şerif ve milletvekili Muhammed Safdar'a yolsuzluk davası açılacak. Yüksek Mahkeme, yolsuzluk mahkemesinin kararının 30 gün içinde açıklanması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca soruşturma komisyonunun topladığı tüm kanıtlar, yolsuzluk mahkemesine gönderilecek. Söz konusu komisyonda, ülkenin iki istihbarat kuruluşunun temsilcileri de bulunuyordu.

Kısa adı JIT olan Ortak Soruşturma Komisyonu, daha önce Şerif'in iki oğlu, kardeşi ve iki yakın çalışma arkadaşını sorgulamıştı. JIT, raporunda Şerif ailesinin deklare ettiği mal varlığı ile bilinen gelir kaynaklarından elde edilenler arasında kayda değer farklar bulmuştu.

Bir yıl sonra görev süresi dolacaktı

Pakistan'da başbakanlık koltuğuna üçüncü kez oturan Navaz Şerif'in görev süresinin dolmasına bir yıldan az bir süre kalmıştı.

Ülke tarihinde, normal görev süresini tamamlamış hiçbir sivil başbakan henüz yok.

İlk olarak Kasım 1990-Temmuz 1993 arasında başbakanlık yapan Şerif, Şubat 1997'den Ekim 1999'daki kansız darbeye kadar yine aynı koltuktaydı.